Ρουτίνα

Μερικές σημειώσεις για τη ρουτίνα

Οι παρακάτω σημειώσεις για τη ρουτίνα, έχουν ανακτηθεί από αυτόν τον σύνδεσμο. Για όποιους δε γνωρίζουν, το The Brain Hacking Academy είναι ένα από τα κορυφαία podcast στην Ελλάδα (αλλά και τον κόσμο). Εξειδικεύεται πάνω στην αυτοβελτίωση, την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας! Οι hosts, με πείρα, εμπειρία και γνώσεις πάνω στα θέματα που συζητούν, είναι σίγουρο ότι μπορούν να μας λύσουν κάθε απορία!

Τι εννοούμε όταν λέμε “ρουτίνα”

Σύμφωνα με το λεξικό, ρουτίνα είναι η συνήθεια της καθημερινής, μηχανικής και τυποποιημένης επανάληψης των ίδιων δραστηριοτήτων (-και η δυσάρεστη έλλειψη εναλλαγής, πρωτοτυπίας, δημιουργικότητας-)

Με λίγα λόγια, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ρουτίνα, επαναλαμβανόμενες σκέψεις/πράξεις/ιδέες που έχουμε ή κάνουμε, είτε ενσυνείδητα είτε μηχανικά. Οπότε, όταν αναφερόμαστε στις ρουτίνες, ως κύριο ορισμό θα έχουμε το παραπάνω παράδειγμα!

Σημειώσεις

Οι ρουτίνες μπορούν να σε βοηθήσουν, αρκεί να μην είσαι στον αυτόματο πιλότο και να μη βρίσκεις αντίδραση σε αυτά που κάνεις. Με λίγα λόγια, όταν κάνεις κάτι επαναλαμβανόμενα αλλά παράλληλα συνειδητά, βρίσκεσαι σε ένα καλό δρόμο αυτοβελτίωσης! Δε χρειάζεται να είσαι πάντα mindfull όμως. Αρκούν μερικές στιγμές μέσα στη μέρα.

Επίσης, οι ρουτίνες μπορούν να μειώσουν το stress (και σε μερικές περιπτώσεις το “παράλογο” άγχος που δε σχετίζεται άμεσα με το stress), δίνοντας σου μια αίσθηση ελέγχου. Μέσω αυτής της δυνατότητας, μπορείς να μειώσεις την αναβλητικότητα σου και να νιώσεις καλύτερα σε βάθος χρόνου.

Η ρουτίνα χρειάζεται να συνδέεται με ένα σκοπό/ένα εσωτερικό κίνητρο. Μάλιστα. Και ποιος είναι αυτός ο σκοπός ή το εσωτερικό κίνητρο; Με λίγα λόγια, οι στόχοι και τα “θέλω” σου! Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ όμως, ότι τα παραπάνω χρειάζεται να προέρχονται από εσένα τον ίδιο και όχι από την “κοινωνία” ή τους άλλους!

Έχεις ήδη μια ρουτίνα στη ζωή σου. Σαφώς! Και ποιος δεν έχει ήδη μερικές ρουτίνες στη ζωή του; Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι έχουμε!

Δε μπορείς να κάνεις πολλές αλλαγές ταυτόχρονα – θα υπάρξει πολλή αντίσταση. Σιγά σιγά, θα έρθει η αλλαγή! Δε χρειάζεται να βιάζεσαι. Τα μικρά βήματα, όταν είναι επαναλαμβανόμενα και σταθερά, μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τις μεγάλες ή επιπόλαιες κινήσεις!

Οι ρουτίνες εξαφανίζουν τον ενθουσιασμό και το καινούργιο. Σαφώς. Το ξέρουμε και από τον ορισμό, ότι οι ρουτίνες εξαλείφουν τις καινούργιες συνήθειες. Όμως, χρειάζεται να αναρωτηθείς, ποιο είναι το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση της ζωής σου; Η συνέπεια, ή το καινούργιο;

Μέχρι την επόμενη φορά, να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.