podcast

Τα podcast ως μια πύλη στη γνώση και την ελευθερία

Η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι αρκετά βροχερή. Δεν έχει σταματήσει να βρέχει από το πρωί, ενώ από ό,τι άκουσα, θα συνεχιστεί έτσι για αρκετές μέρες. Συνήθως, μου αρέσει πάρα πολύ αυτός ο καιρός. Είναι πολύ cozy, και σε προτρέπει να χαλαρώσεις και να μειώσεις λίγο τους ρυθμούς σου. Αν θα έπρεπε όμως να πω και ένα αρνητικό στην όλη κατάσταση, θα έλεγα ότι δε μπορείς να βγεις εύκολα έξω. Ειδικά, αν θέλεις να περπατήσεις ή τέλος πάντων να γυμναστείς. Έτσι λοιπόν, σήμερα θα μιλήσουμε για τα podcast.

Σήμερα, περπάτησα για μία ώρα κοντά στη γειτονιά μου, ακούγοντας ένα πολύ όμορφο podcast. Είχε ως θέμα την έννοια του ταλέντου, και συγκεκριμένα, γιατί πρέπει να καταρρίψουμε αυτό το μύθο. Έλεγε γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ταλέντο, αλλά υπάρχει μονάχα σκληρή δουλειά.

Για όσους δε ξέρουν, podcast είναι μία ηχογραφημένη εκπομπή, χωρίς εικόνα, την οποία μπορείς να ακούσεις από διάφορες πλατφόρμες, όπως το Youtube, το Spotify κλπ. Ταιριάζει πολύ με το δικό μας ραδιόφωνο, με τη μόνη διαφορά ότι δεν είναι live η σύνδεση.

Θα ήθελα σήμερα, να συζητήσουμε γιατί τα podcast είναι ωφέλιμα για τη ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία, τι έχουν να προσφέρουν στην καθημερινότητα μας αλλά και γιατί προτιμώνται από τόσα εκατομμύρια ακροατές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μπορούν να γίνουν συνήθεια

Είναι γνωστό, ότι μια επαναλαμβανόμενη πράξη μπορεί να γίνει συνήθεια. Έτσι λοιπόν και εγώ, αυτές τις μέρες όταν περπατάω, ακούω ένα podcast. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ο πιο σημαντικός είναι ότι έχω συνδέσει το περπάτημα με κάτι που μου αρέσει και απολαμβάνω. Με αυτό τον τρόπο, κάθε φορά που πάω για περπάτημα ακούω κάτι παραγωγικό και ωφέλιμο για εμένα. Με άλλα λόγια, καταπολεμάω τη “βαρεμάρα”, δίνοντας ωστόσο ένα κίνητρο στον εαυτό μου για να γυμναστεί.

Επίσης, όταν ακούω ένα podcast, δε σκέφτομαι πράγματα που δε σχετίζονται με το περπάτημα. Το ξέρω, ότι μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά πιστεύω αυτοί που μιλάνε στον εαυτό τους και σκέφτονται πολύ θα με καταλάβουν. Από μικρή ηλικία, είχα συνδέσει το περπάτημα ως μια περίοδο που θα μπορώ να σκέφτομαι το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα αλλά και στη ζωή μου γενικότερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μην είμαι ενσυνείδητος στη διαδρομή και πολλές φορές να σκέφτομαι παράλογα πράγματα. Με το podcast, προσπαθώντας να καταλάβω το τι λέει ο ομιλητής αλλά και να το θυμάμαι, κάνω ταυτόχρονα ασκήσεις ενσυνειδητότητας.

Το podcast είναι σα μια εκπομπή – Ανταποκρίνεται σε αυτά που μας αρέσουν

Όπως ακριβώς μια εκπομπή, έτσι και ένα podcast, ανταποκρίνεται στα πράγματα που μας αρέσουν. Αυτό σημαίνει, ότι αν για παράδειγμα μας αρέσει το ψάρεμα, μπορούμε να ακούσουμε ένα podcast για το ψάρεμα. Τόσο για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό, όσο και ιστορίες από άλλους ψαράδες. Οι θεματολογίες είναι πάρα μα πάρα πολλές. Πίστεψε με, όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντα σου, σίγουρα θα υπάρχει και κάποιο podcast που να ανταποκρίνεται σε αυτά. (Στην Ελλάδα, υπάρχει περιορισμένος αριθμός παραγωγών podcast, ωστόσο αν ψάξεις στην αγγλική γλώσσα, θα βρεις δεκάδες χιλιάδες επιλογές)

Από την άλλη, ακούγοντας ένα podcast, μαθαίνεις νέα πράγματα. Για παράδειγμα, αυτό τον καιρό ακούω πολλά podcast αυτοβελτίωσης. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εικόνα, με βοηθάει στο να συγκεντρωθώ στα λεγόμενα του παραγωγού, να τα κάνω εγώ ο ίδιος εικόνα στο μυαλό μου και κατά συνέπεια να τα αφομοιώσω καλύτερα.

Τι είναι αυτό που κάνει το podcast ένα εργαλείο συνεχούς μάθησης

Όπως είπαμε και παραπάνω, η θεματολογία των podcast είναι πάρα μα πάρα πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να μπορείς να βρεις podcast για κυριολεκτικά οτιδήποτε θελήσεις. Ωστόσο, δε χρειάζεται αυτό που ψάχνεις να είναι μονάχα πρακτικό ή θεωρητικό. Για πολλούς από εμάς, η λογοτεχνία αλλά και η αφήγηση ιστοριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος στο να μάθουμε νέα πράγματα και να βελτιωθούμε.

Έτσι, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες podcasts που αφηγούνται ιστορίες, ή επεισόδια από μικρές, αυτοτελείς σειρές. Πολλές φορές θυμίζουν και βιβλίο, με τη μόνη διαφορά ότι η κάθε ιστορία είναι ανεξάρτητη, ή υπάρχει μία διαφορετική δομή, που ξεχωρίζει σίγουρα από τη δομή ενός βιβλίου.

Όπως και να ‘χει, πιστεύω ότι αξίζει μια δοκιμή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα podcasts είναι δωρεάν, ενώ οι περισσότερες πλατφόρμες για την ακρόαση τους είναι επίσης δωρεάν (βλ. Spotify)

Θα χαιρόμουν πάρα πολύ, αν μου έγραφες κάποιο σχόλιο. Είτε αναφέροντας το αγαπημένο σου podcast, είτε αν σου άρεσε/δε σου άρεσε η ιδέα. Στο La arte e liberta προτεραιότητα έχει ο αναγνώστης, αφού διαβάζω το κάθε σχόλιο προσεκτικά! Φροντίζω πάντα να απαντάω! Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Share!

2 Replies to “Τα podcast ως μια πύλη στη γνώση και την ελευθερία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.