Το κείμενο έχει ως θέμα: Η σημασία της πρωινής ρουτίνας
Η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι μια αρκετά όμορφη και παραγωγική μέρα. Μπορεί να μην έκανα πάρα πολλά πράγματα, ωστόσο συνέβησαν κάποια γεγονότα που μου ανέβασαν τη διάθεση, αύξησαν την παραγωγικότητα μου και μου έδωσαν την ευκαιρία να χαμογελάσω και να γίνω πιο ευδιάθετος. (Speed fact: Πρωινή ρουτίνα)
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκομαι καθισμένος στην καρέκλα του γραφείου μου και παρακολουθώ μια παρουσίαση στον υπολογιστή. (Όχι, δεν είναι ακριβώς η διάλεξη του μαθήματος). Σκέφτομαι πόσο όμορφο ήταν το πρωινό, απλώς επειδή έκανα γυμναστική και άκουσα ένα ωραίο podcast.
Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά αυτή η σειρά πράξεων, διάρκειας 1 ώρας, κατάφερε να μου δώσει την ώθηση ώστε να συνεχίσω δυναμικά τη μέρα μου. Να δω τα πράγματα με μια πιο θετική ματιά, αλλά και να σχεδιάσω κάποια πράγματα που θέλω να κάνω μέσα στις εβδομάδες που ακολουθούν.
Στο σημερινό κείμενο λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για την αξία της πρωινής ρουτίνας, το πώς με έχει μεταμορφώσει (κυριολεκτικά) συναισθηματικά και ψυχικά, αλλά και το πώς μπορείς με πολύ απλά και εύκολα βήματα να αλλάξεις τις πρωινές σου συνήθειες, ώστε να δώσεις ένα κίνητρο στον εαυτό σου για να ξυπνάει πιο κεφάτος το πρωί.
Η σημασία της πρωινής ρουτίνας ξεκινά από το βράδυ
Η παραπάνω φράση δεν είναι δική μου. Είναι όμως σημαντική για να καταλάβεις τη Η σημασία της πρωινής ρουτίνας. Την έχω ακούσει από πολλούς ομιλητές και συγγραφείς αυτοβελτίωσης, οι οποίοι λένε με απλά λόγια ότι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου το πρωί, θα πρέπει να την έχεις οργανώσει από το βράδυ. Ξέρω, ακούγεται δύσκολο. Ωστόσο, στην πράξη δεν είναι.
Προσωπικά, δε μου αρέσει και πολύ η ιδέα του προγράμματος. Το να πιέσω τον εαυτό μου να ακολουθήσει κάποια βήματα μέσα στη μέρα, με αποθαρρύνει από το να ξεκινήσω κάτι δημιουργικό. Για την ακρίβεια, μου προκαλεί άσχημα συναισθήματα και για αυτό δε ξεκινάω καθόλου.
Έτσι, προσπαθώ να βγάλω τη λέξη “πρόγραμμα” από το μυαλό και την καθημερινότητα μου. Αντ’ αυτού, έχω προσθέσει την έννοια της “άτυπης οργάνωσης” στη ζωή μου. Με λίγα λόγια, σχεδιάζω το τι θέλω να κάνω, χωρίς να πιέζω τον εαυτό μου να ακολουθήσει κάτι. Απλώς, σκέφτομαι και σημειώνω κάποια σημαντικά πράγματα που δε θέλω να ξεχάσω. Μετά, τα συνδέω με άλλες συνήθειες και απολαμβάνω τα αποτελέσματα.
Ξυπνώντας νωρίς το πρωί, κερδίζεις χρόνο μέσα στη μέρα
Χιλιοειπωμένο και κλισέ. Μα, κρύβει μέσα του μια δόση αλήθειας. Όσο πιο νωρίς ξυπνήσεις το πρωί, τόσο πιο πολλά πράγματα θα κάνεις. Εδώ όμως, νιώθω ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:
Πρώτον, η λέξη “νωρίς” είναι πλήρως υποκειμενική. Μπορεί για κάποιους, να ισοδυναμεί με το να ξυπνήσουν στις 7 και για άλλους στις 11. Το σημαντικό, δεν είναι τόσο στο να το συνδέσεις με μια συγκεκριμένη ώρα, όσο το να γίνει πρόκληση για να κερδίζεις λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σου. Αυτό, μας δίνει την πάσα για το δεύτερο ξεκαθάρισμα:
Το να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί, από μόνο του δε λέει τίποτα. Για εμένα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να ξυπνήσω από τις 6, και μέσα στη μέρα να είμαι νυσταγμένος και κουρασμένος. Ίσα ίσα, θα καταφέρω να εξουθενώσω τον οργανισμό μου, να “σκοτώσω” την παραγωγικότητα μου, και εν τέλει να αποθαρρυνθώ από το όλο concept. Για αυτό, ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο εδώ. Όσο περισσότερο οργανώσεις το ωράριο ύπνου σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα σε ανάπαυση-εργασία.
Tiny habits για την πρωινή ρουτίνα
Δε θα μπορούσα να παραλείψω αυτό το mindset, το οποίο μπορώ να πω ότι με βοήθησε (και με βοηθάει) στο να δω με άλλο μάτι τη δημιουργία και την υιοθέτηση νέων συνηθειών. Με απλά λόγια, το βιβλίο λέει ότι το να δημιουργήσεις νέες συνήθειες, μέσα από πολύ μικρά και εύκολα επαναλαμβανόμενά βήματα, είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Επίσης, αναφέρεται στη σημασία των anchors, δηλαδή στο να έχουμε πράγματα που να μας υπενθυμίζουν τη νέα συνήθεια που θέλουμε να υιοθετήσουμε. Έτσι, αν για παράδειγμα θέλουμε να έχουμε μια πιο θετική αντίληψη για το σώμα μας, μπορούμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε και σηκωθούμε από το κρεβάτι, να πούμε “Έχω ένα πολύ ωραίο σώμα”.
(Θα γράψω κριτική για αυτό το βιβλίο, σε μεταγενέστερο κείμενο!)
Συμπέρασμα για τη σημασία της πρωινής ρουτίνας
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το να σηκώνομαι το πρωί και να κάνω κάποια απλά και μικρά πραγματάκια, με έχει βοηθήσει πολύ μέσα στη μέρα. Από το να σκέφτομαι πιο θετικά, μέχρι το να μπορώ να μένω συγκεντρωμένος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Πιστεύω ότι είναι κάτι που ο καθένας καλό θα ήταν να δοκιμάσει, όσο χρονών κι αν είναι.
Βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε ότι μυστική ή ιδανική συνταγή δεν υπάρχει. Ό,τι ταιριάζει σε κάποιον, δε σημαίνει ότι θα ταιριάξει σε κάποιον άλλον. Για αυτό, πειραματιστείτε και δοκιμάστε νέα πράγματα και νέες συνήθειες!