Το ευτύχημα

Το ευτύχημα

Ατύχημα. Ελληνικό ουσιαστικό που βγαίνει από το στερητικό α και την τύχη. Συνήθως συνδέεται με αρνητική χροιά, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για να περιγράψει γεγονότα.

Οι περισσότεροι, έχουν συνδέσει τα ατυχήματα με κάτι που τους προκάλεσε άγχος ή ανησυχία. Με κάτι που τους άλλαξε τη ζωή, είτε με έναν καλύτερο, είτε με έναν χειρότερο τρόπο. Όπως και να έχει, όλοι καταλαβαίνουμε το νόημα αυτής της λέξης.

Ευτύχημα. Ελληνικό ουσιαστικό που βγαίνει από την πρόθεση “ευ” και την τύχη. Συνήθως συνδέεται με.. Δε συνδέεται. Λείπει από το λεξιλόγιο των περισσότερων Ελλήνων, αφού οι περισσότεροι δε γνωρίζουν καν τι σημαίνει το ευ.

Ευ λοιπόν, σημαίνει κάτι καλό, κάτι θετικό. Είναι η χαρά και η ευτυχία. Τώρα ελπίζω να κατάλαβες ότι όλες οι λέξεις που αρχίζουν με το “ευ” έχουν μια θετική χροιά. Μπορεί και να το ήξερες.

Τι είναι όμως το ευτύχημα; Είναι κάτι σαν το ατύχημα; Κάτι θετικό που συμβαίνει στη ζωή μας, και το προσπερνάμε σα την ηλικιωμένη γιαγιά στη στάση του λεωφορείου; Είναι ένα θετικό γεγονός που μας χαρακτηρίζει, αλλά παρόλα αυτά δε δίνουμε την απαραίτητη σημασία ώστε να το γιορτάσουμε;

Θα σου πω εγώ, ότι το ατύχημα χρησιμοποιείται πιο πολύ από το ευτύχημα. Γιατί; Γιατί αυτό πουλάει. Αυτό κολλάει σαν κομμάτι κρέατος στο δόντι και συνεπώς στο στόμα μας. Θα σου πω επίσης, ότι η αρνητικοτητα είναι η αξία των πολλών. Η θετικοτητα των λίγων.

Το ευτύχημα λοιπόν, είναι οτιδήποτε καλό συνέβη στη ζωή σου. Από το ξύπνησες σήμερα το πρωί, μέχρι το μισθό που πήρες ή την αγκαλιά που έδωσες. Είναι το ότι είσαι ζωντανός και ευτυχισμένος, λειτουργικός ή όχι και τόσο λειτουργικός. Είναι αυτό που πήρες και αυτό που έδωσες.

Και αν δε μπορείς να δεις τα ευτύχηματα; Κι αν δε μπορείς να τα νιώσεις; Ε τότε προσπάθησε. Όχι με κόπο, με τρόπο. Παλιό αλλά διαχρονικό ρητό. Βγες μια βόλτα, πιες το αγαπημένο σου ρόφημα και μίλα με τους αγαπημένους σου. Πήγαινε όπου θέλεις και δοκίμασε νέες γεύσεις. Να επικοινωνήσεις με ειδικό, αν χρειαστεί.

Σταμάτα να χρησιμοποιείς περισσότερο το α από το ευ. Ένας σοφός μοναχός έλεγε, ότι για κάθε μειονέκτημα που κ με σε κάποιον, καλό είναι να του πούμε αλλά δέκα υπερτερηματα του. Δε το λέω εγώ αλλά ο μοναχός.

Σταμάτα να μη βλέπεις το καλό. Να κολλάς Σα πιραγχας στη σάρκα του κακού. Γιατί δε σου κάνει καλό. Δε σε οφείλει πουθενά.

Αυτό, δε σημαίνει ότι θα βλέπεις τα πάντα θετικά. Οχι. Αυτό είναι τοξική θετική ψυχολογία. Δε θέλουμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Θέλουμε απλώς να βλέπουμε και τον ήλιο πίσω από το σκοτάδι.

Γιατί, για να υπάρχει σκιά, υπάρχει και φως. Και καθήκον μας είναι να βρούμε αυτό το φως. Όσο και αν χρειαστεί. Ο,τι και αν μας πάρει. Γιατί στο τέλος δε θα δείξουμε αυτά που χάσαμε, αλλά αυτά που αποκτήσαμε. Το μείον δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ. Κατάλαβε το και θα γαληνευσει η ψυχή σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.