σύνδεση

Η σύνδεση και οι τρόποι επίτευξης της

Η ώρα είναι 6:32. Κάθομαι στον αγαπημένο μου καναπέ, φοράω τις πιτζάμες μου και γράφω αυτές τις γραμμές. Σε λίγο θα φτιάξω καφέ και θα οργανωθώ για τη μέρα. Θα οργανώσω κάποιες to-do λίστες και θα κάνω μερικές αναθεωρήσεις στο ημερολόγιο μου. Επίσης, θα διαβάσω ξανά τους στόχους της εβδομάδας, κι ίσως τους αναπροσαρμόσω λίγο. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη σύνδεση.

Αυτές τις μέρες, ήρθα σε επαφή με πολλά ενδιαφέροντα άτομα. Με παλιούς φίλους, κολλητούς, γνωστούς αλλά και άτομα που γνώρισα πριν μερικές εβδομάδες. Ένιωσα ότι πέρασα πολύ παραγωγικά το χρόνο μου και είπα πολλά ωραία πράγματα. Ωστόσο, αυτό που μου ήρθε στο μυαλό μετά από τις τόσες συζητήσεις, είναι η λέξη “σύνδεση”. Ένιωσα ότι συνδέθηκα πραγματικά με αυτά τα άτομα. Αυτή, είναι η αφορμή και για το σημερινό μας κειμενάκι!

Σήμερα λοιπόν, θα ήθελα να συζητήσουμε για την σύνδεση. Συγκεκριμένα, τι σημαίνει ο όρος “συνδέομαι με άλλους ανθρώπους”. Επίσης, γιατί είναι τόσο σημαντική η σύνδεση, αλλά και γιατί λείπει από την εποχή μας. Τέλος, θα σου δώσω μερικά tips ώστε να συνδεθείς με τους συνομιλητές σου, με το δικό σου, υπέροχο και μοναδικό τρόπο.

Τι σημαίνει ο όρος σύνδεση

Είναι γνωστό, ότι μέσα στη μέρα, έχουμε πολλές συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους. Μιλάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας με άλλους, λέγοντας πράγματα που μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν. Λέμε τα νέα μας, για τον καιρό, για το σχολείο/σχολή μας, για τους στόχους και τα προβλήματα μας. Ωστόσο, δε σημαίνει ότι επειδή μιλάμε και έχουμε συζητήσεις, συνδεόμαστε κιόλας. Η συνομιλία και ο διάλογος, δεν ταυτίζεται με τη σύνδεση. Τουλάχιστον, όχι πάντα.

Για εμένα, ο όρος σύνδεση, είναι κάτι πολύ προσωπικό. Είναι πολλές φορές δύσκολο να επιτευχθεί, ωστόσο όταν γίνεται το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Νιώθω πιο άνετος και χαλαρός με το συνομιλητή μου, ανεβαίνει η διάθεση μου και μιλάω λιγάκι πιο γρήγορα. Σίγουρα δείχνω (και έχω) ενδιαφέρον για αυτά που ακούω. Με άλλα λόγια, είναι ένα χαρακτηριστικό, το οποίο αν επιτευχθεί οδηγεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση. Μα, τι είναι ακριβώς;

Σύνδεση, σημαίνει να γίνεσαι ένα με το συνομιλητή σου. Να τον ακούς ενεργητικά, χωρίς να σκέφτεσαι άλλα πράγματα εκείνη τη στιγμή. Χωρίς να σκέφτεσαι τι θα του απαντήσεις, ή τι θα πεις αν πει κάτι που δε σου αρέσει. Σύνδεση, σημαίνει να ταυτίζεσαι με τα λεγόμενα του. Ακόμα κι αν δεν ταυτίζεσαι όμως, να νιώθεις εμπάθεια προς αυτόν.

Γιατί είναι σημαντική η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους

Όπως είπαμε, η σύνδεση είναι ένα χαρακτηριστικό της επικοινωνίας, το οποίο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ωστόσο, θα έλεγα ότι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επικοινωνίας, αν όχι ο πιο σημαντικός, που οδηγεί σε επιτυχημένες και ευτυχισμένες σχέσεις. Μπορείς να την παρομοιάσεις με το αλάτι. Το φαγητό χωρίς αλάτι δεν είναι νόστιμο. Μα και πολύ αλατισμένο, επίσης δεν είναι νόστιμο. (Εδώ αναφέρομαι στην ύπαρξη των ορίων. Δηλαδή, να υπάρχει σύνδεση αλλά με διακριτά και σαφή όρια, τόσο από τη μία, όσο και από την άλλη πλευρά. Εφόσον η σύνδεση γίνεται συνειδητά και από τις δύο πλευρές, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα).

Επίσης, η σύνδεση προσφέρει αισθήματα χαράς, ικανοποίησης, ελπίδας και εν συναίσθησης. Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκουν κάποιο άτομο που να ταιριάζουν πραγματικά και να συνδέονται, ξεπερνάνε πολλές δυσκολίες και άσχημες σκέψεις. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε όταν νιώθουμε κολλημένοι και μπλοκαρισμένοι. Ένα άτομο που θα μας δώσει κουράγιο και ώθηση να συνεχίσουμε. Για αυτό, άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος παίρνουν σκύλους και γάτες. Διότι, η σύνδεση με αυτά τα ζώα επιτυγχάνεται πολύ εύκολα και από τις πρώτες κιόλας ώρες φαίνονται τα αποτελέσματα.

Γιατί η σύνδεση λείπει από την εποχή μας

Ακούμε συνεχώς στα ΜΜΕ, ότι η σύνδεση λείπει από την εποχή μας. Ότι δεν είναι ένα διακριτό χαρακτηριστικό και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της. Θα συμφωνούσα κι εγώ, εν μέρει, στο ότι δεν υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις στοιχεία σύνδεσης.

Αυτό, συμβαίνει διότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται ή δε γνωρίζουν, πώς μπορούν να συνδεθούν με τους άλλους. Έχουν ως βασικό πρωταγωνιστή τον εαυτό τους, βάζοντας τις ανάγκες και τα θέλω τους στην κορυφή. Όπως είναι αναμενόμενο όμως, σε μία σχέση (ή και οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας), υπάρχουν πάντα δύο πλευρές. Έτσι, αυτές έρχονται σε αντιπαράθεση και πολλές φορές σε σύγκρουση. Φυσικά, σύνδεση με το ζόρι δε γίνεται. Χρειάζεται συνειδητή συναίνεση και από τις δύο πλευρές.

Κάτι ακόμα που ίσως εμποδίζει τη σύνδεση, είναι τα Social Μedia και η διαρκής ενασχόληση με τα κινητά μας. Προτού προχωρήσουμε όμως, θα ήθελα να πω ότι δεν εναντιώνομαι με αυτά τα μέσα. Ίσα ίσα, τα θεωρώ εξαιρετικά εργαλεία ώστε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να κοινωνικοποιηθούμε. Εκεί που χάνουμε το παιχνίδι όμως, είναι όταν νομίζουμε ότι είναι το μοναδικό και το καλύτερο μέσο επικοινωνίας. Νομίζουμε ότι έχουμε την ασφάλεια του απορρήτου, και για αυτό μιλάμε άνετα και χαλαρά. Όταν βρισκόμαστε όμως από κοντά, δρούμε και μιλάμε τελείως διαφορετικά από ότι εκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκπέμπουμε αντιφάσεις, είτε λεκτικές είτε εξωλεκτικές.

Πώς μπορείς να συνδεθείς με τους συνομιλητές σου

Οι τρόποι για να συνδεθείς με τους συνομιλητές σου είναι πολλοί. Για την ακρίβεια, δε χρειάζεται να επενδύσεις χρήματα ή να αποκτήσεις εξειδικευμένη γνώση στον τομέα αυτό. Αρκεί να έχεις θέληση, όρεξη και να ενδιαφέρεσαι πραγματικά με αυτόν που μιλάς.

Επίσης, το να ακούς ενεργητικά θα σε βοηθήσει πολύ στο να χτίσεις μια πιο υγιή σχέση, που με τη σειρά της θα οδηγήσει και σε μια ευκολότερη σύνδεση. Με τον όρο “ακούω ενεργητικά” (active listening), εννοώ να δίνεις την αμέριστη προσοχή σου την ώρα που μιλάει η άλλη πλευρά, χωρίς να σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις. Επίσης, το να είσαι mindfull (ενσυνείδητος) εκείνη τη στιγμή και να παρατηρείς τα εξωλεκτικά σήματα του πομπού (τρόπο ομιλίας, τόνο, ύφος, γλώσσα σώματος κλπ).

Τέλος, η ειλικρίνεια, το να είσαι σαφής και σταθερός στις απόψεις σου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορείς να είσαι ευέλικτος ή να αλλάζεις) μπορεί να εδραιώσει μια σχέση και σαφώς να διευκολύνει πολύ την ανάπτυξη σύνδεσης. Διότι, όταν οι προθέσεις σου είναι καθαρές και σαφείς, ο συνομιλητής σου μπορεί να σε καταλάβει και να σε γνωρίσει καλύτερα. Με άλλα λόγια, να σε εμπιστευτεί καλύτερα. Έτσι, είναι δυνατόν να προσπαθήσει κι ο ίδιος να συνδεθεί μαζί σου. Όπως είπαμε, η σύνδεση είναι μία ενέργεια και των δύο πλευρών, με συνειδητή συναίνεση. Ό,τι ισχύει για εσένα, ισχύει και για τον άλλον!

Αυτά για σήμερα! Θα περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω τα σχόλια, τους προβληματισμούς σου, το τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε! Χάρηκα που τα είπαμε! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους φίλους και την οικογένεια σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.