πνευματικά κολλήματα

Πώς να αντιμετωπίσεις τα πνευματικά κολλήματα

Η ώρα είναι 9:20. Κάθομαι στον καναπέ, φορώντας τα “ρούχα εργασίας” μου, ακούγοντας τα πλήκτρα του laptop να πατιούνται. Βλέπεις, είχα αρκετό καιρό να γράψω. Οι λόγοι είναι αρκετοί, και μπορώ να πω ότι δεν τους γνωρίζω όλους πολύ καλά, ούτε εγώ ο ίδιος. Αυτό το διάστημα δεν ήμουν και πολύ καλά συναισθηματικά, για αυτό και δε μπορούσα να εκφραστώ γραπτά. Προσπάθησα αρκετές φορές να ανεβάσω κειμενάκι, ωστόσο πάντα το έσβηνα και το άφηνα. Έτσι, θα μιλήσουμε για τα πνευματικά κολλήματα.

Αυτό, δε θέλω να σε αποθαρρύνει από το να με επισκέπτεσαι. Όπως είχα ξανά πει, το γράψιμο είναι μια διαδικασία έμπνευσης και περισυλλογής. Δε γίνεται πάντα να έχουμε έμπνευση, ούτε πάντα να είμαστε χαρούμενοι και κεφάτοι. Προσπαθώ να σου δώσω το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορώ να παράξω, γιατί πιστεύω ότι πραγματικά το αξίζεις. Πήρα λίγο χρόνο ώστε να κάνω ένα διάλειμμα. Όμως τώρα επιστρέφω, ώστε να τα λέμε και να μοιραζόμαστε τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας. Φτιάξε έναν ωραίο καφέ, και ετοιμάσου να απολαύσεις το σημερινό μας θέμα!

Στο σημερινό κειμενάκι μας λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για αυτά που αποκαλώ ως “πνευματικά κολλήματα”. Συγκεκριμένα, τι σημαίνει για εμένα ένα πνευματικό κόλλημα αλλά και γιατί είναι σημαντικό στην όλη παραγωγική διαδικασία. Επίσης, θα συζητήσουμε τις πιθανές πηγές που προέρχεται. Τέλος, θα σου πω μερικά tips που προσπαθώ να εφαρμόσω στον εαυτό μου, ώστε να νιώθω καλύτερα σε τέτοιες καταστάσεις και πώς μπορείς να αντιμετωπίζεις αυτά τα κολλήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τι είναι τα πνευματικά κολλήματα

Πνευματικά κολλήματα.. Ακούγεται περίεργη ως φράση.. Ίσως σου έρχεται στο μυαλό ότι σχετίζεται με μια πνευματική ή θρησκευτική διαδικασία. Ίσως ακόμα, ότι αφορά το Θεό ή είναι ένα μήνυμα του. Ωστόσο, αυτό που εννοώ όταν λέω τη φράση “πνευματικά κολλήματα”, ενώ τα μπλοκαρίσματα που συμβαίνουν μέσα σε μια παραγωγική διαδικασία.

Για παράδειγμα, αν είσαι συγγραφέας ή αρθρογράφος, μπορεί να νιώσεις κάποια συναισθήματα που θα σε εμποδίσουν, να γράψεις. Ή αν είσαι μουσικός, κάποιες σκέψεις που θα σε αποτρέψουν από το να ακούσεις και να γράψεις νέα μουσική. Ή αν είσαι μάγειρας, μπορεί για κάποιο λόγο να σταματήσεις να μαγειρεύεις δημιουργικά, αλλά να εφαρμόζεις μηχανικά τις γνώσεις που ήδη ξέρεις. Έτσι, με τον όρο αυτόν, εννοώ ότι για ένα διάστημα σταματάς να διοχετεύεις τη δημιουργικότητα σου στην παραγωγική διαδικασία. Επειδή πολύ απλά, νιώθεις ότι έχεις κολλήσει πνευματικά.

Γιατί είναι σημαντικό στην εξέλιξη σου

Πίστεψε με, μου πήρε πάρα πολλά χρόνια ώστε να αποδεχτώ (διότι το είχα συνειδητοποιήσει ήδη από τις αρχές) ότι είναι εντάξει να έχεις τέτοια κολλήματα. Είναι εντάξει να νιώθεις ότι σταματάς ή ότι κάνεις ένα διάλειμμα. Οτιδήποτε και αν κάνεις. Δε γίνεται μια ζωή να είσαι παραγωγικός και δημιουργικός, χωρίς να αναπαύεσαι και να απολαμβάνεις τη ζωή. Είναι σημαντική η έννοια του διαλείμματος στην καθημερινότητα μας.

Ένα θετικό που αποκόμισα από αυτά τα κολλήματα, είναι ότι όταν επιστρέφω δυναμικά σε αυτό που κάνω, συνήθως είμαι πιο δημιουργικός και παραγωγικός. Δηλαδή, έχοντας πάρει λίγο χρόνο να ξεκουραστώ, κατάφερα να αφομοιώσω καλύτερα αυτά που έμαθα και οργάνωσα ένα πλάνο για τις επόμενες κινήσεις μου. Μα ακόμα και αυτό να μην έκανα, νιώθω καλύτερα και πιο ξεκούραστος. Έχω την ενέργεια για να συνεχίσω αυτό που κάνω.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που θα αποκτήσεις αν έρθεις αντιμέτωπος με ένα πνευματικό κόλλημα, είναι ότι θα καταλάβεις ότι είσαι δυνατός ψυχολογικά. Θα καταλάβεις ότι έχεις μέσα σου πολλές αντοχές και απέραντες ικανότητες, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν “κρυμμένες”. Όμως μέσα από τις δυσκολίες, καταφέρνεις να τις ιχνηλατήσεις και εν τέλει να τις συνειδητοποιήσεις και να τις αποδεχτείς. Αν δεν ερχόμασταν αντιμέτωποι με προβληματισμούς και εμπόδια, δε θα είχαμε καταφέρει τίποτα από αυτά που έχουμε καταφέρει ως τώρα.

Από ποιες πηγές πιθανώς προέρχονται

Εδώ πέρα, υπάρχει ένα πλήθος απόψεων και σκέψεων. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί διαφορετικές πηγές από τις οποίες προέρχονται τα πνευματικά κολλήματα. Αναλόγως με την ιδιότητα και το επάγγελμα του, μπορεί να εστιάσει σε διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητας του. Μια καλή πρακτική ώστε να μάθουμε από πού προέρχονται, είναι να έρθουμε σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό μας. Να μας δώσουμε το χρόνο και το χώρο για να εκφραστούμε. Να καταγράψουμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας. Επίσης, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό υγείας, σίγουρα θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση.

Τα δικά μου πνευματικά κολλήματα, προέρχονται κυρίως από την πεποίθηση ότι πρέπει πάντα να είμαι παραγωγικός και δημιουργικός. Από την πεποίθηση ότι πάντα πρέπει να κάνω κάτι. Μα ακόμα και όταν δεν κάνω κάτι, νιώθω ενοχικά και άσχημα. Ακόμα δουλεύω αυτά τα συναισθήματα. Κανείς δεν είπε ότι όλα διορθώνονται μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες μέρες.

Επίσης, μια άλλη πιθανή πηγή, είναι η συναναστροφή με τοξικούς ή αρνητικούς ανθρώπους. Βλέπεις, εδώ οι λόγοι είναι δύο. Είτε επειδή αυτοί οι αρνητικοί άνθρωποι θα σου ρίξουν τη διάθεση και θα σε κάνουν να χάσεις την έμπνευση σου, είτε επειδή θα σε παροτρύνουν να μην κάνεις τίποτα. Είτε άμεσα δηλαδή, είτε έμμεσα. Εδώ, μια καλή ιδέα είναι τους αποφεύγεις για όση ώρα θέλεις να φανείς παραγωγικός, και να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου ώστε να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Ακόμα μια πιθανή πηγή, είναι ίσως κάποια συναισθήματα που νιώθεις μέσα στη μέρα. Η ψυχολογία μας είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε εμάς τους “πνευματικούς εργάτες”. Δηλαδή, σε όλους εμάς που χρησιμοποιούμε το μυαλό μας ώστε να δουλέψουμε και να εργαστούμε. Αν δε νιώθεις καλά, δε θα μπορείς να αποδόσεις και καλά. Φυσικά, με το να το αποδεχτείς κάνεις ένα πολύ σημαντικό και πρώτο βήμα, ωστόσο δεν αρκεί αυτό. Θέλει συστηματική ενασχόληση με αυτό, ώστε να καταφέρεις να ξεπεράσεις τις δυσκολίες σου. Να θυμάσαι ότι είμαι εδώ για εσένα, ό,τι και αν χρειαστείς!

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πνευματικά κολλήματα

Εδώ οι τρόποι είναι αρκετοί, και συνήθως εξαρτώνται από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σου. Δηλαδή, από τον τρόπο που έχεις μάθει να εργάζεσαι και να λειτουργείς. Για κάποιους, το να θέσουν S.M.A.R.T στόχους και να διατηρούν καθημερινά ημερολόγιο με τα πράγματα που έχουν να κάνουν, φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο και αποδοτικό. Για άλλους, το να επενδύουν στον εαυτό τους, και να συζητάν με φίλους είναι η καλύτερη επιλογή σε τέτοιες καταστάσεις.

Εγώ προσωπικά, προσπαθώ να ακούω μουσική που μου αρέσει και μου ανεβάζει τη διάθεση, να μιλάω με φίλους και να πηγαίνω στη γιαγιά μου. Επίσης, να περπατάω, να σκέφτομαι και να διαβάζω βιβλία. Αυτό που με βοηθάει όμως, είναι να μπαίνω στο “flow”. Στη ροή δηλαδή των πραγμάτων. Δε με πιέζω, ούτε να γράψω ούτε να διαβάσω. Ελέγχω καθημερινά αν μπορώ να το κάνω, κι αν δε μπορώ, το αφήνω και κάνω κάτι άλλο. Αυτό δε σημαίνει ότι δε με πειράζει. Απλώς, δίνω μια ευκαιρία στον εαυτό μου να ξεκουραστεί και αποτρέπω ενοχικούς και επεμβατικούς διαλόγους να πραγματοποιηθούν στο κεφάλι μου. Προσπαθώ να με αποδέχομαι όπως είμαι!

Αυτά ήθελα να συζητήσουμε σήμερα! Χάρηκα που τα είπαμε! Μη διστάσεις να μου γράψεις στα σχόλια, τους προβληματισμούς, τις ιδέες αλλά και το τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε στο κείμενο! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους φίλους και την οικογένεια σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.