Γιατί είναι σημαντική η παραγωγική ανατροφοδότηση

Στο σημερινό κειμενάκι, θα ήθελα να μιλήσουμε για την παραγωγική ανατροφοδότηση και τη σχέση της με την κριτική. Συγκεκριμένα, τι σημαίνει ο όρος “παραγωγική ανατροφοδότηση”, αλλά και πώς σχετίζεται με την κριτική. Στη συνέχεια, θα σου πω γιατί είναι σημαντικό να ζητάμε ανατροφοδότηση και να ασκούμε κριτική (μέσα σε υγιή όρια) σε διάφορες καταστάσεις της ζωής μας. Τέλος, θα σου δώσω μερικά resources για μέρη που θα μπορούσες να βρεις την ανατροφοδότηση που θέλεις και χρειάζεσαι!

Τι σημαίνει ο όρος παραγωγική ανατροφοδότηση

Πολλές φορές, όταν ακούμε τη λέξη ανατροφοδότηση, σκεφτόμαστε αρνητικές καταστάσεις, οι οποίες βασίζονται στην κριτική. Δηλαδή, άτομα που μας κρίνουν και μας μειώνουν συνεχώς. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Ο καθένας μπορεί να αναζητήσει και να μελετήσει το οτιδήποτε. Αυτό, του δίνει τη δυνατότητα να έχει άποψη. Ωστόσο, δε σημαίνει ότι και η ανατροφοδότηση που θα μας δώσει θα είναι θετική ή παραγωγική.

Με τον όρο παραγωγική ανατροφοδότηση, εννοώ οποιαδήποτε μορφή σχολιασμού ή κριτικής, η οποία είναι εμπεριστατωμένη, επαρκώς τεκμηριωμένη και βασισμένη πάνω στην αλήθεια. Με άλλα λόγια, είναι ένα είδος ανατροφοδότησης που έχει ως στόχο να μας αναπτύξει και να μας εξελίξει, χωρίς να μας αποθαρρύνει και να μας μειώνει.

Εδώ όμως, δημιουργείται το ερώτημα: “Δηλαδή μια παραγωγική ανατροφοδότηση βασίζεται μόνο σε ευγενικές προθέσεις;”. Η απάντηση είναι όχι, ή τουλάχιστον όχι τις περισσότερες φορές. Δε χρειάζεται να υπάρχει οποιαδήποτε μορφή φιλοφρόνησης, κομπλιμέντου ή ευγένειας για να κάνει κάποιος μια κριτική. Αρκεί βέβαια, να διατυπώνεται με κόσμιο και παραγωγικό τρόπο. Λέγοντας παραγωγικό τρόπο, εννοώ τη χρήση γλώσσας η οποία έχει ως σκοπό να μας βελτιώσει σε αυτό που κάνουμε.

Συνοψίζοντας, παραγωγική ανατροφοδότηση σημαίνει ότι λαμβάνουμε σχόλια με καλοπροαίρετο (όχι πάντα ευγενικό, μα σε καμία περίπτωση αγενή) τρόπο. Θα πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη, πχ να σχολιάσει ένας καθηγητής την εργασία μας και όχι ένας μαθητής λυκείου, και τεκμηριωμένη με επιστημονικά δεδομένα. Τέλος, αυτού του είδους η ανατροφοδότηση, έχει ως στόχο να μας βελτιώσει και όχι να μας οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα ή να μας ενθαρρύνει να τα παρατήσουμε.

Πώς σχετίζεται η παραγωγική ανατροφοδότηση με την κριτική

Λέγοντας τη λέξη κριτική, ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικές έννοιες στο μυαλό του. Συνήθως, στις περισσότερες περιπτώσεις, φανταζόμαστε αρνητικές και κακοπροαίρετες κριτικές, με υβριστικό και άσεμνο περιεχόμενο. Όμως, κριτική δεν είναι μόνο αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά.

Όπως είπαμε, η κριτική είναι ένα δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Το πόσο θα δώσουμε βάση και θα αφήσουμε να μας επηρεάσει όμως, εξαρτάται από εμάς. Μη ξεχνάμε, ότι οι αρνητικοί άνθρωποι, δε θα μας δώσουν την θετική ενέργεια που χρειαζόμαστε, ούτε θα μας βοηθήσουν να επενδύσουμε στον εαυτό μας. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στην κατάκριση και την κριτική.

Η παραγωγική ανατροφοδότηση λοιπόν, σχετίζεται με την κριτική όπως ένας κριτικός με μια θεατρική παράσταση. Αλληλένδετα, αφού συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Πηγαίνοντας εκεί με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και καθαρό μυαλό, ο κριτικός διατυπώνει την άποψη του για την παράσταση. Παίρνοντας την κριτική του, τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι ηθοποιοί, μπορούν να βελτιωθούν αισθητά.

Γιατί είναι σημαντικό να ζητάμε παραγωγική ανατροφοδότηση

Πολλές φορές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις και συναισθήματα που δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Πνευματικά κολλήματα τα λέω εγώ. Για να τα αντιμετωπίσουμε, χρειαζόμαστε μια ώθηση. Ένα μπούσουλα, που θα μας πει τι πήγε και τι δεν πήγε καλά. Τι μπορούμε να μετρήσουμε, να αναλύσουμε και εν τέλει να βελτιώσουμε. Όπως είχα διαβάσει κάπου, ό,τι μπορεί να μετρηθεί, μπορεί και να βελτιωθεί.

Οι περισσότεροι όμως, δε χρησιμοποιούν τακτικές όπως χρήση ημερολογίου ή το να θέτουν S.M.A.R.T. στόχους. Αυτό είναι εντάξει. Βασίζονται, επί των πλείστων, στη βοήθεια και την ανατροφοδότηση των άλλων. Είναι ένας τρόπος που έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Όπως ένα παιδάκι ζητά βοήθεια από το δάσκαλο του, ένας φοιτητής από τον καθηγητή του, ένας ασθενής από το γιατρό του κοκ.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ζητάμε παραγωγική ανατροφοδότηση, ώστε να διευρύνουμε το δίκτυο μας και να αποκτήσουμε περισσότερες γνωριμίες. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε ένα mindset ανάπτυξης, το οποίο θα ευνοεί την συνεργατικότητα και τη φιλία. Διότι, ποτέ κανένας δεν κατάφερε να αναπτύξει κάτι μεγάλο μόνος του. Μπορεί να έχεις καλές ιδέες, όμως αν τις μοιραστείς θα ανθίσουν και θα παράξουν νέες ιδέες. Το χρήμα γεννά χρήμα, γιατί όχι και οι ιδέες;

Γιατί είναι σημαντικό να ασκείς κριτική

Λέγοντας την άποψη σου, εμπεριστατωμένα και κόσμια, δε βοηθάς μόνο τον συνομιλητή σου να βελτιωθεί, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Βλέποντας και αναλύοντας λάθη άλλων, αναπτύσσεσαι και εξελίσσεσαι μέσα από έναν πολύ παραγωγικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι μεγάλοι σκακιστές περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους, αναλύοντας παρτίδες άλλων.

Εδώ βέβαια, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω την αξία της παραγωγικής ανατροφοδότησης και κατά συνέπεια της κόσμιας κριτικής. Έχεις το δικαίωμα να αναλύεις ό,τι θέλεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείς να παρεμβαίνεις στις ζωές των άλλων. Αν σέβεσαι τα όρια που έθεσαν άλλοι, αλλά και αυτά που έθεσες εσύ, δε θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα!

Μερικά resources για ανατροφοδότηση

Linkedin – Το Social media των επαγγελματιών.

Facebook groups – Μέσα από ομάδες στο Facebook θα έρθεις σε επαφή με πολλά νέα άτομα.

Τοπικές ομάδες και συλλόγους.

Εκλεκτές κλειστές κοινότητες, με συγκεκριμένη ειδίκευση (πχ 5am club αν θέλεις να ξυπνάς νωρίς, The minimalists αν θέλεις να γίνεις μινιμαλιστής κοκ).

Φίλοι και συγγενείς, με την προϋπόθεση ότι σέβονται τα όρια σου και είναι αντικειμενικοί και αμερόληπτοι.

Ομάδες αυτοβελτίωσης (Ο Ξενάκης και η Mentoria κάνουν εκπληκτική δουλειά!)

Ειδικοί ψυχικής υγείας και coaches

Αυτά για σήμερα! Χάρηκα που τα είπαμε! Θα περιμένω να ακούσω τις ιδέες, τους προβληματισμούς σου, καθώς και τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε! Να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου, όπως αγαπάς και προσέχεις τους φίλους και την οικογένεια σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.