Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είμαι έξω στο μπαλκόνι και γράφω με το ασύρματο πληκτρολόγιο μου στο tablet. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να το κάνω από το πρωί. Μου αρέσει πάρα πολύ να κάθομαι στο μπαλκόνι, ειδικά τώρα που έχει κρύο, και απλώς να σκέφτομαι και να γράφω.
Σήμερα λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα για εμένα, το οποίο πραγματικά μου άλλαξε τη ζωή. Δεν έχει πολλές μέρες που το συνειδητοποίησα, ωστόσο με βοήθησε πολύ στο να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου.
Εργοστασιακές ρυθμίσεις
Αυτό στο οποίο αναφέρομαι, είναι οι “εργοστασιακές ρυθμίσεις”. Δηλαδή, κάποιες εντολές που οδηγούν τη συσκευή μας στην αρχική της κατάσταση. Με άλλα λόγια, σαν να έρχεται καινούργια από το εργοστάσιο. Αυτό λοιπόν, λέγεται format, και είναι μια πολύ σημαντική πράξη για την εύρυθμη ζωή των συσκευών μας.
Όλα άρχισαν, όταν σταμάτησα να χρησιμοποιώ και πολύ το tablet μου. Είχα να το πιάσω στα χέρια μου πολλές μέρες, με αποτέλεσμα να κλείνει από μπαταρία και να ξεφορίζει εντελώς. Άλλες φορές, δεν του έκανα τις απαραίτητες ενημερώσεις, με αποτέλεσμα το λογισμικό του να είναι ξεπερασμένο και αργό. Αυτό, οδήγησε στο να κολλάει υπερβολικά, να υστερεί σε επιδόσεις και να γίνεται μη λειτουργικό.
Έτσι λοιπόν, αποφάσισα ότι κάτι πρέπει να γίνει. Πέρασαν πολλές λύσεις από το μυαλό μου. Από το να το ανακυκλώσω και να πάρω κάποιο καινούργιο, μέχρι να το πάω σε κάποιο ειδικό. Βλέπεις, όταν κάτι χαλάει η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μας είναι να το πετάξουμε. Ακόμα και αν είναι οι ίδιες οι σχέσεις μας.
Στη συνέχεια όμως, θυμήθηκα αυτή τη ρύθμιση, που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει τη συσκευή μας. Έτσι, αφού πήρα ένα πρόχειρο backup και πάτησα συνέχεια, το tablet προέβη σε ένα βασικό ξεκαθάρισμα. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το αναμενόμενο. Μέσα σε μονάχα λίγα λεπτά, η συσκευή μου ήταν καινούργια. Δεν κολλούσε πουθενά, έτρεχε γρήγορα και τα πάντα λειτουργούσαν ρολόι.
Εργοστασιακές ρυθμίσεις και στη ζωή
Έτσι, άρχισα να σκέφτομαι για αυτή τη λειτουργία. Μήπως τελικά υπάρχει και στους ανθρώπους, αλλά δε τη ξέρουμε; Μήπως είμαστε πολύ βιαστικοί στο να πετάξουμε ή να δωρίσουμε κάτι που έχει χαλάσει, αντί να προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε; Μήπως όταν βλέπουμε τις πρώτες δυσκολίες, στρεφόμαστε στην εύκολη λύση και τα παρατάμε;
Φυσικά, εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν φτιάχνουν τα πάντα. Υπάρχουν κάποια αντικείμενα και κάποιες καταστάσεις, οι οποίες είναι αμετάκλητες. Είμαστε σίγουροι ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα, και για αυτό προχωράμε. Μα απαιτεί μεγάλη κριτική ικανότητα στο να μπορέσουμε να διακρίνουμε τι αξίζει να φτιαχτεί και τι όχι, τι μπορεί να διορθωθεί και τι όχι.
Μια τέτοια διαδικασία ωστόσο, είναι απλή και γρήγορη. Μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, οι οποίοι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ενδεικτικά, ο διαλογισμός, η καλή διατροφή και η γυμναστική, η μελέτη, το διάβασμα, το γράψιμο και η ψυχοθεραπεία μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία εργαλεία σε μια τέτοια διαδικασία.
Είναι αδύνατον να διαγράψουμε τα πάντα από τη μνήμη μας ή να φτάσουμε σε ένα αρχικό στάδιο.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι ως άνθρωποι, Μπορούμε όμως, να σκεφτούμε τι έχουμε κάνει καλά μέχρι τώρα και να το συνεχίσουμε, ή τι δεν έχουμε πετύχει και να το αλλάξουμε. Θα το έλεγα και ως μια βαθιά ενδοσκόπηση. Μια βαθιά ανάλυση ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τα ενδιαφέροντα μας.
Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, αποφάσισα να κάνω πολλές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτομαι αλλά και πράττω. Κυρίως στο να περιορίσω κάποιες αρνητικές συμπεριφορές ή να δημιουργήσω νέες, πιο θετικές και ωφέλιμες για τον εαυτό μου. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, μα σίγουρα πιστεύω ότι αξίζει.
Διότι η ζωή είναι όμορφη
Αρκεί να ξέρεις να παίζεις με τους κανόνες της. Δεν είναι δύσκολο να τους μάθεις, μα απαιτεί κάποιο χρόνο και κόπο. Όσο πιο πολύ μαθαίνεις, τόσο πιο εύκολοι θα σου φαίνονται. Τόσα πιο πολλά γκολ θα βάζεις. Μα όποιος σου πει ότι είναι γκουρού σε αυτούς και τους ξέρει όλους, θα σου πει ψέματα. Κανένας δεν ήρθε με οδηγίες χρήσεις για το πώς θα ζει, μα όλοι καλούμαστε να τις γράψουμε. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο!