Οι τακτικές και η σημασία της διαχείρισης χρόνου

Στο σημερινό κειμενάκι λοιπόν, θα ήθελα να συζητήσουμε για τη διαχείριση του χρόνου. Συγκεκριμένα, γιατί είναι τόσο σημαντική και χρειάζεται, ειδικά στις μέρες μας. Επίσης, πώς μπορούμε να κάνουμε ένα επιτυχημένο, απλό και εύκολο πλάνο ώστε να διαχειριστούμε τις δραστηριότητες μας μέσα στη μέρα. Τέλος, τι μπορούμε να κάνουμε αν δε θέλουμε να δεσμευτούμε σε ένα πρόγραμμα, και ποιες εναλλακτικές υπάρχουν.

Γιατί η διαχείριση χρόνου είναι σημαντική

Σε ένα παλιότερο κειμενάκι μου, είχα γράψει ότι η διαχείριση χρόνου είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Επίσης, είχα πει ότι είναι χαρακτηριστικό των S.M.A.R.T στόχων. Αυτό που δεν είχα αναφέρει όμως, είναι το γιατί είναι τόσο σημαντική στις μέρες μας. Σε μια εποχή, που όλοι “τρέχουμε”. Είτε με τη δουλειά, είτε με τη σχολή, είτε με το σχολείο. Τρέχουμε και νομίζουμε ότι είμαστε απασχολημένοι, χωρίς ωστόσο να είμαστε πάντα. Μόνο και μόνο, για να διατηρήσουμε τη ψευδαίσθηση ότι κάνουμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα.

Συναισθηματική ικανοποίηση

Η διαχείριση χρόνου, προσφέρει συναισθηματική, αλλά και γενικότερα, ψυχική ικανοποίηση. Αυτό, διότι ο εγκέφαλος μας βλέπει γραμμένα τα πράγματα που “πρέπει” να κάνει και έτσι σταματάει να σκέφτεται τα διάφορα σενάρια, που συνηθίζει να σκέφτεται. Επίσης, νιώθουμε πιο ασφαλείς, διότι έχουμε υπό έλεγχο τις διάφορες δραστηριότητες που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα.

Feedback

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να διαχειριστούμε σωστά το χρόνο μας, είναι το feedback. Δηλαδή, η ευκαιρία που θα έχουμε μέσω αυτής, να πάρουμε την κατάλληλη ανατροφοδότηση. Για παράδειγμα, με ένα πρόγραμμα, θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να κάνουμε όλες τις δραστηριότητες που θέλουμε. Αν δε μπορούμε, καλό είναι να κάνουμε κάποιες αναδιαμορφώσεις, και με την τακτική των S.M.A.R.T στόχων, να θέσουμε καλύτερες προτεραιότητες to-do μέσα στη μέρα.

Σωστή οργάνωση υποχρεώσεων

Με τη διαχείριση του χρόνου μας, μπορούμε να οργανωθούμε κατάλληλα για τις απαιτήσεις της ημέρας. Για παράδειγμα, αν αύριο έχουμε μάθημα Γερμανικών, μπορεί να χρειαστεί να διαβάσουμε και να προετοιμαστούμε για αυτό. Αν ξέρουμε λοιπόν πότε έχουμε το μάθημα, αλλά και πότε έχουμε χρόνο για να διαβάσουμε, δε μας μένει τίποτα άλλο από το να οργανωθούμε και να ξεκινήσουμε! Φυσικά, αν κάποιο από τα δύο στοιχεία έλλειπε, δε θα μπορούσαμε να διαβάσουμε. Μα ακόμα και αν το κάναμε, σίγουρα θα μας έφερνε άγχος, αφού θα ήταν μια περιστασιακή διαδικασία.

Πώς μπορώ να κάνω ένα πλάνο

Όπως μου αρέσει, πολλές φορές, να λέω: Εδώ η απάντηση δεν είναι περίπλοκη, αλλά είναι τελείως υποκειμενική. Υπάρχουν άπειρες (κυριολεκτικά) τακτικές για να οργανώσουμε το χρόνο μας. Ο κάθε σύμβουλος ψυχικής υγείας, coach ή μέντορας, πιθανώς να αναφέρει το δικό του. Επίσης, το διαδίκτυο προσφέρει πλήθος έτοιμων template ώστε να μας κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη.

Εγώ, θα αναφέρω έναν τρόπο που διδάχτηκα σε ένα σεμινάριο διαχείρισης χρόνου της σχολής μου, από μία καταπληκτική ψυχολόγο. Ήταν ένας ιδιαίτερα εύκολος και απλός τρόπος. Συνάμα, ήταν διαδραστικός, ενώ δε μας πήρε πάνω από δέκα λεπτά για να βγάλουμε συμπεράσματα για τον εαυτό μας.

Παίρνεις ένα χαρτί, και κάνεις ένα διάγραμμα πίτας (ένα μεγάλο κύκλο). Μέσα, βάζεις τα πράγματα που κάνεις κάθε μέρα, χωρίζοντας τα σε λωρίδες (σε κομματάκια μέσα στον κύκλο). Για παράδειγμα, χωρίζεις τον κύκλο σε 24 λωρίδες και χρωματίζεις με διαφορετικά χρώματα τα πράγματα που κάνεις μέσα στη μέρα, ανάλογα με τη διάρκεια τους (πχ 1 ώρα μελέτης, 1 ώρα γυμναστικής κοκ). Μετά, σε ένα δεύτερο χαρτί (εμείς το κάναμε από πίσω), γράφεις το πώς θα ήταν η ιδανική μέρα για εσένα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να γυμνάζεσαι 3 ώρες, να διαβάζεις 2 κλπ.

Από τα παραπάνω, βλέπεις το πώς περνάς τη μέρα σου, αλλά και το πώς θα ήθελες να την περνάς. Έτσι, αν το δεύτερο σχήμα δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες, μπορείς να έχεις μια σαφή εικόνα για τον εαυτό σου. (Αν τις ξεπερνά, καλό είναι να το παραμετροποιήσεις ώστε να είναι εφικτό και πρακτικό).

Τέλος, αφού ξέρεις πόσες περίπου ώρες θέλεις να κάνεις τι, μπορείς να κατεβάσεις μια εφαρμογή ημερολογίου (Google calendar, One calendar κλπ) και να γράψεις με σαφήνεια τις υποχρεώσεις σου. Κάνοντας το, θα έχεις δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:

  1. Θα ξέρεις ότι αυτά που γράφεις, γίνονται πρακτικά (λόγω του επιτυχημένου πλάνου)
  2. Θα είσαι συγκεκριμένος, αφού με λεπτομέρεια θα έχεις φροντίσει να γράψεις το πρόγραμμα σου

Τι μπορώ να κάνω αν δε μπορώ να δεσμευτώ σε ένα πρόγραμμα

Υπάρχουν κάποια άτομα, (είμαι και εγώ μέσα σε αυτά), που για κανένα λόγο δε μπορούν να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα. Μπορεί να τους αρέσει η τάξη και η οργάνωση, ωστόσο δε μπορούν να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα. Όχι επειδή δε θέλουν, αλλά επειδή τους αγχώνει απίστευτα η όλη διαδικασία.

Για αυτά τα άτομα λοιπόν, (και για εμένα!), θα έλεγα ότι οι εφαρμογές ημερολογίου είναι πολύ βοηθητικές. Όχι για να τους βάζουν σε πρόγραμμα, αλλά για να μη ξεχνάνε τι έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα. Άρχισα να χρησιμοποιώ και εγώ ημερολόγιο, και πραγματικά νιώθω πολύ χαρούμενος και εφησυχασμένος σε αυτό το τομέα. Πλέον, δε ξεχνώ τις καθημερινές μου δραστηριότητες, ενώ όταν νιώθω ότι ξεχνάω μια σημαντική προθεσμία, απλώς ανατρέχω στο ημερολόγιο μου (Θα κάνω ένα άρθρο για τα ημερολόγια, που θα παρουσιάζω και κάποιες εφαρμογές – Για αυτό stay tuned!).

Επίσης, μία εφαρμογή to do (αυτή που γράφεις τι έχεις να κάνεις και όταν το τελειώνεις το διαγράφεις) είναι πολύ σημαντική. Όχι για να σε αγχώνει και να δρα ψυχαναγκαστικά. Αλλά για να θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις μέσα στη μέρα. Αν μπορείς να τα θυμάσαι ή έχεις γράψει με τέτοιο τρόπο στο ημερολόγιο σου ώστε να τα θυμάσαι, κανένα πρόβλημα! Μην τη χρησιμοποιείς καθόλου!

Θα ήθελα πραγματικά να σε ακούσω! Για αυτό, μη διστάσεις να γράψεις κάποιο σχόλιο είτε να επικοινωνήσεις μαζί μου! Χάρηκα που τα είπαμε σήμερα! Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.