Τρέξε, τρέξε, τρέξε!

Μου αρέσει πάρα πολύ, να παρομοιάζω τη ζωή με έναν αγώνα τρεξίματος. Ακόμα και αν δεν είμαι και πολύ αθλητικός τύπος, πιστεύω ότι η φράση “τρέξε, τρέξε, τρέξε” ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο ζωής μας.

Αυτό τον όρο, τον άκουσα για πρώτη φορά όταν ήμουν Δευτέρα Λυκείου, σε μια θεατρική παράσταση, στην οποία έπαιζε μια καλή μου φίλη. Την ώρα που ακουγόταν λοιπόν, είχε συνδυαστεί με ένα υπέροχο τραγούδι.

Με λίγα λόγια, η παράσταση ήταν καταπληκτική. Έδειχνε για τη πορεία των μαθητών από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μέχρι τελικά την Τρίτη Λυκείου. Για το πώς έτρεχαν να τα προλάβουν όλα, και το πώς συμπεριφερόταν η καθηγήτρια-γυμνάστρια μέσα σε όλο αυτό.

Στο τέλος, θυμάμαι χαρακτηριστικά την ερώτηση της “Έτρεχες, μα που ήταν τελικά ο προορισμός σου;” και η απάντηση της μαθήτριας, “τρέχω χωρίς προορισμό”.

Τα παραπάνω λόγια, περιτριγύριζαν το μυαλό μου για πολλές μέρες και νύχτες, ωθώντας με να σκεφτώ και να γίνω καλύτερος. Έτσι λοιπόν, βρήκα ένα τρόπο ώστε να μάθω να τρέχω καλύτερα:

Έβγαλα ένα πρόγραμμα (Τρέξε!)

Διότι το πιο σημαντικό σε μια προπόνηση, μετά την εκτέλεση της, είναι ο σχεδιασμός της. Δεν αρκεί μόνο να κάνουμε τυχαίες ασκήσεις και κατά συνέπειες προπονήσεις. Χρειάζεται ένας προσεκτικός και εντατικός σχεδιασμός, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα gains.

Έτσι λοιπόν, έβαλα κάποιους νοητούς στόχους στη ζωή μου. Είπα για παράδειγμα ότι μου αρέσει πάρα πολύ η συγγραφή και για αυτό θα επιδιώξω να γράφω καθημερινά, ειδικά στο blog μου. Επίσης, είπα ότι κάποια μέρα θέλω να ταξιδέψω στην Ιταλία και να μείνω για μερικούς μήνες εκεί. Επειδή το “τρέξε, τρέξε, τρέξε” αναφέρεται κυρίως στην κίνηση. Έτσι, έθεσα ένα πλάνο κίνησης. Μόνο η θεωρία δεν αρκεί.

Αγόρασα τον απαραίτητο εξοπλισμό

Σαφώς, δε γίνεται να τρέξεις χωρίς να έχεις παπούτσια. Για αυτό, αποφάσισα να αποκτήσω τον απαραίτητο εξοπλισμό για να γίνω καλύτερος. Αυτό, δε σημαίνει ότι επένδυσα στα καλύτερα προιόντα της αγοράς. Απλώς έκανα μια έρευνα αγοράς και έβγαλα κάποια συμπεράσματα για το τι ανταποκρίνεται στο budget μου.

Έτσι, επένδυσα αρκετό χρόνο στην αυτοβελτίωση μου. Με ενδοσκοπήσεις, ανασκοπήσεις των πραγμάτων που κάνω, συμμετοχή σε διάφορες ομάδες αυτοβελτίωσης αλλά και προσεγμένη ψυχοθεραπεία. Κατάφερα με τις παραπάνω προσεγγίσεις, να έρθω πιο κοντά στην ανάπτυξη μου. Γιατί, για να αρχίσεις να τρέχεις, πρέπει πρώτα να κάνεις όλα τα απαραίτητα check-ups και να βεβαιωθείς ότι είσαι υγιής.

Τρέξε

Το πιο σημαντικό βήμα σε όλη τη διαδικασία όμως, είναι αυτό. Δηλαδή, ότι άρχισα να τρέχω. Μόνο η σκέψη δεν αρκεί, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι ένα δυνατό εργαλείο. Απλώς, για να αρχίσουν να θερμαίνονται οι μηχανές και να αποκτήσεις αντοχή, χρειάζεται να ξεκινήσεις.

Για εμένα, το “τρέξε, τρέξε, τρέξε” ανταποκρίνεται κυρίως στο γράψιμο και το πάθος μου για τους υπολογιστές. Άρχισα να γράφω και κατά συνέπεια να σκέφτομαι περισσότερο αλλά και να μελετάω την επιστήμη της πληροφορικής. Είναι κάτι που πραγματικά μου αρέσει και θέλω να βελτιωθώ. Άλλωστε, κάποια μέρα αυτά τα hobby ευελπιστώ να γίνουν η δουλειά μου!

Βρήκα τον προορισμό

Στην ερώτηση, “Γνωρίζεις τον προορισμό;” η απάντηση πρέπει να είναι σαφής και προσδιορισμένη. Να γνωρίζεις το πού κατευθύνεσαι, ώστε όταν ανέβεις στην κορυφή του βουνού να μη μετανιώσεις και πεις “Μα τόσο καιρό, ανέβαινα σε λάθος βουνό!”. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι από τη στιγμή που γεννηθείς θα πρέπει να τον γνωρίζεις. Μα ούτε και τώρα.

Έτσι, ενώ η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, για εμένα, δεν είναι 100% προσδιορισμένη, γνωρίζω τους βασικούς άξονες. Κάποιες αρχικές συντεταγμένες με άλλα λόγια, οι οποίες μου δείχνουν στο περίπου τι πρέπει να κάνω. Κατανοώ ότι με τον καιρό αυτές οι συντεταγμένες θα γίνουν εικόνες και εν τέλει όραμα, μα δε βιάζομαι. Είναι μια διαδικασία, και όπως μου είχε πει ένας παλιός διευθυντής κάποτε: “Απόλαυσε τη διαδικασία”.

Γιατί στο τέλος, θα μετανιώσεις για αυτά που δεν έκανες και όχι για αυτά που έκανες. Είναι απόλυτα σίγουρο, και στο υπογράφω. Όπως λέει ένα ρητό, η καλύτερη στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο, είναι πριν 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή, είναι σήμερα! Για αυτό δράσε και πράξε!

Το τραγούδι “Τρέξε”!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.