Τα γυαλιά και τα μάτια σου

Σίγουρα θα έχουν περάσει πολλές μέρες, από τότε που είδα το συγκεκριμένο σχόλιο. Δε θυμάμαι ακριβώς αν το είχε πει ο Στέφανος Ξενάκης (αφήνω το λινκ για το λογαριασμό του στο Facebook όπου τον παρακολουθώ) ή κάποιος άλλος. Όπως και να ‘χει έλεγε “Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, καθάρισε τα γυαλιά σου. Γιατί κατά πάσα πιθανότητα ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα δεν είναι και τόσο “καθαρός” και όχι η κατάσταση ή ο άλλος. “

Όταν το είχα πρωτοδιαβάσει, δεν έδωσα και τόσο μεγάλη σημασία. Υπέθεσα ότι ήταν κάποιο trick ώστε να με κάνει να νιώσω καλύτερα και τίποτα παραπάνω. Μετά από λίγες στιγμές το ξανά σκέφτηκα. Και αυτή η φράση είχε αποτυπωθεί στο μυαλό μου. Για αρκετό καιρό μάλιστα.

Αυτές τις μέρες φοράω και εγώ γυαλιά. Λόγω του ότι κάθομαι πολλές φορές στον υπολογιστή, πήγα στον οφθαλμίατρο και μου έγραψε ξεκουραστικά γυαλιά. Με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και μπορώ να πω ότι τα έχω συνηθίσει.

Κάποιες φορές όμως, θολώνουν. Θολώνουν όχι επειδή τα κάνω εγώ κάτι ή τα ακουμπάω με τα γυμνά μου δάχτυλα, αλλά από άλλους παράγοντες, που για να είμαι ειλικρινής, δε γνωρίζω. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι ότι οι φακοί είναι θολωμένοι και πρέπει να τους καθαρίσω.

Οι φακοί θολώνουν, είτε το θέλεις είτε όχι

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έπρεπε να συνειδητοποιήσω αφού φόρεσα τα γυαλιά. Μπορεί να μη το ήθελα, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Κάποια στιγμή, τα γυαλιά θόλωναν. Και καθήκον μου ήταν να τα καθαρίσω, και όχι να αναρωτηθώ γιατί.

Μα ακόμα και αν το έκανα, ακόμα και αν αναρωτιόμουν βαθιά γιατί, μπορεί να έβρισκα αρκετά ικανοποιητικές απαντήσεις. Μεταξύ μας όμως, τι θα είχα καταφέρει; Εννοώ, ότι αν ήμουν οφθαλμίατρος ή κάποιος επιστήμονας σε κάποιο περιβάλλον που αυτό έχει σημασία, τότε θα υπήρχε λόγος να το ψάξω. Μα τώρα, γιατί;

Όταν οι φακοί θολώνουν, δε βλέπεις ΕΣΥ και όχι τα γυαλιά

Κάτι άλλο που κατάλαβα, είναι ότι αν θολώσουν τα γυαλιά δε θα βλέπω εγώ, και όχι τα ίδια τα γυαλιά. Φυσικά, τα γυαλιά είναι άψυχα αντικείμενα. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε μία σύνδεση ανάμεσα στη ζωή και τα γυαλιά.

Πολλές φορές κατηγορούμε τη ζωή μας ότι δεν είναι όπως θα θέλαμε, εναντιωνόμαστε σε όλους και σε όλα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εμείς δε βλέπουμε, και όχι οι άλλοι. Αυτό σημαίνει, ότι πριν κρίνουμε τους άλλους και προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε, πρέπει να τα βρούμε και να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Να τον βελτιώσουμε.

Τα γυαλιά και τα μάτια σου

Σε κάποιες περιπτώσεις, ευτυχώς όχι στη δική μου, τα γυαλιά είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα. Δηλαδή, χωρίς τα γυαλιά δε μπορείς να κάνεις τίποτα, γιατί πολύ απλά δε βλέπεις. Μα, στη ζωή, τα “γυαλιά” σου είναι απαραίτητα. Είτε βλέπεις, είτε όχι.

Η ζωή σου είναι πολύτιμη, και πρέπει να την προστατεύσεις. Να την υπερασπιστείς μέχρι τέλος. Αυτή είναι η αρχή ώστε να καταλάβεις πολλά πράγματα και να κάνεις μια κίνηση αλλαγής προς το καλύτερο.

Μα μη ξεχνάς, ότι χωρίς τα γυαλιά σου δε μπορείς να “δεις”. Άρα πρέπει να τα φροντίζεις καθημερινά. Να τα καθαρίζεις (δηλαδή να διώχνεις τους τοξικούς ανθρώπους/mindset/συνήθειες από τη ζωή σου), να τα πηγαίνεις στον οπτικό (κοινώς, να πηγαίνεις τακτικά για check-up), να τα προσέχεις για να μη σπάσουν (ναι, και εσύ μπορεί να σπάσεις από επικίνδυνες ενέργειες) και να τα βάζεις ειδικά φίλτρα ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικά και να προσαρμόζονται στην πάθηση σου (δηλαδή να βάλεις αγάπη, φροντίδα, ευλογία, αυτοφροντίδα, συμπόνια, ευτυχία και πίστη).

Τα γυαλιά εξυπηρετούν έναν σκοπό

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το ότι φοράς τα γυαλιά οφείλεται σε κάποια πάθηση. Μεταφορικά λοιπόν, το ότι ζεις οφείλεται σε κάποιους παράγοντες, ανώτερους από εμάς. Είτε πιστεύεις στο Θεό, είτε όχι. Είτε πιστεύεις στον Αλλάχ, στο Σύμπαν ή το Βούδα. Όπου και αν έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να πιστεύεις, το νόημα είναι το ίδιο.

Βρίσκεσαι εδώ για ένα σκοπό, για ένα λόγο. Ακόμα και αν δεν μπορείς να το δεις, σε βάθος χρόνου θα είναι ξεκάθαρο. Αρκεί, να ξέρεις να “διαβάζεις” σωστά τα σημάδια. Τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες σου. Τους στόχους και τις αποφάσεις σου. Με πίστη στον εαυτό σου και αυτοπεποίθηση, θα μπορέσεις να δεις πράγματα που ούτε καν φανταζόσουν.

Φοράς τα γυαλιά για να δεις καλύτερα. Βρίσκεσαι μέσα στο σώμα σου, για ένα σκοπό. Ωστόσο, χωρίς να θέλω να γίνω παραφυσικός, θα ήθελα να σου πω ότι υπάρχει και μια “ψυχή”. Μία ενέργεια που βρίσκεται μέσα σου. Αυτή λοιπόν η ενέργεια υπάρχει και εκτός από το σώμα σου. Με άλλα λόγια, βρίσκεσαι εδώ για κάποιο λόγο. Πρωταρχικός σου στόχος είναι να ρωτήσεις “γιατί” και αμέσως μετά “πώς”.

Τέλος, μη ξεχνάς ότι όταν κάτι δε φαίνεται καλά, δεν οφείλεται μόνο στον άλλον είτε πρόκειται για το σύμπαν είτε για τον οποιοδήποτε, αλλά μπορεί και στα γυαλιά σου. Πριν πεις/πράξεις/σκεφτείς το οτιδήποτε, καθάρισε τα. Και αν συνεχίσεις να μη βλέπεις, τότε πράξε. Μα αν όλα φτιάξουν, χαμογέλασε στον εαυτό σου και συνέχισε. Γιατί η ζωή είναι ένας δρόμος. Πάντα υπάρχει και συνέχεια!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.