Χωρίς να το καταλάβω, πέρασαν σχεδόν 4 μήνες από τότε που πέρασα στο πανεπιστήμιο. Σαν εχθές μου φαίνεται, όταν έμαθα ότι πέρασα στo τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά, μέσω των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Και τώρα, έρχομαι αντιμέτωπος με αυτό που άκουγα χρόνια και χρόνια, τις πανεπιστημιακές εξετάσεις, γνωστές και ως εξεταστική
Η αλήθεια είναι ότι για κάποια μαθήματα αγχώνομαι, ακόμα και αν ξέρω ότι έχω προετοιμαστεί καλά και διάβαζα όλο το εξάμηνο. Από την άλλη, είναι και κάποια μαθήματα που ενώ δεν έχεις διαβάσει σχεδόν καθόλου, πιστεύεις ότι θα τα περάσεις. Είναι τα λεγόμενα σιγουράκια σου. Σε αυτά που βασίζεσαι, για να βγάλεις έναν υψηλό Μ.Ο.
Έτσι λοιπόν, έρχομαι σε κάτι που με προβληματίζει, και σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω. Μα φυσικά, αναφέρομαι στο πώς να προετοιμαστώ και να γράψω, έστω να προσπαθήσω σε κάποια μαθήματα, καλά στις εξετάσεις.
Χωρίς πολλή σκέψη, έχω καταστρώσει ένα πλάνο, το οποίο πιστεύω ότι θα με βοηθήσει πολύ ώστε να γράψω καλά. Ή τουλάχιστον, να περάσω τα μαθήματα.
Αρχικά, θα διαβάσω όλες τις διαλέξεις
Μπορεί να ακούγεται προφανές και κλισέ, ωστόσο βλέπω καθημερινά άτομα που δεν έχουν διαβάσει τις διαλέξεις. Ακούγεται περίεργο, αλλά στις διαλέξεις βρίσκεται όλη η ουσία. Βρίσκεται το ζουμί. Βρίσκεται, το τι θεωρεί ο καθηγητής σημαντικό και πρέπει να εμβαθύνεις σε αυτό.
Σίγουρα τα θέματα δε θα είναι copy paste από τις διαλέξεις, ωστόσο θα καταφέρω να αποκτήσω μια βασική ιδέα, έναν κύριο κορμό, για το πού θα κινηθώ τις επόμενες μέρες. Όσο καλύτερα καταλάβω ποια είναι η ύλη, γιατί ουσιαστικά αυτό είναι η ύλη, τόσο καλύτερα θα προετοιμαστώ και τόσο λιγότερο χρόνο θα αφιερώσω στο ουσιαστικό διάβασμα.
Έπειτα, θα ξεψαχνίσω το βιβλίο
Σε αυτό λοιπόν βασίζονται οι περισσότεροι για να περάσουν ένα μάθημα. Να διαβάσουν το βιβλίο, και στην περίπτωση που ο καθηγητής λέει “Εξετάσεις με ανοιχτά βιβλία”, να εντοπίσουν την ύλη και να την κάνουν μια ανάγνωση.
Ωστόσο, όλο το πρόβλημα δημιουργείται στη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι εξετάσεις των πανεπιστημίων είναι σαν τις πανελλήνιες. Η κύρια διαφορά, είναι ότι στις εξετάσεις δε χρειάζεται αποστήθιση, αλλά κατανόηση. Ξέρω, μπορεί να είναι δύσκολο στο τέλος του εξαμήνου να κατανοήσεις όρους, έννοιες, ορισμούς και τύπους, ωστόσο πρέπει. Κι εγώ, σε 2 μαθήματα πρέπει να βιαστώ, διότι προβλέπεται μια δύσκολη περίοδος εξετάσεων.
Το Youtube με αγαπάει και το αγαπάω
Φυσικά, ως μέγα βοηθό, θα χρησιμοποιήσω τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα για Streaming video, το Youtube. Είναι απίστευτο το τι γνώση υπάρχει στην πλατφόρμα, πόσα αμέτρητα βιντεάκια υπάρχουν που εξηγούν με απλά και κατανοητά λόγια το τι προσπαθεί να πει ο καθηγητής και εσύ δεν καταλαβαίνεις.
Σημειώσεις
Ως τελευταίο σταθμό, θα αφήσω τις σημειώσεις. Και λέω τελευταίο, διότι δεν συγκαταλέγω μέσα στον κατάλογο των σημειώσεων κείμενα από το βιβλίο ή τις διαφάνειες, αλλά οτιδήποτε άλλο θεωρείται ως σημείωση από το διαδίκτυο.
Αυτή είναι η κύρια τακτική που θα ακολουθήσω για αυτό το εξάμηνο, πρώτο ακόμα, ελπίζοντας ότι οι εξετάσεις δε θα ‘ναι βουνό όπως μου τις παρουσίαζαν μεγαλύτερα άτομα που ξέρω.
Άλλωστε, ό,τι και να γίνει, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αλλαγής. Ακόμα και αν λέγονται Σεπτέμβριος!
Μέρη που αντλώ σημειώσεις:
Khan Academy
(Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις, τι έμαθα από μια μεταφορική, πάτα το σύνδεσμο!)
Πολύ καλή τακτική! Καλή επιτυχία στην πρώτη σου “εξεταστική”!
Ευχαριστώ πολύ! 😀