Πώς η εργασία σε βελτιώνει

Πώς η εργασία σε βελτιώνει

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για εμένα, αν και για να πω την αλήθεια, δε ξεκίνησε πολύ καλά. Ξύπνησα κακόκεφος, και λιγάκι γκρινιάρης. Δεν κοιμήθηκα καλά το βράδυ! Αυτή η διάθεση συνεχίστηκε, μέχρι να ακούσω ένα πολύ ωραίο βιντεάκι του Κονάνου. Είναι ουσιαστικά μια άσκηση χαλάρωσης και ηρεμίας, κάτι σαν διαλογισμός.

Για να μη τα πολυλογώ όμως, σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για εμένα. Και αυτό, γιατί έπιασα την πρώτη μου επίσημη δουλειά ως social media handler, εθελοντικά. Ναι, μπορεί να σου φαίνεται κακό τονα δουλεύεις εθελοντικά, όμως πιστεύω ότι κάπως πρέπει να αρχίσει η καριέρα ενός φοιτητή και να αποκτήσει εμπειρία. Ακόμα και αν χρειαστεί να δουλέψει αμισθί για κάποιους μήνες. Θα σε ενημερώνω για την εξέλιξη του όλο εγχειρήματος, να είσαι σίγουρος!

Στο σημερινό κειμενάκι, θα ήθελα να συζητήσουμε για την εργασία. Είτε αυτή είναι εθελοντική, είτε όχι. Συγκεκριμένα, πώς η εργασία βοηθά στη ψυχολογία και στην αυτοπεποίθηση μας, και με ποιους τρόπους μπορείς να βρεις μία, ακόμα και αν είσαι πολλά χρόνια άνεργος.

Η εργασία αυξάνει την αυτοπεποίθηση σου

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, ή να νομίζεις ότι είναι τρικ των εργοδοτών να σου λένε ότι αν δουλεύεις έχεις αυτοπεποίθηση, όμως είναι η αλήθεια! Δουλεύοντας, νιώθεις ότι προσφέρεις στην κοινότητα και στο κοινό καλό, ότι γίνεσαι χρήσιμος και παραγωγικός! Είναι σίγουρο ότι κουράζεσαι, ή θα κουραστείς κάποια στιγμή, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσεις ή να νιώσεις ότι δεν είσαι παραγωγικός. Είναι στη φύση του ανθρώπου να κουράζεται, και είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχεις ικανότητες ή ότι είσαι άχρηστος!

Φυσικά, δε χρειάζεται να αναφερθούμε στο γεγονός ότι δουλεύοντας θα αποκτήσεις μισθό και θα μπορέσεις τελικά να ικανοποιήσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Θα καταφέρεις να είσαι αυτόνομος και ανεξάρτητος, και δε θα χρειάζεται να δίνεις λογαριασμό σε κανένα για τις οικονομικές κινήσεις σου. Θυμίζει κάπως τα εφηβικά μας χρόνια, όταν για πρώτη φορά πήραμε το χαρτζιλίκι μας. Μπορεί βέβαια οι γονείς να μην είναι σαν τους εργοδότες μας, αλλά η βασική ιδέα αυτή είναι!

Οι δυσκολίες της εργασίας αλλάζουν τη ψυχολογία σου

Λαμβάνοντας ανατροφοδότηση για τα κείμενα και την ιστοσελίδα μου, έλαβα το σχόλιο ότι αυτά που γράφω είναι πολύ “ουτοπικά”, “αβάσιμα” και πολλές φορές δε μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ότι δε γίνεται όλοι να σκέφτονται με ένα mindset αυτοβελτίωσης, πολύ απλά επειδή η ζωή τους δε συνάδει με αυτού του είδους τη νοοτροπία.

Θα απαντήσω, λέγοντας ότι παντού υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να νομίζει ότι η εργασία του τον κουράζει και του κάνει κακό, ενώ κάποιος άλλος ότι του δίνει ευκαιρίες για να αναπτυχθεί, να αποκτήσει εμπειρία και εν τέλει να κάνει κάτι δικό του. Ο τρόπος που το βλέπει ο καθένας διαφέρει, αν και πολλές φορές είναι προκαθορισμένος από την παιδική μας ηλικία. Αυτό, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να αλλάξει!

Συνεπώς, πιστεύω ότι οι δυσκολίες της εργασίας αλλάζουν τη ψυχολογία μας, δίνοντας μας κίνητρο και εφόδια για μια καλύτερη ζωή. Είτε αυτό αφορά το σώμα μας (χειρονακτικές εργασίες -> καλύτερο σώμα -> πιο ήρεμο μυαλό), είτε αυτό αφορά το μυαλό μας (πνευματικές εργασίες -> ακόνισμα του νου), είτε και τα δύο. Εξαρτάται πώς θα δούμε την όλη κατάσταση. Εάν είμαστε συνειδητά σύμφωνοι με την εργασία που κάνουμε, μπορούμε να εξελιχθούμε, ενώ αν δεν ήμαστε, μπορούμε να ψάξουμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει!

Πώς μπορείς να βρεις εργασία

Θα σου παραθέσω μερικά μικρά tips, ώστε να σε βοηθήσω ώστε να βρεις μια εργασία, προσιτή στα θέλω και τις ανάγκες σου!

  1. Κάνε προφιλ στο Linkedln.
  2. Ανανέωνε συχνά και ποιοτικά το βιογραφικό σου.
  3. Δικτυώσου με άτομα στον κλάδο σου (και όχι μόνο!).
  4. Στείλε όσα περισσότερα βιογραφικά μπορείς. Η απόρριψη δε σημαίνει αποτυχία!
  5. Απέκτησε εμπειρία, με σεμινάρια και πλατφόρμες εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης.
  6. Ζήτησε από παλιούς εργοδότες σου, να σου γράψουν μια συστατική επιστολή.
  7. Κάνε πράγματα για να ενισχύσεις το portfolio σου (δηλαδή αυτά που έχεις να δείξεις στους εργοδότες σου, ως αποδεδειγμένη εμπειρία).

Αυτά για σήμερα! Μέχρι την επόμενη φορά, να προσέχεις και να σε αγαπάς!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.