Οι στραβές μέρες χτίζουν τις ίσιες
Σου έχει τύχει ποτέ, να ξεκινάς κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, και κάποια μέρα να μην έχεις όρεξη να το κάνεις; Σου έχει τύχει ποτέ, να κάνεις κάτι και μια μέρα να βγεις τελείως από το πρόγραμμα σου, με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι έχασες όλη την πρόοδο που έχεις κάνει ως τώρα;
Τα παραπάνω, είναι παραδείγματα από αυτά που αποκαλώ “στραβή μέρα”. Όμως μεταξύ μας, αυτές οι μέρες μόνο στραβές δεν είναι. Και θα σου εξηγήσω το γιατί. Έστω ότι έχεις βάλει στόχο να πηγαίνεις γυμναστήριο κάθε μέρα (ο οποίος δεν είναι ρεαλιστικός, αλλά για να είναι πιο εύκολο το παράδειγμα ας πούμε τόσο) και δεν πήγες μια μέρα
Νιώθεις άσχημα. Όμως δε ξέρεις ακριβώς τι νιώθεις. Εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με το χώρο της ψυχικής υγείας, πολύ πιθανόν να μην αναγνωρίζεις ότι το σώμα και το μυαλό σου αντιδρούν. Έτσι, αποφασίζεις να κάνεις κάποιο copying mechanism (δηλαδή κάτι που σε βοηθάει να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση). Εαν αυτή η τακτική δεν συνάδει με την ιδέα του γυμναστηρίου, θα νιώσεις ακόμα πιο άσχημα. Και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Σωστά;
Τα βήματα για να νικήσεις τις στραβές μέρες
Το πρώτο βήμα λοιπόν, αυτό που κάνω εγώ, είναι να ρωτάω τον εαυτό μου: “Τι σκέφτομαι” και “τι νιώθω;” Το μυαλό παράγει σκέψεις συνεχώς. Απλώς εμείς δεν είμαστε πάντα ενήμεροι. Το ίδιο και το σώμα. Το παρατηρώ.
Έπειτα, το δεύτερο βήμα αφού ακούω είναι να καταλάβω.Είχα μια “στραβή”, που δε μου αρέσει ο όρος, μέρα. Ωραία. Γιατί; Τι συνέβη σήμερα; Και έτσι δίνω στον εαυτό μου χώρο και χρόνο να εκφραστεί. Γραπτά, προφορικά, όπως θέλω. Δεν έχει σημασία.
Τρίτο βήμα, αποδοχή. Δεν πήγα γυμναστήριο. Είναι εντάξει. Και τώρα θα λες, ναι αλλά ο στόχος μου είναι να πηγαίνω κάθε μέρα. Εγώ δεν πήγα σήμερα, άρα τον χάλασα. Σωστά;
Τέταρτο βήμα. Κάνω κάτι εναλλακτικό μικρότερης ισχύος πιο εύκολο. Αν δεν μπορώ να πάω γυμναστήριο, περπατάω 10 λεπτά. Αν δεν θέλω, περπατάω μέχρι το μπάνιο στο σπίτι. Ή κάνω μια άσκηση στο YouTube. Οτιδήποτε.
Κι έτσι, η στραβή μέρα μου έδωσε τη δυνατότητα να με ακούσω. Να με καταλάβω. Να με αποδεχτώ. Και να κάνω το στόχο μου εναλλακτικά. Ναι, ισχύει ότι η συστηματική προσπάθεια χτίζει συνήθειες. Και ότι οι ίσιες μέρες φέρνουν περισσότερα αποτελέσματα.
Όμως, οι στραβές μέρες είναι όπως το αλάτι στο φαγητό. Αν δεν βάλεις καθόλου, θα είναι άνοστο. Θα είσαι παραγωγικός αλλά flat συναισθηματικά. Αν από την άλλη έχεις όλο στραβές μέρες, όση αποδοχή και αν έχεις, μπορεί να πάθεις κατάθλιψη ή να έχεις πολύ άγχος. Για αυτό, χρειάζεται ισορροπία.
Τέλος, θα ήθελα να σου παραθέσω κάτι που διάβασα από ένα βιβλίο σχετικά με τις επίμονες σκέψεις. Ο συγγραφέας, κορυφαίος ψυχολόγος, έλεγε ότι όσο πιο πολύ σκέφτεσαι κάτι, τόση πιο πολλή σημασία του δίνεις. Κι έτσι τόσο πιο πολύ σε απασχολεί. Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή το σκέφτεσαι θα γίνει.
Να θυμάσαι να αναγνωρίζεις τις προσπάθειές σου!