Σου αξίζει να ευτυχήσεις - Κριτική βιβλίου

Σου αξίζει να ευτυχήσεις

Κριτική του βιβλίου με τίτλο: Σου αξίζει να ευτυχήσεις

Αφορμή αυτού του κειμένου, το πρώτο κεφάλαιο της εξαιρετικής συγγραφέα, Agnes Alice Mariakaki , “Σου αξίζει να ευτυχήσεις” (γιατί πράγματι σου αξίζει!)

Ήμουν ένα παιδί, που όπως η συγγραφέας, στο δημοτικό ήταν μοναχικό και μόνο. Είχα κάποιους φίλους, μα όπως και να ‘χει, δεν ήταν “αρκετοί”.

Ως παιδί ήμουν ατσούμπαλο, αδέξιο και συνεσταλμένο. Εσωστρεφές. Μου άρεσαν τα παιχνίδια στον υπολογιστή, έγραφα πολύ, και περνούσα το χρόνο μου καταστρώνοντας σχέδια. Είχα πολλή φαντασία, αστείρευτη έμπνευση και δημιουργικότητα. Μάλιστα, πολλές φορές λόγω αυτού, ήμουν ο “παράξενος” ή “περίεργος” της τάξης.

Ως γυμνασιόπαιδο, ήμουν πολύ καλός μαθητής, θα έλεγα και άριστος, αλλά δεν είχα πολλούς φίλους. Με γνώριζαν όλοι, και ήξερα τους πάντες, αλλά δεν ήμασταν φίλοι. Οι τότε κολλητοί μου με βοηθούσαν ακράδαντα, αλλά και πάλι δεν ήμουν αυτό που ορίζει η κοινωνία ως “δημοφιλή”.

Στο λύκειο, πήρα την “κάτω βόλτα” για κάποιους, βλέπε “βαθμοί”, και για άλλους την “άνω βόλτα” βρίσκοντας τελικά τον εαυτό μου, τα ενδιαφέροντα μου και τις βλέψεις που με διαμόρφωσαν ως τώρα.

Όμως αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σου, είναι το εξής:

Όταν αποκολλάσαι από το παρελθόν σου, το βλέπεις σαν να είσαι μια μύγα στον τοίχο, μπορείς να δεις ότι δεν σε καθορίζει πια. Ίσα ίσα, είναι οι πέτρες που με τόσο κόπο φτιάχνουν ένα παλάτι.. Είναι το λίπασμα που έριξες στα δέντρα της ανασφάλειας σου.

Γιατί το μοιράζομαι όλο αυτό, θα έλεγε κάποιος, ένα τόσο προσωπικό κείμενο;

Γιατί θέλω να σου δείξω ότι είμαι ακόμα εδώ.

Το έκανα, και να ‘μαι.

Εσένα ποιο είναι το παρελθόν σου;

Όλοι έχουμε ένα.

Όταν το σκέφτεσαι εποικοδομητικά, βελτιώνεσαι από αυτό. Όταν το σκέφτεσαι μανιωδώς κολλώντας πάνω του, προσκολλάσαι σε αυτό και χρειάζεται να βρεις οξυγόνο επείγοντος!

“Θέλω να είμαι το οξυγόνο σου,

Μα παράλληλα ο δάσκαλος σου, για να σου δείξει πως να αναπνέεις μόνος σου, χωρίς το δικό μου οξυγόνο.

Και πώς το καταφέρνουμε αυτό;

Μα μόνο με αγάπη.

Για το παρελθόν μας,

Το μέλλον μας,

Το παρόν μας,

Και αυτό που υπάρχει πριν και θα υπάρχει και μετά από ένας.”

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.