Η αξία που έχει το ημερολόγιο #DAY3

Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι στον υπολογιστή και κατεβάζω το Octave, το οποίο είναι ένα δωρεάν μαθηματικό λογισμικό και μοιάζει πολύ το Matlab. Το χρειάζομαι κυρίως για το μάθημα της γραμμικής άλγεβρας. (Speed fact: ημερολόγιο)

Περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου, όπως το τι έγινε σήμερα στη μεταφορική ή πώς πέρασα εχθές στο παρκάκι. Σίγουρα η σημερινή μέρα ήταν ιδιαίτερη, με τα καλά και τα όχι και τόσο καλά της. Το καλό είναι πάντως, ότι πήρα κάποια μαθήματα σχετικά με την υπομονή, την αισιοδοξία και το να διεκδικείς τα δικαιώματα σου.

Αυτό όμως που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα, είναι η αξία του ημερολογίου και πώς πραγματικά έχει αλλάξει τη ζωή μου. Εδώ όμως να ξεκαθαρίσω κάτι , προτού υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Το να γράφεις τις σκέψεις σου στο ημερολόγιο σου, είναι μία πολύ ωραία τακτική για να σκέφτεσαι πιο καθαρά, να εντοπίζεις μοτίβα συμπεριφορών και να γίνεσαι καλύτερος. Ωστόσο, όταν η συγγραφή ημερολογίου γίνεται καταναγκαστική, δηλαδή το κάνεις κάθε μέρα όχι επειδή το θέλεις αλλά επειδή “πρέπει”, τότε πιστεύω ότι δεν έχει νόημα.

Πρακτικά ζητήματα

Άρχισα να γράφω ημερολόγιο συστηματικά, την εποχή των μεγάλων αλλαγών στη ζωή μου, το Σεπτέμβριο. Ήταν στο Icedrive, ένα Cloud με αρκετά καλές κριτικές, και σχετικά οικονομικό για τις υπηρεσίες που μου παρείχε (1ΤΒ, encryption). Έπειτα, αποφάσισα να γράφω σε World και να τα αποθηκεύω τοπικά στον υπολογιστή μου.

Ένα εργαλείο που πραγματικά με βοήθησε στο να μη σκέφτομαι άλλα πράγματα και να μην αποσπάται η προσοχή μου, είναι το να γράφω προσωρινά σε μια δωρεάν ιστοσελίδα, την blank page.

Με περιβάλλον απλό και λιτό, έκανε τη δουλειά της.

Το ημερολόγιο θεραπεύει

Δε χρειάζεται να πω, ότι μέσω του ημερολογίου μου κατάφερα να επιλύσω πολλά προβλήματα μου και να εντοπίσω μερικά μοτίβα που πραγματικά ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη μου.

Για παράδειγμα, μπόρεσα να κατανοήσω μέχρι πού είναι τα όρια μου, τι μου αρέσει να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου ή πώς μπορώ να γίνω καλύτερος στη συγγραφή.

Το ημερολόγιο σε κρατά στην πραγματικότητα

Μπορεί καμιά φορά να πέσουμε στην παγίδα, να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, χωρίς ωστόσο να μπορούμε. Το λεγόμενο multitasking. Μάλιστα, κάποιες φορές παραλείπουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας, φτάνοντας σε καταστάσεις burn out.

Για αυτό το λόγο, πιστεύω ότι το να γράφεις σε κρατά γειωμένο και πιστό στην πραγματικότητα. Κάνει το ρόλο των σκλάβων του Καίσαρα, που του έλεγαν ψιθυριστά στο αυτί “Momento homo”, θυμήσου ότι είσαι μόνο ένας άνθρωπος.

Για αυτούς τους λόγους, αποφάσισα να ξεκινήσω να γράφω πάλι. Γιατί πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποτοξίνωσης, που πραγματικά βοηθάει και θεραπεύει. Ακόμα και αν δεν έχεις κάποιο ζήτημα να λύσεις, είναι καλό να κρατάς κάπου τις σκέψεις σου. Έστω για 5 λεπτά.

Θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ένα ρητό από τον Quino,

Το ημερολόγιο είναι η γραφειοκρατία του χρόνου.
Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.