hobby

Πώς να κάνεις το hobby σου επάγγελμα

Το κείμενο λέει το πώς να κάνεις το hobby σου επάγγελμα

Η ώρα είναι 3:04. Κάθομαι στο γραφείο μου, έπειτα από μερικές ώρες εργασίας πάνω σε μια άσκηση στον προγραμματισμό. Δε θυμάμαι αν το έχω ξανά πει, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ να ξεκινάω τα κείμενα μου με αυτή τη φράση. Και αυτό, επειδή υπάρχει αυτή η σύνδεση ανάμεσα σε εμένα κι εσένα. (Speed fact: Θα μιλήσουμε για το hobby και τα επαγγέλματα!)

Κυριακή σήμερα, κι όπως κάθε Κυριακή, θα επισκεφτώ τη γιαγιά μου (ναι, πάλι!). Αυτό, θα μου δώσει την ευκαιρία να κάνω και την απογευματινή μου γυμναστική. Αυτές τις μέρες περπατάω αρκετά, και μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ. Μου δίνει μια αίσθηση αναζωογόνησης και ευεξίας, αφού με κάνει να νιώθω καλύτερα μέσα στη μέρα. Επίσης, με βοηθάει στο να καταπολεμήσω το άγχος, ενώ μου καθαρίζει το μυαλό σε στιγμές που νιώθω ότι είμαι πολύ “φορτωμένος”. Τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά.

Στο σημερινό κείμενο λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για τα hobby. Συγκεκριμένα, για το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα hobby και σε ένα επάγγελμα. Επίσης, ποια θα ήταν η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις αν θέλεις να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα. Τέλος, πώς μπορείς να κρατήσεις μια ισορροπία ανάμεσα στις στιγμές ανάπαυσης και στις στιγμές παραγωγικότητας.

Η διαφορά ανάμεσα στο hobby και στο επάγγελμα

Πολλές φορές, ακούμε τη φράση “Αν έκανα το hobby μου επάγγελμα, θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος”. Μάλιστα, έχω πέσει και εγώ στην παγίδα να το σκεφτώ πολλές φορές, επειδή φαντάζει κάτι το ονειρικό και πολλά υποσχόμενο. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο όρους. Καλό θα ήταν να την είχαμε κατά νου, προτού πράξουμε το οτιδήποτε πάνω σε αυτό.

Το hobby μας, είναι κάτι που απολαμβάνουμε να κάνουμε. Συνάμα, μας αρέσει να περνάμε πολλές ώρες κάνοντας το. Συχνά, δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, αφού το κάνουμε επειδή μας αρέσει και όχι για να γίνουμε καλύτεροι από κάποιον. (Για παράδειγμα, αν παίζω ποδόσφαιρο και το βλέπω ως hobby, δε θα με ενδιαφέρει απαραίτητα να γίνω καλύτερος από κάποιο συμπαίκτη μου. Αρκούμαι, στην απόλαυση της δραστηριότητας). Από την άλλη, οι περισσότεροι όταν κάνουν κάτι για επάγγελμα, επιθυμούν μέσα από αυτό να βγάλουν χρήματα, χάνοντας το πάθος που είχαν.

Φυσικά, το ότι κάνεις κάποιο επάγγελμα, δε σημαίνει ότι πρέπει να το βλέπεις ανταγωνιστικά και δεν πρέπει να το απολαμβάνεις. Απλώς, πολλές φορές, βλέπουμε το επάγγελμα ως βιοποριστικό μέσο. Έτσι, δε μας ενδιαφέρει τόσο να αντλήσουμε απόλαυση μέσα από αυτό. Αντίθετα, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις, που καταφέρνουν να συνδυάσουν και τις δύο οπτικές.

Τι μπορώ να κάνω, αν θέλω να κάνω το hobby μου επάγγελμα

Η επόμενη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό, είναι η εξής: “Πώς μπορώ να δω το hobby μου ως επάγγελμα, αλλά ταυτόχρονα να μη χάσω αυτή τη σπίθα μαγείας που εμπεριέχεται σε αυτό;”. Η απάντηση είναι λιγάκι περίπλοκη. Σίγουρα, είναι αρκετά υποκειμενική και εξαρτάται στην κρίση αλλά και το χαρακτήρα του καθένα.

Αυτό που βοηθάει εμένα, ώστε να συνεχίσω να γράφω, χωρίς να αποθαρρύνομαι από τις προβολές, είναι να περιορίσω τα ερεθίσματα που λαμβάνω από αυτές. Για παράδειγμα, μπορεί να αφαιρέσω από κάποια σημεία το πώς τα πάει το blog. Aυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαστώ. Πολλές φορές, κάνω ανάλυση κάποιων μεταβλητών και δεδομένων, ώστε να μπορέσω να βελτιώσω τόσο το τρόπο που γράφω, όσο και τον ίδιο μου τον εαυτό.

Έτσι, αν μπορέσεις να δεις το hobby σου ως ένα μέσο για να επιβιώσεις, αλλά παράλληλα μπορέσεις να το δεις ως κάτι που σου αρέσει, χωρίς να χρειάζεται να αποθαρρύνεσαι από ενδεχόμενες αποτυχίες, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Δηλαδή συνεχίζεις να το βλέπεις ως hobby, με μια προοπτική ότι κάποια στιγμή θα βγάλεις χρήματα μέσα από αυτό.

Πώς μπορώ να κρατήσω μια ισορροπία ανάμεσα στις ώρες ανάπαυσης και στις ώρες εργασίας

Κάτι που επίσης ακούω συχνά, είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος. Ότι είτε είναι αρκετά περιορισμένος, είτε ότι οι υποχρεώσεις, μας εμποδίζουν ώστε να κάνουμε αυτά που πραγματικά μας αρέσουν. Εδώ, θα ήθελα να απαντήσω, ότι ναι μεν ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά όλοι μας έχουμε τις ίδιες 24 ώρες. Αυτό μας οδηγεί στη πεποίθηση, ότι η σωστή διαχείριση του, είναι το κλειδί.

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου. Η κατανομή των καθημερινών δραστηριοτήτων μας σε ένα γράφημα πίτας και η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή τους, σίγουρα θα βοηθούσε αρκετά. Επίσης, η καλή διατροφή (ναι, επηρεάζει την υγεία μας, συνεπώς τη διάθεση μας, συνεπώς τις επιλογές μας), η τακτική άσκηση, ο διαλογισμός και ο προγραμματισμός του χρόνου, σίγουρα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Τέλος, η καθιέρωση προτεραιοτήτων, είναι η πιο σημαντική δράση για εμένα. Δηλαδή, το να θέσεις προτεραιότητες στη ζωή σου. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να δουλεύεις 8 ώρες κάθε μέρα; Αν ναι γιατί, αν όχι γιατί; Θα μπορούσες να δράσεις εναλλακτικά; Είναι σημαντικό το να αναπαύεσαι για 3 ώρες κάθε μέρα; Αν ναι, γιατί, αν όχι γιατί; Τι είναι αυτό που σου αρέσει πραγματικά να κάνεις ώστε να ξεκουράζεσαι; Ποιες είναι οι επιλογές, που όταν τις κάνεις, γίνεσαι πιο παραγωγικός, και συνάμα χαλαρός, στην εργασία σου;

Ελπίζω να σου άρεσε η σημερινή μας θεματολογία. Αν θέλεις, μπορείς να σχολιάσεις, ώστε να μου πεις την άποψη σου για αυτό, τι σου/δε σου άρεσε, αλλά και γενικότερα πώς ήταν η μέρα σου! Περιμένω να σε ακούσω!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.