Handbooks

Τι είναι τα Handbooks και σε τι ωφελούν

Η ώρα είναι 6:50. Κάθομαι στον καναπέ, έπειτα από την πρωινή μου γυμναστική. Σήμερα, είχα την ανάγκη να περπατήσω, λόγω των πολύωρων διαλέξεων και του διαβάσματος που θα ακολουθήσουν μέσα στη μέρα. Όπως το βλέπω, μπορεί να πάω ξανά για περπάτημα σε λίγη ώρα. Όπως και να ‘χει, μου αρέσει πολύ να γράφω στον καναπέ, με το laptop στα πόδια μου. Νιώθω πιο ελεύθερος στον τρόπο που γράφω και εκφράζομαι.

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σου, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που διάβασα σήμερα σε ένα blog αυτοβελτίωσης. Αφορά τα Handbooks. Ουσιαστικά, είναι ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα γράφεις τους στόχους σου και τον life purpose στόχο σου, δηλαδή το σκοπό της ζωής σου. Επίσης, μπορείς να γράψεις μερικά ενθαρρυντικά μηνύματα στον εαυτό σου, κάποια quotes που σου άρεσαν ή μερικά tips από εσένα για εσένα, ώστε να βελτιωθείς ψυχικά, πνευματικά και σωματικά.

Στο σημερινό κειμενάκι λοιπόν, θα ήθελα να συζητήσουμε για τα Handbooks. Συγκεκριμένα, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσωπικής σου εξέλιξης. Έπειτα, θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με τα Handbooks. Τέλος, θα σου δώσω κάποια tips ώστε να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στα Life journals (ή αλλιώς Handbooks).

Γιατί είναι σημαντικό να διατηρείς Handbooks

Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι αρκετά σημαντικό να διατηρείς ένα οργανωμένο μέρος γραφής, για να εκφράζεις τις σκέψεις σου. Είτε αυτό βρίσκεται στην πανέμορφη βιβλιοθήκη σου, είτε στο μοναδικό υπολογιστή σου. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να βγάλεις διάφορα συμπεράσματα για τον εαυτό σου αλλά και για τον τρόπο που λειτουργείς και συμπεριφέρεσαι. Τόσο σε εύκολες, όσο και σε δύσκολες καταστάσεις. Εδώ λοιπόν, κολλάει ένα Handbook. Ουσιαστικά, θα είναι το καταφύγιο των σκέψεων σου. Ένα μέρος, που θα μπορείς να εκφράζεσαι και να μιλάς ελεύθερα με τον εαυτό σου, χωρίς να φοβάσαι μη σε κρίνει κανείς.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείς αλλά και να καταγράψεις το σκοπό της ζωής σου. Μην αγχώνεσαι ωστόσο, αν φοβάσαι ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τον αλλάξεις ή αν πιστεύεις ότι μπορεί μια μέρα να μη σε αντιπροσωπεύει. Ο σκοπός της ζωής σου, θα είναι ουσιαστικά ο “μπούσουλας” της καθημερινότητας αλλά και των στόχων σου. Θα μπορέσεις να διαπιστώσεις αν οι ανάγκες σου συμβαδίζουν με τα θέλω σου. Αν τα πιστεύω σου συμβαδίζουν με αυτό που πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου. Το Handbook λοιπόν, είναι ένα κατάλληλο εργαλείο για αυτή τη δουλειά. Θα μπορέσεις να γράψεις με τάξη τις ιδέες, τους προβληματισμούς αλλά και τα θέλω σου. Λόγω του ότι όλα θα βρίσκονται σε ένα σημείο, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάζεις ξανά τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν, συμπεριλαμβανομένου και του σκοπού της ζωής σου!

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος για να φτιάξεις ένα Handbook, είναι η ικανοποίηση που θα νιώσεις με την ολοκλήρωση του. Όπως με κάθε ολοκλήρωση μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, έτσι και με αυτό, θα νιώσεις σημαντικός (όπως πράγματι είσαι!). Κι μόνο το ότι οργάνωσες ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς και να οργανώσεις την καθημερινότητα σου, θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα!

Η προσωπική μου εμπειρία

Έχω μια πολύ μεγάλη (χρονικά) εμπειρία με τα Handbooks. Για να είμαι ειλικρινής όμως, τα γνώριζα ως Life Journals. Δηλαδή, ως τετράδια, στα οποία μπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις, όποτε το θέλεις. Επίσης, μπορείς να κάνεις λίστες, να κρατήσεις σημειώσεις, να ζωγραφίσεις, να κρατήσεις σχέδια αλλά και να γράψεις μικρές λεξούλες για να θυμάσαι κάποιες πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής σου.

Ξεκίνησα να έχω τέτοιου είδους ημερολόγιο στο Γυμνάσιο. Ωστόσο, δεν το κράτησα για πολύ καιρό. Το ξανά έπιασα στην Τρίτη Λυκείου, όταν επίσης το άφησα μετά από μερικούς μήνες. Εκ τότε, δεν έχω προσπαθήσει ξανά να γράψω ένα. Δεν είναι ότι δε μου αρέσει, ή δε το θεωρώ χρήσιμο. Ίσα ίσα. Το θέμα είναι, ότι με αγχώνει και με κάνει να νιώθω άσχημα, αφού το βλέπω ως κάτι ψυχαναγκαστικό. Είμαι ειλικρινής μαζί σου. Δεν είναι όλα για όλους (αν και μπορείς να αναπροσαρμόσεις τα πάντα στις δικές σου ανάγκες!).

Δύο χρόνια πριν, μια πολύ καλή φίλη μου από την Ολλανδία, μου έδειξε το δικό της Handbook. Ένιωθε πολύ όμορφα όσο μου το παρουσίαζε, ενώ παράλληλα μου εξηγούσε την κάθε πτυχή του. Δεν ήταν μεγαλύτερο από 200 σελίδες, ωστόσο την έκανε να νιώθει απίστευτη χαρά και περηφάνεια. Όπως μου είχε πει, είχε αφιερώσει πολύ χρόνο από την καθημερινότητα της σε αυτό. Σε συνδυασμό βέβαια και με το επάγγελμα που σπούδαζε (είναι γραφίστρια), κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικά καλαίσθητο αποτέλεσμα. Αν έπρεπε να κρατήσω κάτι όμως από τις συζητήσεις μας για αυτό, θα ήταν τα συναισθήματα που ένιωθε για τον εαυτό της και όχι τα όμορφα σχέδια. Διότι, είναι απλά ένα μέσο προς την επιτυχία, κι όχι η ίδια η επιτυχία!

Πώς μπορείς να ξεκινήσεις το ταξίδι προς την καλλιτεχνική δημιουργία

Οι τρόποι για να ξεκινήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι πολλοί. Υπάρχει άφθονο υλικό στο διαδίκτυο, ειδικά στο Youtube και στο Pinterest. Ωστόσο, μπορώ να σου δώσω κάποια βασικά tips ώστε να ξεκινήσεις!

  • Βρες ένα ωραίο τετράδιο/φτιάξε έναν όμορφο φάκελο.
  • Γράψε στην αρχική σελίδα το όνομα σου, κάποιες πληροφορίες για εσένα και βάλε την υπογραφή σου.
  • Χρησιμοποίησε ένα στυλό/μολύβι/πένα/μαρκαδοράκι/οτιδήποτε γράφει, που σε εμπνέει και σου δίνει όρεξη για γράψιμο.
  • Χώρισε το Handbook σου σε διακριτές και σαφείς κατηγορίες.
  • Χρησιμοποίησε έναν όμορφο σελιδοδείκτη ώστε να μαρκάρεις κάποιες σελίδες, που τις θέλεις πάντα εύκαιρες.
  • Όσο σκέφτεσαι τι θα γράψεις, πιες λίγο νεράκι (Η ενυδάτωση πάντα κάνει καλό!!).
  • Όσο γράφεις, χαμογέλα (σου πάει 😉 ).
  • Όταν τελειώσεις το γράψιμο, χαμογέλα (ναι, σου πάει.. Μη τα ξανά λέμε!) και πες “Μπράβο” στον εαυτό σου, το αξίζεις!

Αυτά λοιπόν για σήμερα! Περιμένω στα σχόλια τις απόψεις, τους προβληματισμούς σου αλλά και τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε στο κείμενο! Φροντίζω να απαντάω σε όλα τα σχόλια (είτε στα social media, είτε μέσω της φόρμας, είτε μέσω του wordpress) έγκαιρα και με πολύ αγάπη! Χάρηκα που τα είπαμε! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους άλλους!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.