στόχοι

Οι S.M.A.R.T στόχοι – Μάθε πώς να τους θέσεις

Η ώρα είναι 4:49 και περιμένω τον Courier να φέρει την παραγγελία μου. Δε νομίζω να το έχω αναφέρει σε άλλο κειμενάκι, αλλά παρήγγειλα μια ψηφιακή ζυγαριά. Είναι της Xiaomi συγκεκριμένα. Έχω έρωτα με αυτή την εταιρεία, για πολλούς λόγους. Πρώτον, επειδή τα προϊόντα της είναι ιδιαίτερα ποιοτικά, με υψηλή αισθητική και πλήρως λειτουργικά. Δεύτερον, επειδή οι τιμές της είναι αρκετά χαμηλές, χωρίς ωστόσο να χάνεται η ποιοτική αξία των προϊόντων. Τρίτον, επειδή η “κοινότητα” χρηστών που έχει αναπτύξει η εταιρεία είναι πολύ φιλική και προσιτή σε όλον τον κόσμο. (Speed fact: στόχοι)

Όπως και να ‘χει, σήμερα είναι Παρασκευή. Δεν έχω μάθημα στη σχολή, και για αυτό φροντίζω να πάρω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου, να μελετήσω αλλά και να γράψω. Επίσης, έχω meeting στις 6 με την ομάδα από τη σχολή, και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό. Πάμε λοιπόν να δούμε τι εστί στόχοι!

Στο σημερινό κειμενάκι μας, θα ήθελα να συζητήσουμε για τους στόχους. Συγκεκριμένα, γιατί είναι σημαντικό να θέτουμε S.M.A.R.T στόχους, ποια είναι τα οφέλη της στοχοθεσίας, αλλά και πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα μας τα όνειρα, μέσω των S.M.A.R.T στόχων μας.

Γιατί είναι σημαντικό να θέτουμε S.M.A.R.T στόχους

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν πολλά είδη στόχων. Συνήθως, κάθε σχολή mentorship, κάθε coach ή κάθε ειδικός ψυχικής υγείας, παρουσιάζει το δικό του τρόπο για να θέσουμε στόχους. Συνεπώς, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές και εναλλακτικές. Στο σημερινό κειμενάκι, θα αναφερθούμε στους S.M.A.R.T στόχους.

S.M.A.R.T στόχος, είναι ο στόχος που είναι:

S(Specific – Συγκεκριμένος)

M(Measurement – Μετρήσιμος)

A(Achivable – Μπορεί να υλοποιηθεί- δηλαδή δεν είναι μη πραγματοποιήσιμος)

R(Realistic – Ρεαλιστικός)

T(Time managment – Υπάρχει μια τακτική διαχείρισης χρόνου μέσα σε αυτόν. Με άλλα λόγια, ένα χρονικό πλάνο για την υλοποίηση του).

Έτσι λοιπόν, οδηγούμαστε στην ερώτηση: “Γιατί είναι σημαντικό να θέτουμε S.M.A.R.T στόχους”. Η απάντηση είναι απλή, αλλά συνάμα υποκειμενική. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας στην υλοποίηση ενός στόχου, είναι να είναι συγκεκριμένος. Οι παλιοί, λέγαν ότι για να θυμάσαι κάτι, πρέπει να το γράψεις. Και για να το πετύχεις, πρέπει επίσης να το γράψεις. Γράφοντας κάτι, δίνουμε σήμα στον εγκέφαλο μας να δώσει σημασία σε αυτό, και να μη περάσει μόνο στο υποσυνείδητο μέρος του.

Επίσης, επειδή ακριβώς είναι ρεαλιστικός και μπορεί να υλοποιηθεί, μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τον πραγματοποιήσουμε. Πολύ απλά, επειδή ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει. Έχω πέσει πολλές φορές στη παγίδα, να θέσω ένα μη ρεαλιστικό στόχο, και να νιώσω άσχημα που δε μπόρεσα να τον πραγματοποιήσω. Στο βιβλίο των Tiny Habits, ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μπορείς να εδραιώσεις μια συνήθεια, νιώθοντας καλά”. Άρα, γιατί να μην ισχύσει το ίδιο και για τους στόχους μας;

Τέλος, επειδή είναι μετρήσιμος και εμπεριέχει μέσα του ένα deadline, μπορούμε να καταγράψουμε και να μελετήσουμε την πρόοδο μας. Απλά, εύκολα και γρήγορα.

Η αξία που έχουν οι στόχοι στη ζωή σου

Πολύ κοινή ερώτηση. Μου αρέσει πολύ. Ο καθένας, έστω αρχάριος στον τομέα της αυτοβελτίωσης, θα δώσει μια διαφορετική απάντηση σε αυτή. Αυτό ακριβώς είναι που μου αρέσει. Διότι, η απάντηση της κρύβεται μέσα στα “θέλω” και “μου αρέσει” του καθενός.

Η απάντηση, δε θα έρθει ούτε από εμένα, ούτε από κάποιο συγγραφέα, ούτε από έναν coach. Θα έρθει από μέσα σου. Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου; Θέλεις να γίνεις και να δουλέψεις ως γιατρός, συγγραφέας ή ηθοποιός; Ως σκηνοθέτης, τραγουδιστής ή καλλιτέχνης; Όποια και αν είναι η απάντηση σου, εμπεριέχει μέσα ένα “Θέλω”. Και το θέλω, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα στόχο.

Μια πολύ ωραία απάντηση που έχω ακούσει είναι η εξής: “Το μυαλό μας, και κατά συνέπεια η ζωή μας, είναι ένα καράβι. Ένα καράβι, αρχικά ακυβέρνητο, με πλήθος ναυτών. Αν θέσουμε στόχους, ουσιαστικά του δίνουμε μια κατεύθυνση. Χαράζουμε την πορεία του και διευκολύνουμε τους ειδικούς του πλοίου να κάνουν τη δουλειά τους. Αν δε θέσουμε στόχους, θα περιπλανιόμαστε άδικα μέσα στην απέραντη θάλασσα. Αν είμαστε τυχεροί, θα φτάσουμε σε στεριά. Μπορεί είτε να μείνουμε ευχαριστημένοι με αυτό που θα δούμε, είτε όχι. Αν δεν είμαστε τυχεροί, δε θα φτάσουμε πουθενά. Όχι επειδή το καράβι μας δεν είναι ικανό, αλλά επειδή ο καπετάνιος ήταν αναποφάσιστος”.

Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου, μέσω των S.M.A.R.T στόχων

Για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου, χρειάζεται να θέσεις κάποιους στόχους. Μικρούς για αρχή. Ή και μεγάλους. Δεν έχει σημασία. Σημασία, έχει να τους θέσεις. Είτε αυτοί είναι S.M.A.R.T είτε όχι. Η υλοποίηση αλλά και η συνέπεια για την καθημερινή ενασχόληση μαζί τους, είναι το κλειδί. Με άλλα λόγια, αν δουλεύεις θα πληρωθείς. Αν δε δουλεύεις, δε θα πληρωθείς.

Αν όμως οι στόχοι είναι S.M.A.R.T θα έχεις ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους. Θα ξέρει πού ακριβώς πηγαίνεις (Συγκεκριμένος) και με τι ταχύτητα πηγαίνεις (Μετρήσιμος). Επίσης, θα είσαι σίγουρος ότι δεν κατευθύνεσαι προς λάθος κατευθύνσεις, που δεν οδηγούν πουθενά (Ρεαλιστικός, μπορεί να υλοποιηθεί) και πόσο χρόνο θες ακόμα για να φτάσεις εκεί (Διαχείριση χρόνου).

Έτσι, θα καταστρώσεις ένα πλάνο. Με ευλάβεια, επιμονή, υπομονή και έξυπνη προσπάθεια, θα καταφέρεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου. Όπως είπαμε, υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές και διαφορετικά μονοπάτια για να επιλέξεις το τι πραγματικά σου αρέσει. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι να κάνεις την αρχή. Και έπειτα να τη συνεχίσεις.

Έτσι λοιπόν, είπαμε πώς οι στόχοι μπορούν να σε βοηθήσουν, αλλά και πώς μπορείς να θέτεις smart στόχους. Μέχρι την επόμενη φορά, να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.