Η αξία των μαθηματικών στη ζωή μας

Λένε, ότι η μέρα μας αποτελείται από μικρές στιγμές, και αυτές ουσιαστικά την καθορίζουν. Λένε ακόμα, ότι οι μικρές πράξεις που κάνουμε, συνειδητά ή όχι, είναι οι επιλογές που μας καθορίζουν τελικά.

Σήμερα λοιπόν, αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. Φοράω την αγαπημένη μου κοντομάνικη μπλούζα και απολαμβάνω το γλυκό αεράκι που χτυπάει ελαφρώς το δέρμα μου. Είναι πραγματικά, μια απόλαυση. Ειδικά τώρα, που ο καιρός άρχισε να ανοίγει και να έρχεται σιγά σιγά η άνοιξη.

Μιλώντας για άνοιξη, θα ήθελα να αναφερθώ και στη δική μου “Άνοιξη”, την περίοδο δηλαδή που κατάλαβα ότι έχω να προσφέρω περισσότερα στον κόσμο, αλλά και εκείνη τη φάση που κατάλαβα ότι δεν αρκούν μόνο τα λόγια για να πετύχεις κάτι, αλλά χρειάζονται και πράξεις.

Λίγους μήνες πριν, αρχίσαμε τα μαθήματα της Γραμμικής Άλγεβρας στη σχολή. Δεν ήταν σίγουρα το αγαπημένο μου μάθημα, ή τουλάχιστον έτσι πίστευα. Είχα την εντύπωση ότι επειδή δεν ήμουν καλός στα μαθηματικά της Γ λυκείου, δε θα ήμουν καλός ούτε σε αυτό το μάθημα. Όμως, κάτι μέσα μου, μου έδινε ώθηση στο να διαβάσω τη Γραμμική, ακόμα και αν νιώθω ότι δεν είμαι καλός. Να της δώσω μια ευκαιρία.

Έτσι κι έκανα. Χωρίς να περάσει πολύς καιρός, έγινα αρκετά καλός και έλυνα πολλές πολλές ασκήσεις. Όταν μάλιστα, το είπα σε φίλους και γνωστούς, ενθουσιάστηκαν, ρωτώντας με “Εσύ; Μα πώς; Αφού τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό σου σημείο!”.

Κι όμως, είχα λάθος. Κι αυτοί είχαν λάθος. Η αλήθεια, κρυβόταν βαθιά μέσα μου. Το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους μαθητές, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα μαθηματικά. Τόσα χρόνια, πιπιλίζουμε μια ψεύτικη ατάκα, η οποία μας στερεί τη δυνατότητα να ασκήσουμε πλήρως τις δεξιότητες μας και να βελτιωθούμε, τόσο στα μαθηματικά, όσο και στη ζωή.

Τα μαθηματικά σου μαθαίνουν να σκέφτεσαι

Ναι, είναι γνωστή η παραπάνω έκφραση, και σίγουρα θα την έχεις ακούσει πολλές φορές στη ζωή σου. Ωστόσο, είτε δε συμφώνησες ποτέ με αυτή, είτε όταν το έκανες, είχαν περάσει πολλά, πολλά χρόνια.

Είναι αλήθεια, ότι τα μαθηματικά σου μαθαίνουν να σκέφτεσαι. Για εμένα, δεν είναι και τόσο σημαντικό να έχεις λύσει πολλές ασκήσεις, όσο το να μάθεις να σκέφτεσαι. Όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν: “Είναι ανόητο να αποστηθίζεις τύπους, γιατί βρίσκονται στα βιβλία. Το σημαντικό είναι να μάθεις να σκέφτεσαι”. Έτσι λοιπόν, τα μαθηματικά βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη της ικανότητας σου να σκέφτεσαι και να επιλύεις προβλήματα. Διότι η επίλυση προβλημάτων, ίσως είναι η πιο απαιτούμενη δεξιότητα στο πανεπιστήμιο της ζωής.

Όταν λύνεις μια άσκηση, νιώθεις περήφανος και χαρούμενος. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωή

Εδώ, το νόημα είναι προφανές. Όπως όταν λύνεις μια άσκηση στα μαθηματικά και νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου, επειδή πολύ απλά μπόρεσες να βρεις το αποτέλεσμα ΜΟΝΟΣ σου, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη ζωή. Για παράδειγμα, μια πετυχημένη συνέντευξη, ένα γράμμα ευγνωμοσύνης ή μια δουλειά που έπρεπε να κάνεις και την έκανες, σου προκαλούν συναισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης.

Τα μαθηματικά δε χρειάζονται μόνο στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο

Κάτι που πολύ συχνά ακούω να λένε μαθητές ή φοιτητές, ναι το έλεγα και εγώ κάποτε, είναι ότι τα μαθηματικά βοηθάνε μόνο στο να λύνεις ασκήσεις, και πρακτικά σου είναι άχρηστα. Η παραπάνω πρόταση, είναι σα να λες ότι το διάβασμα χρειάζεται μόνο για να απαντάς σε ερωτήσεις καθηγητών, και όχι στην καθημερινότητα σου.

Η αλήθεια είναι, ότι πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας λύνονται με μαθηματικά. Επίσης, αρκετοί τρόποι προσέγγισης, χρησιμοποιούν πάλι μαθηματικές έννοιες και τύπους. Συνεπώς, ανεξάρτητα από το ποιο επάγγελμα ή κατεύθυνση θα ακολουθήσεις στη ζωή σου, τα μαθηματικά χρειάζονται και είναι σημαντικός αρωγός στο να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Μαθηματικό Στέκι, το οποίο ουσιαστικά είναι μια σελίδα με πολλές λυμένες ασκήσεις, μεθοδολογίες και επεξηγηματικά βιντεάκια. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην επίλυση πολλών ασκήσεων, κυρίως στη Β Λυκείου, αφού όλα του τα παραδείγματα ήταν απλά και κατανοητά.

Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί χορηγία, ωστόσο θεωρώ καθήκον και σωστό να μοιραστώ μαζί σου μια πηγή που με βοήθησε πραγματικά στη μαθητική μου εξέλιξη. Ειδικά τα δωρεάν βιβλία, με έκαναν να καταλάβω ότι η γνώση δεν αγοράζεται πάντα, και δε χρειάζεται να πληρώνεις φροντιστήριο για να έχεις ποιοτικά resources, ώστε να μελετήσεις αποτελεσματικά.

Τέλος, να αναφέρω ότι ο ιδιοκτήτης της σελίδας είναι ένας πολύ τίμιος άνθρωπος, ο οποίος έχει ως όραμα να κάνει καλύτερο τον κόσμο, μέσα από την επιστήμη του. Αυτό είναι ακριβώς και το δικό μου όραμα, μέσω της συγγραφής όμως, και για αυτό πιστεύω ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να επικροτούνται!

Γιατί όπως λένε, γίνε η αλλαγή που θα ήθελες να δεις στον κόσμο!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.