Η συσχέτιση ανάμεσα στην πληροφορική και τη ζωή

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ώρα είναι 2:15. Πριν λίγο τελείωσα το μάθημα, κι μόλις έφαγα το φαγητό που παρήγγειλα. Σήμερα, κερνούσε ο μπαμπάς μου. Πήρα μια πατατόπιτα (δηλαδή πίτα από σουβλάκι, με πατάτες, κρεμμύδι, ντομάτες και sauce), επειδή αυτή την περίοδο νηστεύω και δε θέλω να φάω κρέας. Για να πω την αλήθεια, έχω δοκιμάσει κι άλλη φορά να σταματήσω να τρώω κρέας. Διήρκησε περίπου 2-3 μήνες η όλη προσπάθεια. Μετά συνέχισα να τρώω κανονικά.

Είναι ώρα σκέψης για εμένα. Ή καλύτερα, ώρα αναστοχασμού και περισυλλογής. Με βοηθάει πάρα πολύ να γράφω ό,τι (και όσα) σκέφτομαι. Τα αντιλαμβάνομαι με έναν καλύτερο τρόπο, και δίνω περισσότερη σημασία σε αυτά. Είναι ο τρόπος που λειτουργώ. Τον χρησιμοποιώ πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Με κάνει να νιώθω παραγωγικός και δημιουργικός, ενώ παράλληλα μου δίνει την ευκαιρία να εξάγω διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη ψυχολογία και τη συμπεριφορά μου.

Στο σημερινό κειμενάκι λοιπόν, δε θα συζητήσουμε για ένα συγκεκριμένο θέμα. Μα, ούτε θα “μιλήσουμε”, όπως μιλάμε στις συζητήσεις λίγο απ’ όλα. Θα ήθελα, να μοιραστούμε μερικές στιγμές μαζί. Να σου πω πώς βλέπω μερικά πράγματα, κι εσύ με τη σειρά σου να σκεφτείς, και να απαντήσεις αν θέλεις μέσα από τα σχόλια (ή με μήνυμα, αν το προτιμάς).

Η ζωή είναι δυναμική, μα εμείς τη βλέπουμε ως στατική

Σχετικά πρόσφατα, μάθαμε στο πανεπιστήμιο τη διαφορά μεταξύ στατικών και δυναμικών μεταβλητών στο προγραμματισμό. Για να σου δώσω να καταλάβεις, στατική μεταβλητή θεωρείται ένα όνομα/γράμμα κλπ που έχει μια τιμή, η οποία δεσμεύεται στατικά στη μνήμη του υπολογιστή. Δηλαδή, το μέγεθος της στη μνήμη είναι σταθερό. Για παράδειγμα, είναι 1 byte αν είναι χαρακτήρας, ή 2 αν είναι ακέραιος. Μα όπως και να ‘χει, το μέγεθος παραμένει σταθερό.

Σε αντίθεση με τη στατική μεταβλητή, η δυναμική μεταβλητή δεν έχει ένα σταθερό μέγεθος. Μπορεί για παράδειγμα να έχει 1 byte, μπορεί και 500. Αναλόγως του πόσου χώρου θα δεσμεύσουμε. Ουσιαστικά, αλλάζει το μέγεθος. Όπως αλλάζει, και ο τρόπος που το βλέπουμε και του συμπεριφερόμαστε. Μια καλή τακτική προγραμματισμού, είναι πάντα να αποδεσμεύουμε το χώρο μνήμης που δε χρειαζόμαστε, και δεσμεύσαμε με την προηγούμενη διαδικασία.

Κάνοντας ένα συσχετισμό λοιπόν, έβγαλα το συμπέρασμα ότι η ζωή είναι δυναμική, μα εμείς της φερόμαστε σα να είναι στατική. Ορίζουμε μια μεταβλητή με το όνομα μας, λέμε ότι έχει μέγεθος τάδε, και μένουμε εφησυχασμένοι. Πιστεύουμε ότι δε μπορούμε να αυξήσουμε το μέγεθος της. Ότι δε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε, και συνεπώς αξίζουμε περισσότερο. Της φερόμαστε σα να είναι κάτι fixed, σα να τη φοβόμαστε. Περιορίζουμε τις ικανότητες και τις ευκαιρίες μας, για να προσαρμοστούμε στο μέγεθος που αρχικά της ορίσαμε, ή της όρισαν άλλοι για εμάς.

“Μπορείς να πετύχεις ό,τι θελήσεις ή και σκεφτείς!”. “Μα πώς; Αφού το μέγεθος της ζωής μου είναι 4 byte, πώς μπορώ να τοποθετήσω μέσα 20;”. Μια συνηθισμένη απάντηση που θα έδινε κάποιος. Όχι φυσικά με τη χρήση αριθμών, αλλά άλλων παραγόντων όπως “Μα δε μπορώ να τα καταφέρω”. Ή “Δε τα ξέρω εγώ αυτά”. Καταδικάζουμε προκαταβολικά τις δυνατότητες μας, επειδή έχουμε σκεφτεί ότι τα πάντα είναι σταθερά.

Η δυναμική έννοια της ζωής

Μα η ζωή μας, είναι δυναμική. Της δίνουμε όσο χώρο θέλουμε και χρειαζόμαστε. Μπορεί να μάθαμε ότι είναι στατική (όπως στον προγραμματισμό πρώτα μαθαίνουμε τις στατικές μεταβλητές), όμως τώρα σου λέω ότι δεν είναι έτσι. Είσαι ελεύθερος να της φέρεσαι σα να είναι στατική και να μην αλλάξεις ποτέ το μέγεθος της. Όμως, στο τέλος, θα χάσεις πολλά πράγματα. Πρώτα αυτά που ήθελες να κάνεις και έπειτα αυτά που αγάπησες και λάτρεψες.

Η ζωή είναι δυναμική, το λέω ξανά. Μπορείς να μάθεις πώς να τη διευρύνεις, διαβάζοντας, ακούγοντας, μαθαίνοντας και πειραματίζοντας! Έχεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι, δωρεάν στο διαδίκτυο! Η μάθηση στο διαδίκτυο είναι δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους!

Το λογισμικό του υπολογιστή μας αλλάζει – Το ίδιο συμβαίνει και με τις πεποιθήσεις μας

Κάτι ακόμα που σκεφτόμουν τελευταία, είναι ένα γεγονός που μου συνέβη πριν λίγο καιρό. Για άγνωστο λόγο, κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης, μπήκε ένας άγνωστος και μας έστειλε ένα σύνδεσμο. Κάποιος είπε ότι ήταν ιός. Με τα πολλά και τα λίγα, έκανα format στον υπολογιστή μου. Εκείνη τη μέρα, είχα πολύ άγχος. Όμως, πήρα ένα πολύτιμο μάθημα!

Κατάλαβα, ότι το λογισμικό μπορεί να αλλαχτεί. Μπορεί να παραμετροποιηθεί. Και αν λάχει και θέλουμε, μπορούμε να το ξεριζώσουμε και να το εγκαταστήσουμε ξανά. Εμείς είμαστε οι χειριστές. Το μηχάνημα είναι μηχάνημα. Εκτελεί την κάθε μας εντολή. Έτσι λοιπόν, συμβαίνει και με το μυαλό μας. Μπορούμε να ξεριζώσουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε. Να πετάξουμε όλες τις αρχαίες και παλαιωμένες αξίες ή ιδέες που πιστεύουμε, γιατί έχουν πιάσει μούχλα, και να τις αντικαταστήσουμε με νέες. Φρέσκιες και ορεξάτες.

Η διαδικασία

Η διαδικασία δεν είναι πολύ δύσκολη, αρκεί να έχουμε τον οδηγό. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα USB stick (ή CD – αν και λίγο σπάνιο) που να έχει μέσα μια φρέσκια έκδοση των Windows ή όποιου λειτουργικού και αν χρησιμοποιούμε. Έτσι και με τη ζωή. Πηγαίνοντας σε ειδικούς ψυχικής υγείας, σε coaches, μέντορες, πνευματικούς και γενικά οποιοδήποτε γνωρίζει και θέλει να μας βοηθήσει, διαμορφώνουμε τη δισκέτα μας. Τη δισκέτα, που θα μπορέσει να μας κάνει format. Θα μας κάνει να μάθουμε νέα πράγματα, και να βελτιωθούμε.

Κάποιες φορές μάλιστα, τα μεγάλα προβλήματα δε λύνονται μέσω προγραμμάτων. Χρειάζονται format. Έτσι και στη ζωή. Κάποιες καταστάσεις, μας οδηγούν στο να συμπεριφερόμαστε, να σκεφτόμαστε και να πράττουμε, με έναν τρόπο που δε θέλουμε. Που δε μας αντιπροσωπεύει. Για αυτό, το να κάνουμε format είναι μονόδρομος. Μα ποτέ κανείς δε μπόρεσε να φτιάξει μόνος του ένα λειτουργικό σύστημα (τουλάχιστον όχι με τα σημερινά δεδομένα). Για αυτό, να μιλάς και να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους! Είναι μείζονας σημασίας!

Ευχαριστώ που με άκουσες. Ευχαριστώ που άκουσες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου. Θα ήθελα λοιπόν, να μου πεις τη γνώμη σου, τους προβληματισμούς σου, το τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε από το κείμενο μου! Είμαι εδώ για εσένα! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους φίλους και την οικογένεια σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.