( Το κείμενο γράφηκε την Κυριακή, 18/4)
Καλημέρα! Η ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι 10:09. Είναι Κυριακή, αλλά μάλλον θα το ανεβάσω τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Βλέπεις, λόγω καταστάσεων και κάποιων υποχρεώσεων που έχω να κάνω μέσα στην εβδομάδα, δε θα μπορώ να γράφω τόσο πολύ μέσα σε αυτό το διάστημα. Για αυτό, ετοιμάζω ένα κειμενάκι σήμερα! Θα ήθελα να ξέρεις όμως, ότι αυτό ΔΕ σημαίνει ότι δε βάζω μέσα του αγάπη, πάθος και καλή ενέργεια. Ίσα ίσα, προσπαθώ να το γράψω όσο καλύτερα μπορώ, αφού δε με πιέζει ο χρόνος και είμαι άνετος και χαλαρός.
Αυτές τις μέρες, όπως σου έχω πει, έχω αρκετά πράγματα να κάνω. Θα πάω να βοηθήσω εθελοντικά το Χαμόγελο του Παιδιού κοντά στο σπίτι μου, θα εμβολιαστώ και θα γράψω ένα κειμενάκι για το Χαμόγελο. Επίσης, θα συμμετάσχω σε ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, και για αυτό, θέλω να προετοιμαστώ καταλλήλως. Παράλληλα, θα συνεχίσω τη μελέτη στο αντικείμενο μου, και θα παρακολουθήσω τις διαλέξεις της τελευταίας εβδομάδας πριν τις διακοπές του Πάσχα.
Για να πω την αλήθεια όμως, έχεις μπει για τα καλά στη ζωή μου! Πλέον το έχω κάνει συνήθεια. Να κάθομαι στο σαλόνι και να γράφω. Να λέω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, να γράφω κειμενάκια αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερου περιεχομένου. Σκέφτομαι σοβαρά να αναπτύξω αυτό εδώ το blog. Το θεωρώ μέρος του εαυτού μου και ειλικρινά το αγαπάω πολύ. Θεώρησα καλό να στο πω, μιας και για να διαβάζεις αυτό το κείμενο με εμπιστεύεσαι και σου αρέσει (ή και όχι!).
Στο σημερινό κειμενάκι λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για τους αρνητικούς ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τι χαρακτηριστικά έχουν αλλά και πώς μπορείς να καταλάβεις αν πράγματι κάποιος είναι αρνητικός και δεν είναι απλώς γκρινιάρης. Έπειτα, θα σου πω γιατί θεωρώ σημαντικό να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το είδος ανθρώπων από τη ζωή σου. Τέλος, θα σου δώσω μερικά tips για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να συναναστρέφεσαι μαζί τους, αλλά και τι μπορείς να σκέφτεσαι για να νιώθεις καλά και να μη σε επηρεάζουν.
Ποιοι θεωρούνται αρνητικοί άνθρωποι
Ο καθένας μας έχει έναν δικό του τρόπο για να χαρακτηρίσει έναν άνθρωπο αρνητικό ή τοξικό. Αναλόγως με τα βιώματα και τις εμπειρίες του, έχει θέσει κάποια standards για τους ανθρώπους. Δηλαδή, τους έχει ομαδοποιήσει σε διάφορες υποκατηγορίες, ανάλογα με τη συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία τους. Μια πολύ καλή απάντηση στην ερώτηση “Ποιοι θεωρούνται αρνητικοί άνθρωποι”, θα έλεγα ότι είναι η απάντηση μιας φίλης: “Αυτοί που σου ρουφούν την ενέργεια”.
Είτε πρόκειται για καλή ενέργεια, είτε για ουδέτερη, οι αρνητικοί άνθρωποι μπορούν να στη ρουφήξουν. Μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις αρνητικά, καταθλιπτικά και ενοχικά. Ένα χαρακτηριστικό τους, είναι ότι μπορούν να σου αλλάξουν πολύ γρήγορα και εύκολα τη διάθεση. Για την ακρίβεια, εφαρμόζουν έναν έμμεσο τρόπο: Αυτόν της σύγκρισης. Για παράδειγμα, αν τους πεις ότι τα πήγες καλά σε ένα διαγώνισμα (έστω έγραψες 15), θα σου πουν ότι είναι καλός βαθμός, αλλά η Μαρία ή ο Μάκης πήραν 19. Έτσι, μέσω της σύγκρισης, θα σε επηρεάσουν αρνητικά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους, είναι ότι κατευθύνουν τη συζήτηση προς τα εκεί που θέλουν αυτοί. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό μιλούσα με έναν παλιό φίλο, ο οποίος έπειτα από κάθε τι θετικό που έλεγα, μου έλεγε “Πώς πάει η σχολή;”. Καταλαβαίνω, μπορεί να μη φαίνεται κακό ή περίεργο, όμως από κάποιο σημείο και μετά καταντάει εκνευριστικό και μειωτικό. Όταν ο άλλος ξέρει ότι τα πηγαίνεις καλά με κάτι, αλλά έχεις ανασφάλειες με αυτό, καλό είναι να μη το χρησιμοποιεί εναντίον σου. Με άλλα λόγια, οι αρνητικοί άνθρωποι οδηγούν συζητήσεις σε καταστάσεις που έχουν αυτοί το πάνω χέρι. Αυτό, μας οδηγεί στο επόμενο χαρακτηριστικό:
Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι χειριστικοί και άκρως αυταρχικοί. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις, ακόμα και αν νομίζεις ότι το κάνουν για πλάκα ή από αγάπη. Είναι συνηθισμένο χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα μέσα στις σχέσεις. Ο άντρας ή η γυναίκα, προσπαθεί να ελέγξει το/τη σύντροφο του, μέσα από καθημερινές ερωτήσεις του τύπου “Πού ήσουν τόση ώρα;” ή “Ποιος ήταν αυτός που μιλούσες;”. Αν υπερβεί το όριο του “φυσιολογικού” τότε γίνεται κάτι αρκετά δύσκολο να διαχειριστείς και νιώθεις ενοχές και άσχημα συναισθήματα.
Ποιος δε θεωρείται αρνητικός άνθρωπος
Προσωπικά, πιστεύω ότι αρνητικός άνθρωπος ΔΕ θεωρείται κάποιος που πάσχει από μια ψυχική ασθένεια, έχει πολύ άγχος ή γενικότερα οι εμπειρίες που έχει περάσει στη ζωή είναι δύσκολες. Πολλές φορές, συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που έχουμε μάθει από μικροί, χωρίς να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Με άλλα λόγια, το mindset μας είναι σταθερό, χωρίς να μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθούμε.
Άλλες φορές, υπάρχει περίπτωση κάποιος να μη ξύπνησε καλά το πρωί ή να είναι κατά φύση γκρινιάρης. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αρνητικός. Απλώς, είναι ο τρόπος που σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Για αυτό, προτείνω να είμαστε προσεκτικοί όταν χαρακτηρίζουμε κάποιον αρνητικό, και ειδικά όταν προσπαθούμε να του βάλουμε κάποια “ταμπέλα”. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μελέτη, παρατηρητικότητα και ενσυναίσθηση.
Γιατί είναι σημαντικό να περιορίσεις τους αρνητικούς ανθρώπους από τη ζωή σου
Όσο προφανές και αν ακούγεται, πολλοί δεν το εφαρμόζουμε. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα στο σύνολο, γιατί πολύ απλά είναι δύσκολο να το κάνεις. Πολλές φορές χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να πάρεις την απόφαση, μα ακόμα περισσότερος για να την εκτελέσεις. Ίσως, αν ξέραμε γιατί είναι σημαντική μια τέτοια διαδικασία, να την επισπεύδαμε και απλώς να δίναμε προτεραιότητα στα θέλω και τις ανάγκες του εαυτού μας, κι όχι του αρνητικού ανθρώπου.
Όταν περιορίσεις τους αρνητικούς ανθρώπους από τη ζωή σου, θα καταφέρεις να τα βρεις καλύτερα με τον εαυτό σου και τους άλλους. Βλέπεις, οι αρνητικοί άνθρωποι σε παροτρύνουν να εκδηλώνεις τις ανασφάλειες σου ψυχαναγκαστικά και να μη δείχνεις αγάπη στον εαυτό σου. Σε κάνουν να νιώθεις ότι τους χρειάζεσαι για να επιβιώσεις και αυτοί είναι ουσιαστικά ο λόγος που ζεις. Αν τους περιορίσεις λοιπόν, θα ανεξαρτητοποιηθείς και θα νιώσεις καλύτερα.
Επίσης, αν περιορίσεις τους αρνητικούς ανθρώπους, η ζωή σου θα ανθίσει. Πώς όταν βάζεις ένα μουχλιασμένο φρούτο δίπλα σε άλλα, μουχλιάζουν και αυτά; Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη ζωή σου. Αν περιβάλλεσαι από αρνητικούς ανθρώπους, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γίνεις κι εσύ αρνητικός. Μα ακόμα κι αν δε γίνεις, θα νιώθεις άσχημα και αρνητικά μέσα σου. Για αυτό, μια καλή λύση είναι να τους ξεφορτωθείς τελείως από τη ζωή σου. Κι αν δε μπορείς να το κάνεις, τουλάχιστον περιόρισε τις συναναστροφές σου με αυτούς, στις απολύτως βασικές και απαραίτητες.
Συνάμα, η ζωή είναι πολύ μικρή, σε διάρκεια, ώστε να καταναλώνεται στους λάθος ανθρώπους. Δεν είσαι αναλώσιμος. Είσαι ένα σπουδαίο άτομο, με πλήθος ταλέντων και ικανοτήτων. Έχεις μια ευχάριστη προσωπικότητα. Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν να βασίζεσαι σε κανέναν. Όποιος σου υποσχεθεί μια καλύτερη ζωή, ή πρόσβαση σε έναν τεράστιο πνευματικό πλούτο, κατά πάσα πιθανότητα λέει ψέματα. Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας. Πίστεψε με, όταν νιώσεις καλά και αρχίζεις να το δείχνεις, θα προσελκύσεις και τους ανάλογους ανθρώπους. Για αυτό, μη φοβηθείς να μείνεις μόνος σου για λίγο καιρό. Θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς, ακόμα και αν λένε το αντίθετο.
Τι μπορείς να κάνεις όταν συναναστρέφεσαι μαζί τους
Με μια λίστα, θα προσπαθήσω να σου δώσω βασικές ιδέες επικοινωνίας. Χρησιμοποίησε όποιες σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα.
- Να σκέφτεσαι ότι ο καθένας, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με τα μέσα που έχει, αυτή τη δεδομένη στιγμή.
- Μην υποβαθμίζεις τον εαυτό σου, και μη δεχτείς να το κάνει ο συνομιλητής σου.
- Προσπάθησε να θέσεις διακριτά και σαφή όρια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα πλάνος επικοινωνίας. Δηλαδή, πότε θα πείτε τι.
- Κάνε όμορφες σκέψεις, αντικαθιστώντας τις αρνητικές που σου έρχονται στο μυαλό όταν σου λένε κάτι κακό.
- Θυμήσου το παράδειγμα με τα φρούτα και τη μούχλα.
- Όταν νιώσεις ότι ο λόγος της επικοινωνίας εκπληρώθηκε, ευχαρίστησε το συνομιλητή σου και αποχώρησε ευγενικά και διακριτικά.
- Γράψε στο ημερολόγιο σου για την εμπειρία σου, αλλά και ποια ενδεχόμενα μαθήματα μπορεί να πάρεις από αυτή.
- Κάνε κάτι που σου αρέσει πριν, και μετά από μια τέτοια συνομιλία.
- Επιβράβευσε τον εαυτό σου έπειτα από κάθε ολοκληρωμένη επικοινωνία.
Αυτά λοιπόν για σήμερα! Χάρηκα που τα είπαμε! Θα χαρώ να διαβάσω τις σκέψεις σου, τους προβληματισμούς σου αλλά και τι σου άρεσε, ή και δε σου άρεσε, από το κείμενο! Να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου, όπως αγαπάς και προσέχεις τους φίλους και την οικογένεια σου!