Όπως είπαμε και εχθές, σήμερα είναι μια αρκετά βροχερή μέρα. Θυμίζει καιρό Λονδίνου, με τη μόνη διαφορά ότι η γειτονιά μου έχει “παραλύσει”. Δε βλέπεις πολύ κόσμο να περπατάει, ενώ όσοι επιλέγουν να το κάνουν, κρατάν με το ένα χέρι την ομπρέλα τους και με το άλλο τον καφέ τους. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το κείμνενο θα μιλήσουμε για τα mindset.
Είναι μερικές μέρες, που νιώθεις ότι είναι λίγο πιο ήσυχες από τις άλλες. Δηλαδή, νιώθεις ότι πρέπει να μειώσεις λίγο τους ρυθμούς σου, ή τέλος πάντων να κάνεις λιγότερα πράγματα μέσα στη μέρα. Θα μπορούσες να πεις ότι διακατέχεσαι και από λίγη βαρεμάρα. Έτσι λοιπόν, νιώθω σήμερα. Ίσως επειδή είναι Κυριακή (ναι, οι αγαπημένες μου μέρες είναι η Δευτέρα και η Παρασκευή), ίσως επειδή βρέχει, ίσως και για τα δύο!
Όπως και να ‘χει, σήμερα θα ήθελα να μιλήσουμε για τα διάφορα mindset που υπάρχουν (δηλαδή τις νοοτροπίες). Έπειτα, γιατί είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε κάποιο που να μας ταιριάζει. Και τέλος, από πού μπορούμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτόν τον τομέα.
Πριν συνεχίσω, θα ήθελα να τονίσω ότι η πηγή μου είναι ένα podcast, με όνομα Empower Yourself. Πρόσφατα το ανακάλυψα, και πραγματικά έχω να πω τα καλύτερα λόγια. Το περιεχόμενο του είναι ποιοτικό, ο ήχος είναι κρυστάλλινος και ο οικοδεσπότης αρκετά ευγενικός και κατατοπιστικός. (Το παρόν κείμενο, δεν είναι χορηγούμενο/χορηγία). Τέλος, το link του επεισοδίου για τη συγκεκριμένη εκπομπή σχετικά με το mindset, είναι αυτό: πάτα_εδώ
Ποια mindset υπάρχουν
Το πρώτο mindset που υπάρχει στο “χάρτη”, είναι το mindset σταθερότητας, ή αλλιώς fixed minset. Με απλά λόγια, είναι η νοοτροπία της αμφιβολίας, της απαισιοδοξίας και της σταθερότητας. Όταν έχεις αυτό το mindset, παραμένεις σταθερός σε αυτά που πιστεύεις, χωρίς να έχεις διάθεση να βελτιωθείς. Θα μπορούσες να πεις ότι είσαι και επαναπαυμένος στην καθημερινότητα.
Το δεύτερο mindset, είναι αυτό της ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, μας λέει ότι πρέπει να βελτιωθούμε, και να βλέπουμε την προοπτική εξέλιξης σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Περιγράφεται και με την αγαπημένη μου έκφραση “Τι έχω να μάθω από αυτό” αφού μέσα από αυτή ψάχνεις ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης σε οποιαδήποτε περίσταση.
Το τρίτο mindset, είναι αυτό της θετικότητας. Πιστεύω ότι είναι εύκολα κατανοήσιμο, και ίσως είναι το πιο γνωστό στις μέρες μας. Λέει, ότι θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με θετικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να είμαστε τοξικά θετικοί. Απλώς, να πιστεύουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, να είμαστε αισιόδοξοι και να μη τα παρατάμε.
Το τέταρτο mindset, είναι αυτό του “παραδόξου”. Συγκεκριμένα, στη ζωή μας, θα χρειαστεί πολλές φορές να πάρουμε διλήμματα για διάφορα πράγματα. Από τους κοινωνικούς μας ρόλους (θα είμαι εργαζόμενος ή θα φροντίζω τα παιδιά στο σπίτι), μέχρι και κάποιες συμπεριφορές μας (θα τρώω σοκολάτα, ή θα κάνω γυμναστική). Έτσι, το mindset αυτό κάνει λόγο για την ισορροπία ανάμεσα στα διλήμματα της ζωής μας, αλλά και στην ιδέα ότι δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή μας διλήμματα.
Γιατί είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια παραγωγική νοοτροπία
Αρχικά, επειδή θα γίνουμε πιο διαλλακτικοί και ανοιχτοί σε νέες προτάσεις. Ξεπερνώντας το fixed mindset, θα μπορέσουμε να δούμε νέες ευκαιρίες μέσα στην αποτυχία, αλλά και να βελτιωθούμε μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό θα μας προσφέρει πληθώρα επιλογών, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον προσωπικό τομέα.
Επίσης, μέσα από τη διαδικασία υιοθέτησης ενός mindset, θα γνωρίσουμε καλύτερα την εαυτό μας, και θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία αυτογνωσίας. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μόλις βρούμε ένα mindset που να μας ταιριάζει, θα πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε.
Έχω ακούσει, και πιστεύω απόλυτα με αυτό, ότι το καλύτερο mindset είναι αυτό που έχουμε χτίσει εμείς οι ίδιοι, αποκλείοντας το fixed mindset. Βάζοντας μέσα χαρακτηριστικά και από άλλα είδη mindset, αποκτούμε μια ποικιλία δυνατότητων και προετοιμαζόμαστε καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, η φαρέτρα των εργαλείων μας μεγαλώνει.
Από που μπορώ να μάθω περισσότερα για το mindset
Σου παραθέτω μια λίστα, όπου μπορείς να δεις/διαβάσεις/ακούσεις περισσότερα για το mindset. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς, ότι η μάθηση είναι ένα διαδραστικό εργαλείο, και για αυτό δε θα πρέπει να θεωρήσεις αυτά που σου παραθέτω εγώ ως τη μοναδική πηγή γνώσης. Το διαδίκτυο έχει άφθονο υλικό, και είσαι ελεύθερος να το εξερευνήσεις!
Podcasts:
Youtube:
Blogs/books: