μάθηση

Καθημερινή μάθηση και η σημασία της

Η ώρα είναι 4:46 και πριν από λίγο γύρισα από την μεσημεριανή μου γυμναστική. Σήμερα είχα πολλές, και συνεχόμενες, ώρες μάθημα. Για αυτό αποφάσισα να περπατήσω μια ώρα ώστε να καθαρίσει το μυαλό μου, να χαλαρώσω, να νιώσω πιο παραγωγικός και να ενισχύσω λίγο το ανοσοποιητικό μου σύστημα. (Speed fact: Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τη μάθηση)

Η ώρα της γυμναστικής εξελίχθηκε ιδιαίτερα καλά. Συγκεκριμένα, άκουγα ένα podcast για το πόσο σημαντική είναι η μάθηση, αλλά και γιατί είναι καλό να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο κάθε μέρα.

Προσωπικά, πιστεύω ότι η μάθηση είναι πολύ σημαντική. Τόσο στον τομέα της αυτοβελτίωσης, όσο και σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, που οι σπουδαίοι και “επιτυχημένοι” άνθρωποι, σε όποιον τομέα και αν καινοτομούν, διαβάζουν και μαθαίνουν νέα πράγματα καθημερινά. Μάλιστα, το έχουν θέσει ως προτεραιότητα και ως στόχο.

Σήμερα λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για τη μάθηση. Συγκεκριμένα, από πού μπορούμε να μάθουμε νέα πράγματα (ναι, τα βιβλία είναι ένα μέσο, αλλά όχι το μοναδικό), τι είδους νέα πράγματα μπορούμε να μάθουμε και γιατί εν τέλει αξίζει να βγούμε από τη ζώνη άνεσης μας, και για μισή με μία ώρα κάθε μέρα να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο.

Από πού μπορώ να μάθω νέα πράγματα

Τα μέσα που υπάρχουν σήμερα στη διάθεση μας για να μάθουμε νέα πράγματα είναι πολλά. Αρχικά, μέσω των βιβλίων μπορούμε να αποκτήσουμε συμπυκνωμένη και ποιοτική γνώση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που διατηρούν για χιλιάδες χρόνια, την κορυφαία θέση στη διδασκαλία και στη μεταλαμπάδευση γνώσης. Ο Robin Sharma, αγαπημένος ομιλητής και δάσκαλος μου, αναφέρει ότι αν θέλεις πραγματικά να συνομιλήσεις με κάποιον που θαυμάζεις, τότε αξίζει να αγοράσεις ένα βιβλίο του. Ένα ενδιαφέρον γεγονός εδώ, είναι ότι ο Bill Gates γράφει και σημειώνει στα περιθώρια των βιβλίων που διαβάζει, αυτά που θα ήθελε να πει στο συγγραφέα. Ουσιαστικά, δημιουργεί ένα “διάλογο” ανάμεσα στον εαυτό του και το συγγραφέα. Φυσικά, ο διάλογος είναι μονόπλευρος, αλλά καταλαβαίνεις το point μου!

Μία ακόμα εκπληκτική πηγή γνώσης, είναι τα podcast και τα audiobooks (για όποιον δε γνωρίζει, τα audiobooks είναι ηχογραφημένα βιβλία). Αρκετοί άνθρωποι, όταν ακούν νέο υλικό, συγκρατούν περισσότερες πληροφορίες από ότι αν το έβλεπαν οπτικά. Για αυτό το λόγο, τα βιβλία σε ακουστική μορφή αποτελούν μία πολύ καλή εναλλακτική επιλογή! Φυσικά, μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το δρόμο για την εργασία ή τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Με ένα σπάρο, δύο τριγώνια!

Τέλος, τα podcast, όντας ηχογραφημένες συζητήσεις, οξύνουν την αντίληψη μας, αφού μας φέρνουν σε επαφή με νέα ερεθίσματα. Πολλές φορές, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων, οδηγούν σε αλλαγές, τόσο στην κοσμοθεωρία μας, όσο και στις προ υπάρχουσες γνώσεις μας. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατό να είμαστε εμείς οι ενεργοί ομιλητές, είναι πολύ ωφέλιμο να ακούμε συζητήσεις άλλων!

Τι μπορώ να μάθω από τη συνεχή μάθηση

Μια ερώτηση που κάνουμε συχνά όταν ακούμε για τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη μάθηση είναι η “Μα τι καινούργιο μπορώ να μάθω;”. Μπορώ να πω, ότι και εγώ την έχω ρωτήσει αρκετές φορές. Τόσο στον εαυτό μου και στους καθηγητές μου, όσο και στην οικογένεια και τους μέντορες μου.

Τα πράγματα που μπορούμε να μάθουμε είναι αναρίθμητα, μα σίγουρα διαφέρουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας. Θα βοηθούσε ωστόσο, αν τα κατατάσσαμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Αυτά που μας χρειάζονται στον επαγγελματικό τομέα, και αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε στον προσωπικό τομέα.

Στον επαγγελματικό τομέα, σίγουρα υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ότι στον προσωπικό. Για παράδειγμα, μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο για το πώς να γίνεις πιο παραγωγικός στην εργασία σου, πώς να χρησιμοποιείς ένα νέο πρόγραμμα ή να μάθεις μια νέα γλώσσα προγραμματισμού. Επίσης, να μάθεις νέες τακτικές και στρατηγικές, ή απλώς να βελτιώσεις τις ικανότητες σου, λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες “έτοιμης δουλειάς”. (Για παράδειγμα, αν είσαι κουρέας, να βλέπεις νέα κουρέματα)

Στον προσωπικό τομέα, η εκμάθηση των soft skills σίγουρα θα σε βοηθήσει πολύ. Επίσης, το να εμβαθύνεις στο αγαπημένο σου hobby, ή αν δεν έχεις, να αποκτήσεις ένα, είναι σίγουρα μια πολύ καλή μορφή καθημερινής μάθησης. Επίσης, βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ, προγραμμάτων γραφείου (Excel, World, Powerpoint) και αποταμίευσης, σίγουρα είναι εξαιρετικές πηγές απόκτησης νέας πληροφορίας.

Γιατί αξίζει

Οι λόγοι είναι αρκετοί, και σίγουρα είναι υποκειμενικοί. Διαφορετικοί άνθρωποι, θα σου δώσουν διαφορετικές απαντήσεις. Ωστόσο, για εμένα προσωπικά, η ευχαρίστηση, η ικανοποίηση αλλά και η εξάσκηση του μυαλού σε κάτι καινούργιο, αποτελούν τους καταληκτικούς παράγοντες για να μάθεις κάτι καινούργιο.

Ελπίζω να σου άρεσε η σημερινή μας θεματολογία! Μπορείς ελεύθερα, να γράψεις το σχόλιο σου σχετικά με αυτά που συζητήσαμε σήμερα! Περιμένω να σε ακούσω!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.