Περί life coaching

Περί life coaching

Μπορεί τελικά το Life Coaching να με βοηθήσει; Μιας και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη γύρω από το Life Coaching ή στα ελληνικά προπονητική ζωής και ως Life Coach πολλές φορές νιώθω ότι πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν αυτή την τεχνική ή κοιτούν από την κλειδαρότρυπα και δεν κάνουν το βήμα ώστε να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη του, παρακάτω θα βρεις τελικά αν το Life Coaching είναι για εσένα ή όχι.

Τι είναι και τι δεν είναι το Life Coaching;

Το Life Coaching ουσιαστικά λειτουργεί ως ένας χάρτης και σε καθοδηγεί ώστε να μη χαθείς μέσα στις σκέψεις και αποπροσανατολιστείς από τον στόχο σου. Το Life Coaching βασίζεται στη θετική ψυχολογία και προϋποθέτει ότι όλοι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους δυναμισμό αλλά και έχουν ικανότητες ώστε να εξελιχθούν. Διευκρίνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι απλά επειδή σκεφτόμαστε ότι κάτι μπορεί να γίνει, μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να κουνήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι!

Για να αποκτήσεις πραγματικά όλα τα οφέλη του Life Coaching χρειάζεται να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Coach και Coachee (και του πελάτη), είναι ένα είδος συνεργασίας. Μαζί δημιουργείτε στόχους και στρατηγικές για την επίτευξή τους. Σίγουρα, μία συνεδρία coaching δε θα σου δώσει πολλές απαντήσεις ούτε ο στόχος της είναι να σου επιβεβαιώσει αν έχεις δίκιο σε κάποια πράγματα.

Το κέντρο προσοχής είναι ο πελάτης και όχι ο Coach, ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της ζωής του και να γίνει ειδικός για τη ζωή του. Για αυτό τον λόγο, σε αυτό το ταξίδι είμαστε συνοδοιπόροι και ίσοι! Μέσω αυτής της τεχνικής, μπορεί να αναγνωρίσεις μία νέα οπτική για τη ζωή σου και να φτάσεις στο ύψιστο βαθμό αυτογνωσίας. Έτσι, βρίσκεις τον δρόμο σου και ένα καινούργιο μονοπάτι που δεν είχες δει πριν.

Το Coaching λοιπόν μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλαπλά επίπεδα στη ζωή σου, στις σχέσεις, στην καριέρα σου και γενικά στη ζωή σου. Όλα αυτά δεν είναι γενικόλογα, μέσα από το Coaching κάνεις μία μεγάλη επένδυση σε εσένα και στον εαυτό σου και τα οφέλη του είναι αδιαμφισβήτητα.

Καθώς μπορείς να αποκτήσεις:

  • Ξεκάθαρη εικόνα του ποιος είσαι και ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου
  • Να καταλάβεις πως θέλεις να είναι η ζωή σου ώστε να νιώσεις πλήρης
  • Να ενισχύσεις την πνευματική σου υγεία και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου
  • Να επιτύχεις στόχους που έμοιαζαν ακατόρθωτοι, όπως να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση, να καλυτερεύσεις την κοινωνική σου ζωή, να καταλάβεις ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος για εσένα αλλά και να βελτιώσεις την υγεία σου
  • Θετική αλλαγή στη συμπεριφορά σου, στις πεποιθήσεις σου, αύξηση της αυτοπεποίθησης, της αυτοαποδοχής και καλύτερης αντίληψης του εαυτού σου.
  • Μείωση του στρες

Υπάρχουν καλοί και κακοί Life Coaches;

Φυσικά όπως και σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι το Coaching δεν είναι μια αξιόπιστη τεχνική. Ένας τρόπος ώστε ο πελάτης να είναι σίγουρος για τον Coach που έχει διαλέξει είναι πάντα να ζητάει διαπιστευτήρια ως προς την εκπαίδευσή του.

“Εγώ βλέπω τα βίντεο μου, διαβάζω τα βιβλία μου και τα έχω καλά με τον εαυτό μου!”

Μία ατάκα που ακούω αρκετά συχνά. Όντως, και τα βιβλία και τα βίντεο αυτοβελτίωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε κάποια στοιχεία για τον εαυτό μας ή να αναζητήσουμε κάποιες απαντήσεις. Ο σημαντικότερος λόγος όμως που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν μία συνεδρία είναι γιατί δεν είναι σχεδιασμένες πάνω στις δικές σου μοναδικές ανάγκες αλλά βασίζονται σε γενικούς κανόνες.

Επίσης, μπορεί να σου δώσουν κάποιες ιδέες για το πώς να δουλέψεις με τον εαυτό σου αλλά δεν θα σου δώσουν τις άμεσες κατευθυντήριες γραμμές αλλά και τις ασκήσεις ώστε με σωστό τρόπο να απαλλαγείς από τις κακές σου συνήθειες και να ενδυναμώσεις συγκεκριμένα στοιχεία του χαρακτήρα σου.

Επομένως, μην ψάχνεις ούτε για μέντορες ούτε για μαγικά κόλπα, ψάξε για έναν σωστό επαγγελματία- καθοδηγητή. Μπορείς και μόνος σου να τα κάνεις όλα τα παραπάνω αλλά μπορεί να σου πάρουν μία ολόκληρη ζωή και πολλές απώλειες, αξίζει τον κόπο;

Μην ξεχνάς ότι η μεγαλύτερη επένδυση είναι αυτή που κάνεις στον εαυτό σου!

Πιστοποιημένη Life Coach

Δημιουργός του www.ergoyourego.com

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.