Η ώρα είναι 6:55. Έχω φάει πρωινό και ακούω χαλαρή μουσικούλα. Έχω βρει μια πολύ ωραία playlist στο Spotify, που λέγεται Chill Vibes και πραγματικά είναι πολύ όμορφη. Έχει διάφορα κομμάτια, για όλα τα γούστα. Το κοινό στοιχείο που έχουν όμως όλα τα κομμάτια, είναι ότι είναι χαμηλών τόνων, με έναν ήπιο, πιασάρικο και χαλαρό ρυθμό.
Σήμερα έχω 6 ώρες μάθημα. Από τις 9 μέχρι τις 1 και από τις 4 μέχρι τις 6. Ωραία μαθήματα, που μου αρέσουν πολύ. Ειδικά τα λειτουργικά συστήματα και τα Αγγλικά. Βλέπεις, εχθές μου ήρθε το βιβλίο των Αγγλικών. Από μία μεταφορική, που είχα πάρει πολλά μαθήματα στο παρελθόν! Αν δεν έχεις διαβάσει το σχετικό κειμενάκι, προτείνω να το διαβάσεις. Μιλάει για το πώς δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω μία εσκεμμένη κακοτυχία, αλλά και πώς όλες οι καταστάσεις λύνονται τελικά. Ακόμα, και με έναν “παράδοξο” τρόπο.
Στο σημερινό κειμενάκι λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για το μινιμαλισμό. Συγκεκριμένα, τι είναι ο μινιμαλισμός με απλά λόγια (αλλά και τι ΔΕΝ είναι). Στη συνέχεια, θα σου πω γιατί είναι σημαντικό να είμαστε μινιμαλιστές σε μια υπερκαταναλωτική εποχή. Τέλος, θα σου δώσω κάποια resources για το μινιμαλισμό. Τόσο στην περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς μαζί του, όσο και στην περίπτωση που απλώς θέλεις να διαβάσεις περισσότερο για αυτόν.
Τι είναι ο μινιμαλισμός
Πολλές φορές, ακούω την ερώτηση “Μα τι είναι ο μινιμαλισμός;” ή “Έχω λίγα πράγματα, άρα είμαι και μινιμαλιστής;”. Είναι λογικό, να υπάρχουν διάφορες απόψεις, θεωρίες και ορισμοί για το μινιμαλισμό, λόγω της μόδας που έχει επικρατήσει για αυτόν. Πολλά περιοδικά, κανάλια και site τον αναφέρουν καθημερινά, κάνοντας τον να χάσει το πραγματικό του νόημα.
Μινιμαλισμός με απλά λόγια, είναι ένας τρόπος ζωής. Ένας τρόπος ζωής, που συνδυάζει την απλότητα, τη σταθερότητα, την εξοικονόμηση αγαθών (όχι απαραίτητα σε οικονομικό επίπεδο όμως), και την αγάπη προς τα αντικείμενα που έχεις. Ξέρω, μπορεί το τελευταίο να το ακούς πρώτη φορά. Μπορεί να είχες στο μυαλό σου, ότι οι μινιμαλιστές έχουν λίγα αντικείμενα, που δεν τα αγαπάνε. Όμως η αλήθεια διαφέρει αρκετά από τη κοινή γνώμη.
Ο αληθινός μινιμαλισμός, λέει ότι πρέπει να έχεις αντικείμενα που αγαπάς και θέλεις να βλέπεις και να χρησιμοποιείς καθημερινά. Μάλιστα, κάποιοι προτρέπουν τα αντικείμενα που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για πάνω από 90 μέρες, να τα δωρίζουμε. Δεν είναι η απάρνηση αγαθών, πολύ απλά επειδή είσαι ελεύθερος να επιλέξεις το τι θέλεις να έχεις. Αν για παράδειγμα, σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία, είσαι ελεύθερος να έχεις όσα βιβλία θέλεις. Πάλι θα είσαι και θα λέγεσαι μινιμαλιστής. Επειδή σου αρέσει να έχεις στην κατοχή σου βιβλία.
Επίσης, η έννοια του μινιμαλισμού δεν σχετίζεται με την εξοικονόμηση χρημάτων. Πολλές φορές, βλέπω σε video, ανθρώπους να κάνουν ακριβές αγορές, πολύ απλά επειδή εξοικονόμησαν χρήματα από άλλες ανάγκες που σταμάτησαν να έχουν. Όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα στοιχείο του μινιμαλισμού. Στο μινιμαλισμό, δεν αναφέρεται πουθενά πόσα χρήματα πρέπει ή δεν πρέπει να ξοδεύεις. Η φιλοσοφία του, είναι η απλότητα, η σταθερότητα, η εξοικονόμηση αγαθών και η αγάπη προς τα αντικείμενα που έχεις.
Τι δεν είναι μινιμαλισμός
Κλείνοντας, μινιμαλισμός ΔΕΝ είναι τσιγκουνιά. ΔΕΝ είναι συναισθήματα απογοήτευσης και απόσυρσης. ΔΕΝ είναι το να πετάξεις οτιδήποτε έχεις στην κατοχή σου. Στο μινιμαλισμό, ΔΕ χρειάζεται όλα τα δωμάτια σου να είναι ψυχρά και άδεια. ΔΕ χρειάζεται να ακολουθείς κάποιους κανόνες ή προτροπές πιο “αναπτυγμένων” μινιμαλιστών. Και τέλος, ο μινιμαλισμός δεν έχει εφαρμογή μόνο στα πράγματα σου, αλλά και στο χαρακτήρα, τις αξίες και τις ιδέες σου.
Γιατί είναι σημαντικό να είμαστε μινιμαλιστές, έστω και λίγο
Ζούμε σε μια υπερκαταναλωτική εποχή, στην οποία όλοι αγοράζουν συνεχώς νέα αγαθά. Βλέπεις για παράδειγμα, τεράστιες ουρές έξω από καταστήματα, όταν κυκλοφορεί ένα νέο κινητό. Βλέπεις ουρές στα Super Market για λίγο χαρτί υγείας, για ένα νέο τρόφιμο που κυκλοφόρησε ή για μια απίστευτα νέα προσφορά, που δε ξανά έγινε! Όλοι θέλουν να αγοράζουν, για να καλύψουν το συναισθηματικό κενό που έχουν. Για να καλύψουν τις ανάγκες, που στην πραγματικότητα δεν έχουν, αλλά δημιουργούνται έπειτα από προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.
Είναι θλιβερό να βλέπεις άτομα της οικογένειας σου, να ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για κινητά, αλλά όχι για τη μόρφωση και την εκπαίδευση τους. Να βλέπεις νέα παιδιά να έχουν κινητά που ο μέσος άνθρωπος θα έπαιρνε μετά από 6 μήνες εργασίας, και να μη ξέρουν στοιχειώδη μαθηματικά και λογοτεχνία. Μη με παρεξηγήσεις. Δεν κρίνω κανένα. Με κάνει να λυπάμαι όμως, το γεγονός ότι οι προτεραιότητες και οι ανάγκες μας, τόσο ως κοινωνία όσο και ως απλοί άνθρωποι, έχουν αλλάξει με τον καιρό. Και δεν είμαι σίγουρος, αν ήταν συνειδητή επιλογή μας, ή κατευθυνόμαστε από τις διαφημίσεις και τα ΜΜΕ.
Όπως και να ‘χει, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνουμε μινιμαλιστές, έστω και λίγο. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Αρχικά, για να θέσουμε νέες προτεραιότητες όσο αναφορά τις ανάγκες μας, την υγεία μας, την εκπαίδευση μας και τα hobby μας. Να θέσουμε εύστοχα ερωτήματα, που θα μας βοηθήσουν να ξοδεύουμε πιο συνετά και συνειδητά. Για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε, από το τι χρειαζόμαστε επειδή απλώς το είδαμε σε μια λαμπερή διαφήμιση.
Better awareness => better choices => better results => better life
Επίσης, αν ασπαστούμε το μινιμαλισμό, έστω και σε πολύ μικρό βαθμό, μπορούμε να αλλάξουμε τις ιδεολογίες και τα πιστεύω μας. Να απαλλαχτούμε από διάφορες πεποιθήσεις που μας ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα. Να σκεφτούμε πιο καθαρά, το τι πραγματικά είναι απαραίτητο για την καθημερινότητα μας και τι όχι. Ο Robin Sharma, λέει ότι ” Better awareness => better choices => better results => better life”. Γιατί λοιπόν να μην ισχύει αυτό και με τη δική μας περίπτωση; Περισσότερη γνώση, θα οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές. Οι καλύτερες επιλογές θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή!
Μερικά resources για το μινιμαλισμό
The minimalists (Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να τους ακούσεις! Αξίζουν!)
Αυτά λοιπόν και για σήμερα! Χάρηκα που τα είπαμε! Μη διστάσεις να μου γράψεις αν σου άρεσε ή και δε σου άρεσε το κείμενο μου, τις σκέψεις αλλά και τους προβληματισμούς σου! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους φίλους και την οικογένεια σου!