Στο σημερινό κειμενάκι, θα ήθελα να μιλήσουμε για τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Συγκεκριμένα, τι είναι ακριβώς ο όρος “καταπιεσμένα συναισθήματα” αλλά και από πού πιθανώς προέρχονται. Έπειτα, θα σου πω γιατί είναι σημαντικό να εκφράζεσαι αλλά και να συνδέεσαι με τους άλλους ανθρώπους. Τέλος, θα σου δώσω κάποιες κατευθύνσεις, στην περίπτωση που θα ήθελες να επεκταθείς παραπάνω σε αυτή τη θεματολογία! Πάρε το αγαπημένο σου ρόφημα, άνοιξε την αγαπημένη σου χαλαρωτική playlist, και πάμε κατευθείαν στο άρθρο!
Τι είναι τα καταπιεσμένα συναισθήματα
Είναι σίγουρο, ότι έχεις ακούσει αυτόν τον όρο πάνω από 1 φορά. Είτε βρισκόσουν σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, είτε σε κάποια καφετέρια, είτε απλώς περπατούσες στο δρόμο. Είναι μία μεγάλη αφορμή συζήτησης, αφού πολλοί άνθρωποι έχουν καταπιεσμένα συναισθήματα. Θα το έλεγα και ως “μόδα” της εποχής, αφού η επικοινωνία και η σύνδεση είναι ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας.
Με τον όρο “καταπιεσμένα συναισθήματα”, εννοώ αυτά τα συναισθήματα, τα οποία δεν έχεις εκφράσει ακόμα. Βρίσκονται μέσα σου, περιμένοντας μια αφορμή για να βγουν ξανά στην επιφάνεια. Είτε μέσω των ονείρων σου, τα οποία είναι εκπληρώσεις επιθυμιών, είτε μέσω των καθημερινών σου συζητήσεων. Επίσης, αρκετές φορές προσπαθείς να απαρνηθείς (και κατά συνέπεια να καταπιέσεις) αυτά τα τόσο πολύτιμα συναισθήματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται απωθημένα.
Από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα
Η αλήθεια είναι, ότι δεν είμαι ειδικός ψυχικής υγείας ώστε να σου πω ακριβώς από πού προέρχονται. Με βάση τις μελέτες και τις έρευνες που έκανα, προέρχονται από το βαθύτερο εαυτό σου. Όταν λοιπόν δεν τα εκφράσεις, μεταφέρονται στο υποσυνείδητο, μένοντας εκεί για πάρα πολύ καιρό. Όσο περισσότερο δεν τα εκφράζεις, τόσο πιο πολύ θα έρχονται στην επιφάνεια, ώστε να σε προστατεύσουν και να “θεραπεύσεις” τον εαυτό σου.
Μία άλλη πηγή, είναι οι καταστάσεις στις οποίες δεν εκφράστηκες όπως θα ήθελες. Συμβαίνει πολλές φορές να καταπιέζουμε τις ανάγκες και τα πιστεύω μας, για να φαινόμαστε αρεστοί και αγαπητοί στους άλλους. Δε λέμε αυτά που θέλουμε και πιστεύουμε, δε λέμε ότι αγαπάμε μα ούτε και ότι συμπάσχουμε και συμπαθούμε. Έχουμε μάθει να είμαστε ψυχροί, για να προστατεύσουμε την ψεύτικη “εικόνα” μας.
Όπως και να ‘χει, οι πηγές είναι αρκετές και σίγουρα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής και το χαρακτήρα του καθενός. Από ότι έχω ακούσει, τα περισσότερα προέρχονται από πεποιθήσεις που διαμορφώσαμε στην πρώιμη παιδική μας ηλικία (0-6 ετών), δηλαδή την περίοδο όπου διαμορφώναμε την προσωπικότητα μας. Το σίγουρο όμως είναι, ότι με εκτεταμένη ψυχοθεραπεία και ψυχανάλυση, μπορούμε να βρούμε απαντήσεις για οτιδήποτε μας απασχολεί.
Γιατί είναι σημαντικό να εκφράζεσαι
Όπως έχω γράψει σε παλιότερο κειμενάκι μου, με θέμα τον ορισμό της σύνδεσης αλλά και πώς επιτυγχάνεται, είναι αρκετά σημαντικό να συνδεόμαστε. Όχι μόνο επειδή καταπολεμάμε τη μοναξιά, αλλά και επειδή μαθαίνουμε τον εαυτό μας και έχουμε ενσυναίσθηση για τον άλλον. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της σύνδεσης, είναι και η έκφραση. Η έκφραση τόσο των συναισθημάτων, των ιδεών και των πεποιθήσεων μας, όσο και των βαθύτερων αναγκών μας.
Έπειτα από πολλά χρόνια μοναξιάς, πήρα ένα σπουδαίο μάθημα: Η έκφραση δεν είναι κάτι αυτονόητο. Για πολλούς, το να μιλήσουν με άγνωστους ανθρώπους και το να κάνουν νέες σχέσεις, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για την εξέλιξη τους. Όμως, αν καταπολεμηθούν οι λόγοι που τους οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές, η ζωή τους θα αλλάξει αισθητά.
Η έκφραση βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπου. Μπορεί να νιώσει ότι είναι μέρος του συνόλου, και ανήκει σε μια ομάδα. Όπως μας αρέσει να γράφουμε στις εκθέσεις μας, “Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον”. Ωστόσο, γιατί απλώς να το γράφουμε και να μην εμβαθύνουμε στην αληθινή σημασία της φράσης; Είμαστε φτιαγμένοι για να δρούμε ομαδικά και συλλογικά. Για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε όμως αυτό το mindset εξέλιξης, χρειάζεται να εκφραστούμε.
Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος για να εκφράζεσαι, είναι ότι μπορείς να έρθεις σε επαφή με ερεθίσματα που δε περίμενες, και συνεπώς καταστάσεις στις οποίες δεν έχεις ξανά βρεθεί. Αυτό, σου δίνει την ευκαιρία να βγεις έξω από το comfort zone σου, και να εξελιχθείς. Για παράδειγμα, δεν αρκεί μόνο η καθημερινή και συστηματική προπόνηση για έναν παίκτη του Basket. Χρειάζεται να πηγαίνει και σε αγώνες, ώστε να δοκιμάσει τον εαυτό του σε πραγματικές συνθήκες. Έτσι και με τη ζωή. Όταν εκφραζόμαστε, μαθαίνουμε νέα πράγματα, “κουμπώνοντας” ουσιαστικά τη θεωρία αυτοβελτίωσης που μάθαμε, με την πράξη.
Μερικά resources για να καταπολεμήσεις τα καταπιεσμένα συναισθήματα
- Αρχικά, σου προτείνω ένα εκπληκτικό άρθρο, από μια αξιόπιστη πηγή ψυχοεκπαίδευσης.
- Έπειτα, σου παραθέτω ένα video για το θέμα.
- Επίσης, σου προτείνω να επισκεφτείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να σε βοηθήσει να καταλάβεις τα βαθύτερα αίτια αυτού του φαινομένου.
- Αν θέλεις να οργανώσεις ένα πλάνο δράσης, προτείνω να επισκεφτείς κάποιον coach, ο οποίος θα σε βοηθήσει να οργανωθείς και να περάσεις από το στάδιο της θεωρίας, στο στάδιο της πράξης!
- Φυσικά, αν πιστεύεις ότι ψάχνεις κάτι πιο οικονομικό και συμπυκνωμένο, τα βιβλία είναι μια πολύ καλή λύση! Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τον όρο “συναισθήματα βιβλία”, θα βρεις πλήθος αποτελεσμάτων, που σίγουρα κάποιο από αυτά θα ταιριάζει στο δικό σου ύφος ανάγνωσης!
Αυτά για σήμερα! Χάρηκα που τα είπαμε! Περιμένω να ακούσω τη γνώμη σου, τις ιδέες σου, τους προβληματισμούς αλλά και το τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε! Να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου, όπως αγαπάς και προσέχεις τους φίλους και την οικογένεια σου!