Κοινωνική επιρροή

Κοινωνική επιρροή: Μερικές σημειώσεις

Αυτό το κείμενο αφορά την κοινωνική επιρροή και το πώς ο περίγυρος σου μπορεί να σε επηρεάσει. Στην ουσία, σου παραθέτω με απλά λόγια τι κράτησα από το επεισόδιο των σημειώσεων:

Αξία

Η κοινωνική επιρροή που ασκείται πάνω σου, έχει άμεση σχέση με την αξία. Όσο πιο πολλή αξία προσφέρεις, τόσο πιο ποιοτικές σχέσεις θα κάνεις. Όση πιο πολλή αξία προσφέρεις, τόσο πιο πολύ θα αναπτυχθείς και θα χτίσεις νέες δεξιότητες και νέα βασίλεια. Επίσης, Αν ο περίγυρος σου δεν προσφέρει αξία, ή σε κατακρίνει επειδή προσφέρεις εσύ, τότε αυτομάτως σε κρατάει πίσω και σε βουλάζει προς τα κάτω. Είμαστε τα 5 άτομα που κάνουμε παρέα, όπως λέει ο Χρηστάκης στο βιβλίο του, “Συνδεδεμένοι“.

Networking

Συνάμα, το να χτίζεις το δίκτυο και το περίγυρο σου είναι πολύ σημαντικό. Έτσι, Όχι μόνο επειδή θα γνωρίσεις νέα άτομα, αλλά επειδή θα καθορίσεις εσύ το τι επιρροή θα ασκήσουν αυτά πάνω σου. Όπως επίσης, θα καθορίσεις και τι επιρροή θα ασκήσεις εσύ πάνω τους.

Πού αναλώνεσαι

Πού επιλέγεις να δίνεις το χρόνο σου; Σε πράγματα παραγωγικά; Σε πράγματα που σου ρουφούν ενέργεια; Που σε εξελίσσουν; Σε άτομα που σε ανεβάζουν; Που σε ρίχνουν; Που σε μειώνουν; Που σε αγαπάνε; Που είναι τοξικά; Από εκεί που επιλέγεις να δώσεις την προσοχή σου θα πάρεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Αντίληψη vs mindset

Επίσης, η αντίληψη είναι κάτι γενικότερο. Είναι η νοοτροπία που έχεις για τον κόσμο. Το mindset είναι κάτι πιο περιορισμένο. Κάτι που αλλάζει πιο εύκολα. Μην μπερδεύεις το ένα με το άλλο.

Αυτές ήταν μερικές σημειώσεις από το επεισόδιο που άκουσα σχετικά με την κοινωνική επιρροή. Μέχρι την επόμενη φορά, να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου!

Πηγές σημειώσεων

Κοκκινάκη, Φ. (2005). Κοινωνική Ψυχολογία: Εισαγωγή στη μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.