Το Ντάρμα και ο σκοπός της ζωής σου

Αυτές τις μέρες, διαβάζω ένα πολύ όμορφο βιβλίο αυτοβελτίωσης, του Jay Shetty. Πραγματικά, με έχει συνεπάρει αυτός ο τόσο ρεαλιστικός, μα ταυτόχρονα συναισθηματικός και υπέροχος τρόπος γραφής. Το βιβλίο λέγεται «Σκέψου σα μοναχός», και μέσα σε όλα τα άλλα, αναφέρεται στο «Ντάρμα» και το σκοπό της ζωής μας.

Για να είμαι ειλικρινής, πριν διαβάσω το βιβλίο, δε γνώριζα ούτε εγώ την έννοια της λέξης «Ντάρμα». Με απλά λόγια, είναι το πάθος της ζωής σου, το οποίο όμως δίνει νόημα και στις ζωές των άλλων. Διότι αν είναι μόνο το πάθος σου, αλλά δεν ωφελεί κάποιον άλλον, τότε δεν είναι Ντάρμα αλλά χόμπι.

Σκέφτηκα πάρα πολύ ποιο είναι το Ντάρμα μου, μα και ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου. Μήπως είμαι γεννημένος καθηγητής πληροφορικής, ή συγγραφέας; Μήπως blogger, αρθρογράφος ή οδηγητής;

Στο να πάρω μια εμπεριστατωμένη άποψη λοιπόν, με βοήθησε ένα τεστ βεδιστικής προσωπικότητας που υπάρχει στο βιβλίο. Το αποτέλεσμα ήταν κατασκευαστής αλλά και οδηγός ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια, είμαι καλός στο να γράφω και να προγραμματίζω, μα και στο να βοηθώ τους άλλους και να ασκώ θετική επιρροή στον κόσμο. Μεταξύ μας, το τεστ δεν έπεσε καθόλου έξω στα αποτελέσματα.

Θα ήθελα να μιλήσω λοιπόν, για το σκοπό της ζωής. Γιατί κάποιος αξίζει να ψάξει να τον βρει, αλλά όπως λέει και ο Jetty, να μη χαθεί μέσα σε μια βαθιά και μεγάλη περιπλάνηση. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να βρούμε για ποιο λόγο είμαστε εδώ. Ακόμα και αν πιστεύουμε ότι έχουμε βρει την απάντηση, καλό θα ήταν να το σκεφτόμασταν για μια ακόμη φορά.

Ο σκοπός της ζωής σου είναι η πυξίδα σου

Ναι, ο σκοπός της ζωής σου είναι η πυξίδα σου. Είναι ο χάρτης που θα σε οδηγήσει στο να εκπληρώσεις τους πραγματικούς σου στόχους, αυτούς που πραγματικά παρακαλάς να εκπληρώσεις επειδή το θέλεις εσύ και όχι κάποιος άλλος. Είναι ένα μέσο για να αγγίξεις την ολοκλήρωση, όσο μακρινή και απρόσιτη και αν φαίνεται.

Οι ταξιδιώτες, ήδη από πολλά πολλά χρόνια πριν, κατάλαβαν ότι δε γίνεται να θυμούνται το κάθε δρόμο και το κάθε μονοπάτι απέξω. Έτσι, χρειάζονταν ένα χάρτη. Μα για να προσανατολιστούν και να τον διαβάσουν σωστά, χρειάζονταν μια πυξίδα. Το ρόλο του χάρτη και της πυξίδας, παίζει ο σκοπός σου. Είναι εκεί για εσένα, ακόμα και σε στιγμές που νιώθεις ότι έχεις χαθεί. Θα σου φανερώσει το πού πρέπει να πας, αρκεί να ακούσεις τον εαυτό σου.

Ο σκοπός δίνει νόημα στην ύπαρξη

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, μα μόνο όταν καταφέρεις να βρεις το λόγο για τον οποίο ήρθες εδώ, θα νιώσεις ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Ακόμα και αν δεν καταφέρεις ποτέ να ολοκληρώσεις όλους τους στόχους σου, θα νιώσεις ικανοποιημένος με την εξέλιξη σου. Διότι όσο προστατεύεις το Ντάρμα σου, δηλαδή όσο προστατεύεις τον σκοπό σου, τόσο θα σε προστατεύει κι αυτός. Για να το πιστέψεις αυτό, δε χρειάζεται να πιστέψεις σε κανένα θεό ή θρησκεία, παρά μόνο στον εαυτό σου.

Σίγουρα, μπορεί να πιστεύεις ότι ακόμα και αν έχεις καταφέρει να βρεις το σκοπό σου, μπορεί να μη νιώθεις ευτυχισμένος ή καλά με τον εαυτό σου. Εδώ ακριβώς, έρχεται να κουμπώσει η δεύτερη προϋπόθεση του Ντάρμα, δηλαδή, το ότι χρειάζεται να δίνεις και κάποιο νόημα στη ζωή των άλλων. Όχι μόνο στη δική σου. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν, και σκέφτεται συλλογικά. Όταν αποδεχτείς αυτή την πρόταση, και ακολουθήσεις τη ροή του σύμπαντος, όλα θα πάνε καλά. Άκου με!

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά τον εαυτό σου

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες καταστάσεις και αν αλλάξουν στη ζωή σου, ο σκοπός σου θα παραμείνει εκεί. Σίγουρα, θα εξελιχθεί μαζί σου. Δε θα φύγει όμως. Άπαξ και τον βρεις, θα είναι σα κολλιτσίδα πάνω σου. Μπορεί κάποιες μέρες να τον απαρνηθείς, να αλλάξεις γνώμη ή να τον ακυρώσεις, αλλά αυτός θα είναι εκεί. Θα σε περιμένει. Σαν πεπρωμένο, χωρίς ωστόσο να είναι πεπρωμένο ή μοίρα.

Αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις ευτυχισμένος, βρες τον σκοπό σου και δώσε τα πάντα για αυτόν. Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα. Όποιες και αν είναι οι τωρινές συνθήκες. Και με την καραντίνα και  με την κρίση. Με το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τις μισαλλόδοξες αντιλήψεις που επικρατούν.

Μπορεί να πιστεύεις ότι αυτά που λέω είναι βλακείες, δεν ισχύουν ή είναι πολύ αισιόδοξα. Ακόμα, μπορεί να πιστεύεις ότι δεν έχω γνωρίσει καλά τη ζωή, και τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέω. Σε καταλαβαίνω. Ωστόσο, το Ντάρμα μου είναι να γράφω και να βοηθάω. Όσο και να θέλω να το αλλάξω, δε μπορώ. Είναι στη φύση μου να ωθώ τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι. Ελπίζω τουλάχιστον, να σου έδωσα τροφή για σκέψη, και ποιος ξέρει; Μια μέρα μπορεί το Ντάρμα μας, να μας φέρει πιο κοντά!  

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.