Είναι εποχή Χριστουγέννων, και οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματα τους σε φαγητό και δώρα για τους αγαπημένους τους. Είναι κάτι φυσιολογικό και αποδεκτό. Ωστόσο, όταν τελείωσει αυτή η καμπή των εορτών, πολλοί θα αναρωτηθούν για την οικονομία. Πώς θα μπορέσουν να κάνουν οικονομία και εν τέλει να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης.
Σε αυτό το άρθρο, θα σου δώσω μερικές συμβουλές, βασισμένες στους καλύτερους οικονομολόγους των New York Times.
Σταμάτα απλώς να εξοικονομείς
Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις για να αρχίσεις να εξοικονομείς χρήματα, είναι το να σταματήσεις να εξοικονομείς. Ακούγεται περίεργο, όμως για να κάνεις οικονομία δε χρειάζεται μόνο το να βάζεις χρήματα στην άκρη.
Όπως έχουμε ξανά μιλήσει στο παρελθόν, για τους S.M.A.R.T στόχους, δεν αρκεί μόνο να έχεις κάτι στο μυαλό σου. Χρειάζεται να θέσεις και έναν στόχο για να το πετύχεις. Μάλιστα, το να εξοικονομείς δε χρειάζεται να είναι μια αγγαρεία ή μια δύσκολη διαδικασία. Χρειάζεται μονάχα, να μάθεις το “Γιατί σου”. Γιατί θέλεις να μαζέψεις χρήματα; Γιατί θέλεις να κάνεις οικονομία;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα είναι και ο λόγος που θα αρχίσεις την εξοικονόμηση!
Μείωσε την ακαταλόγιστη σπατάλη – ανέβασε την οικονομία
Το επόμενο βήμα, είναι να μειώσεις την ακαταλόγιστη σπατάλη, ή το mindless spending όπως αναφέρεται στην αγγλική βιβλιογραφία. Με λίγα λόγια, σημαίνει να είσαι ενσυνείδητος ή mindful και να κάνεις ενσυνείδητες και όχι παρορμητικές επιλογές. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι μέσω μιας mindfullness τεχνικής ή μέσω του διαλογισμού.
Κάνε έναν προυπολογισμό
Το τελευταίο βήμα για να κάνεις περισσότερη οικονομία, είναι το να κάνεις έναν προυπολογισμό. Όπως στις επιχειρήσεις έχουμε τα έσοδα και τα έξοδα, έτσι και τα νοικοκυριά – οι ιδιώτες, χρειάζονται έναν προυπολογισμό επίσης.
Πάρε ένα κομμάτι χαρτί (ή ένα υπολογιστικό φύλλο στο excel) και σημείωσε τα έσοδα και τα έξοδα σου. Χώρισε τα σε κατηγορίες, και στη συνέχεια σημείωσε με διαφορετικά χρώματα/τρόπο γραφής τις προτεραιότητες σου. Σιγά σιγά, θα εκασκηθείς και θα μπορέσεις να το κάνεις όλο και πιο εύκολα!
Σύνοψη
Σε αυτό το άρθρο είδαμε, γιατί χρειάζεται να έχεις στόχους και να θέτεις κάποια όρια για να κάνεις οικονομία, πώς να μη σπαταλάς τα χρήματα σου παρορμητικά και γιατί χρειάζεται να κάνεις έναν προυπολογισμό.
Μέχρι την επόμενη φορά, να προσέχεις και να χαμογελάς!
Πηγή έμπνευσης: https://www.nytimes.com/2020/02/09/smarter-living/tips-to-save-more-money.html