Πώς αντιστρέφονται οι αρνητικές συνήθειες σε πιο θετικές

Στο σημερινό κειμενάκι, θα ήθελα να μιλήσουμε για τις αρνητικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, τι θεωρώ ότι είναι μια κακή συνήθεια. Έπειτα, θα σου πω γιατί είναι σημαντικό να τις αντικαταστήσεις με πιο θετικές και παραγωγικές συνήθειες. Τέλος, θα σου δώσω μερικά tips για την περίπτωση, στην οποία νιώθεις ότι δε μπορείς να ξεκολλήσεις από αυτές αλλά και πώς θα καταφέρεις εν τέλει να τις αντικαταστήσεις με θετικές. Πάμε λοιπόν να δούμε τα πράγματα από την αρχή!

Τι είναι μια κακή συνήθεια

Μπορεί να το λέει και η λέξη: μια κακή συνήθεια είναι κακή. Ωστόσο, επειδή δε μου αρέσει να λέω τη λέξη “κακός” ή “καλός”, αλλά αντ’ αυτού να αποδίδω το πλήρες νόημα μιας λέξης, θα τις χαρακτηρίζω ως αρνητικές. Μια αρνητική συνήθεια λοιπόν, είναι μία επαναλαμβανόμενη πράξη, η οποία γίνεται αρκετά συχνά (ή και όχι, αναλόγως με το είδος της πράξης, της κατάστασης ή του συναισθήματος), και μας βλάπτει άμεσα ή έμμεσα.

Πολλές φορές, οι αρνητικές συνήθειες μπορεί να μας επηρεάσουν συναισθηματικά και ψυχολογικά, ειδικά αν συνδυαστούν με αρνητικούς ανθρώπους. Δεν είναι πάντοτε επιβλαβείς στην υγεία ή στη διάθεση μας, όμως. Μπορεί να μας αποθαρρύνουν από το να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να αποτρέψουν την εξέλιξη μας. Επίσης, μπορεί να επηρεάζουν την κρίση, την αντίληψη και τη σκέψη μας όπως επίσης και να επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Για παράδειγμα, η καθημερινή ενασχόληση με τις ειδήσεις, μπορεί να μην είναι επιβλαβής για την υγεία μας, ωστόσο επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Μας ρίχνει τη διάθεση, κάνοντας μας εχθρικούς και καχύποπτους για κάθε τι νέο συμβαίνει στην κοινωνία.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι ο τζόγος και η πίστη σε επιστήμες της “απάτης”. Η καθημερινή ενασχόληση μας με τέτοια αντικείμενα, μειώνει την αντίληψη μας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας. Μας απομακρύνει από κάποιους φίλους μας, οι οποίοι δεν πιστεύουν σε τέτοια πράγματα, ενώ μας προσελκύει άσχημα συναισθήματα. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι απαραίτητα μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Απλώς, γινόμαστε μαγνήτες αρνητικών συναισθημάτων, μην αφήνοντας ουσιαστικά το διαμοιρασμό της “θετικής ενέργειας” στο περιβάλλον που ζούμε.

Γιατί είναι σημαντικό να αντικαταστήσεις τις αρνητικές συνήθειες με θετικές

Οι λόγοι είναι υποκειμενικοί, και υπόκεινται στην κρίση του καθενός. Ένας πολύ καλός τρόπος, για να ανακαλύψεις το δικό σου “γιατί”, είναι ο εξής:

Πάρε ένα χαρτί, και σημείωσε όλες τις αρνητικές συνήθειες που πιστεύεις ότι έχεις. Έπειτα, γράψε από δίπλα τι συναισθήματα σου προκαλούν και τι σκέψεις σου φέρνουν στο μυαλό. Μετά, αντικατέστησε τις με θετικές ενέργειες και προσπάθησε να προβλέψεις τι σκέψεις και συναισθήματα θα σου έρθουν, πολύ απλά, αντικαθιστώντας τις με πιο παραγωγικές συνήθειες. Αυτός, είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να τις αντικαταστήσεις. Ανταποκρίνεται κυρίως στις δικές σου ανάγκες, ενώ είναι προσαρμοσμένος στα δικά σου πιστεύω και θέλω. Αποτελεί μια τρανή απόδειξη, ότι με μικρές και εύκολες αλλαγές, μπορούμε να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή. Γιατί, όποιος σου είπε ότι δε μπορείς να ζήσεις μια υπέροχη ζωή, σου είπε ψέματα.

Για εμένα, η αντικατάσταση των αρνητικών συνηθειών με θετικών, θα σε ωφελήσει σε πολλούς τομείς. Αρχικά, στο συναισθηματικό και ψυχολογικό τομέα. Ό,τι σχετίζεται με συναισθήματα (διότι οι συνήθειες παράγουν συναισθήματα), επηρεάζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας σου. Αν για παράδειγμα, γράφεις καθημερινά λίστες ευγνωμοσύνης, θα νιώθεις πιο χαρούμενος και υγιής. Αν από την άλλη γκρινιάζεις και μειώνεις τους συνανθρώπους σου, θα νιώθεις πιο μίζερος και στεναχωρημένος. Η επιλογή είναι δική σου!

Εργασία και μελέτη

Συνάμα, η αντικατάσταση των αρνητικών συνηθειών, μπορεί να σε ωφελήσει στον τρόπο με τον οποίο μελετάς και εργάζεσαι. Πιστεύω έχεις διαπιστώσει, ότι κάνοντας μερικά productivity hacks, αποδίδεις πολύ περισσότερο από όταν δεν τα κάνεις. Για παράδειγμα, αν δεν έχεις το κινητό σου δίπλα ενώ εργάζεσαι, μπορεί να μείνεις συγκεντρωμένος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επίσης, αν κρατάς σημειώσεις κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης ή γράφεις καθημερινά ημερολόγιο, θυμάσαι περισσότερες πληροφορίες από ό,τι αν ήσουν απλώς παθητικός παρατηρητής.

Οικογένεια

Στην οικογένεια, η αντικατάσταση των αρνητικών συνηθειών, κάνει θαύματα. Αν για παράδειγμα, πεις ότι θα βγεις βόλτα με την κόρη ή το γιό σου, αντί να σκρολλάρεις, χωρίς όριο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα καταφέρεις δύο πράγματα: Πρώτον, θα καλλιεργήσεις μια ποιοτική σχέση ανάμεσα σε εσένα και το παιδί σου. Δεύτερον, θα μπορέσεις να παρατηρήσεις τον έξω κόσμο, αντλώντας ιδέες και ερεθίσματα για μελλοντικά project. Είτε πρόκειται για μία νέα επιχειρηματική ιδέα, είτε για το πώς θα περάσεις χαρούμενα το Σαββατοκύριακο σου.

Πώς θα καταφέρεις εν τέλει να τις αντικαταστήσεις

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, βασίζεται στο βιβλίο “Tiny Habits“, του BJ Fogg. Ουσιαστικά, στηρίζεται στη λογική, ότι για να θεσπίσουμε μια νέα συνήθεια, χρειάζεται να κάνουμε πολύ μικρά βήματα και να τη στηρίξουμε πάνω σε μια υπάρχουσα συνήθεια. Αν για παράδειγμα, θέλω να εντάξω την κατανάλωση περισσότερου νερού στην καθημερινότητα μου, μπορώ πριν και αφού πάω στην τουαλέτα, να πιώ ένα ποτήρι νερό.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να αντικαταστήσεις με πολύ μικρά βήματα, τις αρνητικές σου συνήθειες με πιο παραγωγικές και λειτουργικές. Τι μπορείς να κάνεις όμως, στην περίπτωση, όπου νιώθεις ότι δε μπορείς να ξεκολλήσεις από αυτές;

Σου παραθέτω μια λίστα με μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, περιμένοντας βέβαια να ακούσω και τις δικές σου προτάσεις στα σχόλια!

  • Να καταγράψεις τις αρνητικές σου συνήθειες, και να τις αντικαταστήσεις στο χαρτί με θετικές. Έπειτα, προσπάθησε να βγάλεις ένα πλάνο δράσης!
  • Να γράψεις τις σκέψεις σου στο ημερολόγιο σου!
  • Να μελετήσεις τι πήγε ή και δεν πήγε καλά, ώστε να το διορθώσεις μέσα από το πλάνο δράσης σου!
  • Να οραματιστείς πώς θα ήταν αν ξεκολλούσες από αυτές!
  • Να βρεις το Ντάρμα της ζωής σου, και να μελετήσεις τους τρόπους που θα το κάνεις βιώσιμο και εφαρμόσιμο!
  • Να μιλήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου, ώστε να σε συμβουλεύσουν και να σου προτείνουν λύσεις για να ξεκολλήσεις!
  • Να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να σε βοηθήσει περισσότερο και πιο εμπεριστατωμένα!

Αυτά για σήμερα! Θα χαρώ να ακούσω στα σχόλια την άποψη σου, τις ιδέες, τους προβληματισμούς σου αλλά και τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους φίλους και την οικογένεια σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.