Τρίτη σήμερα, κάθομαι στο αγαπημένο μου γραφείο, ακούγοντας τον ήχο των πατημένων πλήκτρων από το πληκτρολόγιο μου. Αυτός ο ήχος, μπορώ να πω ότι είναι ο αγαπημένος μου. Πέρα από το συναίσθημα που απελευθερώνει, μου προσφέρει μια βαθιά ικανοποίηση, καθώς γνωρίζω ότι εξασκούμαι στη γραφή και γίνομαι καθημερινά καλύτερος.
Αυτές τις μέρες, παρακολουθώ ένα σεμινάριο Life Coaching. Μου το πρότεινε μια καλή φίλη, και πραγματικά είχε δίκιο. Είναι καταπληκτικό. Έχει διάρκεια 20 ωρών και είναι στην Αγγλικά γλώσσα. Μπορεί η βεβαίωση που παρέχει να μην είναι από κάποιο σπουδαίο φορέα, ωστόσο η γνώση που μου μεταλαμπαδεύει είναι πολύ καλή και αξιόλογη.
Το σημερινό θέμα του κειμένου, μπορούμε να το πούμε και ως ημερολογιακή καταχώριση, είναι η αξία των σεμιναρίων στη ζωή μας. Γιατί είναι καλό, να παρακολουθούμε σεμινάρια και να βελτιωνόμαστε μέσω αυτών. Είτε αφορά την παρούσα εργασία μας, είτε κάτι άσχετο, που όμως μας αρέσει και θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό.
Τα σεμινάρια παρέχουν συμπυκνωμένη γνώση
Ομολογώ, ότι η παρούσα φράση δεν είναι δική μου. Τη δανείστηκα από έναν εξαιρετικό μου δάσκαλο, το Στέφανο Ξενάκη. Την πρωτοάκουσα σε μια ομιλία του στο Youtube (ναι, οι ομιλίες θεωρούνται και ως σεμινάρια), όταν μας είπε γιατί κι αυτός αγαπάει τα σεμινάρια.
Πιστεύω λοιπόν, ότι στα σεμινάρια υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση αξιόλογων πληροφοριών. Επειδή ακριβώς δεν είναι μακροσκελή μαθήματα, δίνεται βάση σε πιο “καθημερινές” αλλά και χρήσιμες γνώσεις. Η γνώση που υπάρχει εκεί είναι συνήθως με απλά λόγια, ενώ μπορούν να την κατανοήσουν όλοι (ακόμα και παιδιά!) μιας και δεν απευθύνεται σε επαγγελματίες.
Για παράδειγμα, αν μελετήσουμε καλά μια ομιλία, θα διαπιστώσουμε ότι:
- Υπάρχει μια ξεκάθαρη δομή
- Δεν απευθύνεται σε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις
- Είναι διαδραστική και βιωματική
Το σεμινάριο δε δίνει βεβαίωση – Δίνει γνώση
Αυτό που ακούω πιο συχνά όταν μιλάω για σεμινάρια, είναι η ερώτηση “Τι βεβαίωση δίνει;” Ακόμα και αν ως ερώτηση στέκει, είναι εύλογη και θα τη ρωτούσαμε όλοι, δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής συζήτησης. Διότι, πέρα από το χαρτί που δίνει, εντάξει είναι σημαντικό, το σεμινάριο δίνει εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
Συχνά βλέπω φοιτητές, της ηλικίας μου ή μεγαλύτερους, να νοιάζονται μόνο για το βαθμό του πτυχίου τους ή να περάσουν το μάθημα. Κάποιοι από αυτούς, χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να πετύχουν το σκοπό τους. Ωστόσο, αν σκεφτούμε βαθύτερα, θα δούμε ότι δεν υπάρχει νόημα να έχεις ένα πτυχίο χωρίς γνώσεις.
Σκέψου για παράδειγμα, να έχεις τελειώσει μια σχολή ψυχολογίας, να έχεις περάσει όλα τα μαθήματα, να έρχεται ένας πελάτης για συνεδρία, κι εσύ να μην έχεις τις απαραίτητες γνώσεις για να τον βοηθήσεις. Προφανώς, όταν πάμε σε ένα ψυχολόγο νοιαζόμαστε για την εκπαίδευση του, όμως, τουλάχιστον για εμένα, το κύριο ζήτημα είναι οι ικανότητες και η εμπειρία του.
Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για ψυχολόγους, αλλά για όλα τα είδη των επαγγελμάτων. Είναι κάτι καθολικό. Για αυτό, μπορεί ένα σεμινάριο να προσφέρει μια πολύ αξιόλογη βεβαίωση, μα να μη προσφέρει ουσιαστικές γνώσεις.
Τα χρήματα γεννούν χρήματα – Αξιοποίησε τα σωστά
Η παραπάνω φράση, δεν είναι δική μου. Τη διάβασα στο βιβλίο “Rich Dad- Poor Dad”. Με λίγα λόγια, το βιβλίο εξηγεί γιατί ο φτωχός πατέρας του συγγραφέα (άτομο με διδακτορικό) έχει πολλά οικονομικά προβλήματα, και γιατί ο πλούσιος πατέρας του (άτομο που έχει τελειώσει τη βασική εκπαίδευση) είναι εκατομμυριούχος.
Ανάμεσα σε όλα αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο, ο συγγραφέας λέει ότι το χρήμα γεννά χρήμα. Κάνει λόγο για επενδύσεις. Όχι μόνο σε μετοχές και ομόλογα όμως. Επενδύσεις στη γνώση, στην αυτοβελτίωση και στη ψυχοθεραπεία.
Για εμένα, η σπουδαιότερη επένδυση είναι η γνώση. Πολύ απλά, γιατί αυτή θα σου γεννήσει περισσότερο χρήμα και θα σε κάνει καλύτερο. Είτε πρόκειται για γνώση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, είτε ενός σεμιναρίου. Στη ζωή, πρέπει να αποδεχτούμε ότι όλα χρειάζονται.
Αν έπρεπε να αναφέρω όμως το πιο σημαντικό λόγο γιατί τα σεμινάρια είναι σημαντικά, θα έλεγα ότι τίποτα στην ουσία δεν είναι δικό μας. Είναι τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε, φιλτραρισμένα από το υποσυνείδητο μας. Έτσι, όσα πιο πολλά ερεθίσματα έχουμε, τόσο πιο επιτυχημένοι (και ευτυχισμένοι) θα γίνουμε!