Η ώρα είναι 7:26. Ξύπνησα πριν 20 λεπτά, αφού δε μπορούσα να σηκωθώ και τόσο εύκολα. Σε λίγο θα φτιάξω καφέ. Τώρα κάθομαι στον καναπέ, και γράφω στον υπολογιστή μου. Είναι πολύ ωραία αίσθηση το να γράφεις. Ειδικά, όταν είσαι άνετος και χαλαρός.
Στο σημερινό μας κειμενάκι λοιπόν, θα ήθελα να συζητήσουμε για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Συγκεκριμένα, γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, αλλά και τι έχει να μας προσφέρει. Επίσης, θα σου δώσω μερικά resources ώστε να μάθεις μια ξένη γλώσσα (είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή). Τέλος, θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία, αλλά και κάποια πράγματα που καλό είναι να αποφύγεις, ώστε να κυλήσει πιο ομαλά η όλη διαδικασία!
Γιατί είναι σημαντικό να μάθεις μια ξένη γλώσσα
Στην παραπάνω ερώτηση, πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος, θα έδινε και μια ξεχωριστή απάντηση. Αναλόγως με το background του, το μορφωτικό αλλά και επαγγελματικό του επίπεδο, θα έβλεπε με διαφορετική οπτική την όλη διαδικασία. Ωστόσο, θα προσπαθήσω μέσα στην απάντηση μου, να συμπεριλάβω πολλές πιθανές απαντήσεις, οι οποίες βέβαια δεν αποσκοπούν όλες στον ίδιο στόχο.
Αρχικά, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, σου ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Δηλαδή, σου δίνει νέες επαγγελματικές αλλά και προσωπικές ευκαιρίες εξέλιξης. Είναι το μέσο για να ταξιδέψεις, να συνομιλήσεις και να κατανοήσεις πελάτες από άλλες χώρες. Μαθαίνοντας Κινέζικα ή Ρωσικά, για παράδειγμα, σου δίνεται η δυνατότητα να εισαχθείς μέσα σε τεράστιες αγορές, προωθώντας τις υπηρεσίες/προϊόντα σου.
Επίσης, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας στηρίζεται στην ύπαρξη πειθαρχίας, αυτοελέγχου και συνεχούς προσπάθειας. Δε γίνεται να μάθεις καλά μία ξένη γλώσσα (από Β1+), χωρίς να έχεις την απαραίτητη πειθαρχεία ή όρεξη για να συνεχίσεις. Είναι καλό να γνωρίζεις, ότι θα χρειαστεί συστηματική μελέτη, συνειδητή εξάσκηση και προσοχή στα γραμματικά φαινόμενα. Προσωπικά, πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να μάθουν μια ξένη γλώσσα. Πολύ απλά, επειδή τους καλλιεργεί αισθήματα ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης και πειθαρχίας.
Το να μάθεις μια ξένη γλώσσα, σου δίνει τη φανταστική ευκαιρία να εξερευνήσεις το internet από τη ματιά της γλώσσας που μαθαίνεις. Για παράδειγμα, αν με ενδιαφέρει η Ιαπωνική κουλτούρα και η Ιαπωνική μουσική, μαθαίνοντας Ιαπωνικά, θα έχω τη δυνατότητα να εξερευνήσω πολλά blog/sites αυτής της χώρας αλλά και θα μπορώ να καταλάβω video/ταινίες που μιλούν Ιαπωνικά. Ουσιαστικά, θα περάσω το φράγμα που κρατάει τη χώρα μου και την Ιαπωνία μακριά, και θα αναζητώ σαν γνήσιος Ιάπωνας.
Τι έχει να μας προσφέρει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Πέρα από τα πιο πάνω οφέλη, τα οποία είναι σημαντικοί λόγοι για να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να πάρει κανείς από την όλη διαδικασία. Αρχικά, θα μας μεταδώσει το mindset της καθημερινής μάθησης, αλλά και το να θέτουμε στόχους. Επίσης, θα μας παροτρύνει στο να επενδύσουμε στον εαυτό μας, και να χρησιμοποιούμε ημερολόγιο ώστε να καταγράφουμε τι έχουμε να μάθουμε καθημερινά.
Πώς μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα (είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή)
Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να τονίσω ότι τίποτα από τα παρακάτω resources δεν είναι sponsored, δηλαδή χορηγούμενο. Τα έχω ανακαλύψει όλα μόνος μου, κατά τη διάρκεια της σχετικής έρευνας που έκανα. Δεν έχω κανένα κέρδος ή προμήθεια, αν πατήσεις το link!
Δωρεάν
Επί πληρωμή
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα, αν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις. Ωστόσο, κι εδώ εξαρτάται το τι budget έχεις, δηλαδή μέχρι πόσα χρήματα θέλεις να επενδύσεις στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
Η καλύτερη επιλογή, είναι να παρακολουθήσεις μαθήματα φροντιστηρίου, ή να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα. Όμως, τα χρήματα ενδέχεται να υπερβούν τον μέσο προϋπολογισμό σου. Για αυτό, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές:
Συμπέρασμα
Όποιον τρόπο και αν επιλέξεις, σημασία έχει ο χρόνος και η προσπάθεια που θα αφιερώσεις για την επίτευξη του στόχου σου. Να θυμάσαι, ότι τα αποτελέσματα φαίνονται σχετικά γρήγορα, ωστόσο δε γίνεται με ένα μαγικό ραβδί να φανούν ακαριαία χωρίς προσπάθεια. Ειδικά αν αποφασίσεις να επενδύσεις χρήματα. Να θυμάσαι, ότι ο καθηγητής κάνει περίπου το 40% της δουλειάς σου. Το υπόλοιπο, είναι στο χέρι σου!
Επίσης, υπάρχει άφθονο υλικό στο διαδίκτυο. Τόσο από δωρεάν συγγράμματα και φροντιστηριακά βιβλία, όσο από δωρεάν σημειώσεις για γραμματικά φαινόμενα και λεξιλόγιο. Μια απλή αναζήτηση, θα σε πείσει! Μη φοβάσαι να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο. Θα αποτελέσει σημαντικός σύμμαχος σου σε όλη αυτή την προσπάθεια. Αρκεί, να το χρησιμοποιήσεις σωστά και “έξυπνα 😉 “.
Η προσωπική μου εμπειρία
Προσωπικά, γνωρίζω Ελληνικά και Αγγλικά. Ωστόσο, έχω κάνει προσπάθειες για να μάθω Ρωσικά και Ιταλικά. Καμία όμως δε στέφθηκε με επιτυχία. Αν κι φαινομενικά είχα ξεκινήσει πολύ δυναμικά, στη μία γλώσσα με ιδιαίτερα και στην άλλη με φροντιστήριο, δεν κατάφερα να επιτύχω το στόχο μου. Όπως είπαμε, θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Άλλωστε, δε θα είχε νόημα να στο κρύψω.
Οι λόγοι ήταν πολλοί. Κυρίως ψυχολογικοί. Βλέπεις, χρειάζεται να έχεις καλή (ή τέλος πάντων σταθερή) ψυχολογία ώστε να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Δεν αποτελεί αναγκαίο κριτήριο, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σε γλιτώσει από πολλές άσχημες καταστάσεις. Η ψυχολογία μας είναι το Α και το Ω, ειδικά σε πνευματικές εργασίες. Χρειαζόμαστε συγκέντρωση, καλή διάθεση και καθαρό μυαλό ώστε να μάθουμε καινούργια πράγματα.
Τι να αποφύγεις
Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, θα σου έλεγα να αποφύγεις τις γρήγορες κινήσεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να μάθεις Ολλανδικά, εξερεύνησε σταθερά τις επιλογές σου. Μην βιαστείς να κλείσεις ένα ιδιαίτερο, ή να παρακολουθήσεις ένα φροντιστηριακό μάθημα. Κάνε πρώτα μια έρευνα αγοράς, ψάξε τις διαθέσιμες επιλογές, ρώτα σε forums και έπειτα συμβουλεύσου ένα φίλο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άφθονες επιλογές. Για αυτό, προσπάθησε να βρεις μια που να ταιριάζει όσο περισσότερο γίνεται στο δικό σου τρόπο μάθησης. Αν παρόλα αυτά καταλήξεις σε κάτι που δεν ταιριάζει και τόσο στις ανάγκες σου, μη διστάσεις να το αλλάξεις! Οι άνθρωποι αλλάζουμε, και αυτό είναι εντάξει!
Κάτι ακόμα που θα σου έλεγα να αποφύγεις, είναι να τα παρατήσεις. Μπορεί να σου είπα ότι για να μάθουμε κάτι πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κανόνας, ούτε δόγμα. Μη το χρησιμοποιείς ως δικαιολογία για να μην προσπαθείς. Αν πράγματι δε μπορείς, σταμάτησε για λίγο. Κάνε ένα διάλειμμα. Ακόμα κι αν κρατήσει για μήνες. Μα ό,τι κι αν γίνει, μη σταματήσεις. Μη χάνεις το πάθος, την όρεξη και την αγάπη για αυτό που θέλεις να μάθεις!
Αν νιώσεις άσχημα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εκμάθησης, μίλα με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι τα κατάλληλα άτομα, που μπορούν να σε βοηθήσουν. Αν έχεις κάποιο καθηγητή για να σε βοηθήσει, μίλα και μαζί του. Δεν είναι κακό να εκφράζεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου, ούτε να συνδέεσαι.
Αυτά λοιπόν για σήμερα! Χάρηκα που τα είπαμε! Θα περιμένω το σχόλιο σου σχετικά με το τι σου άρεσε, ή και δε σου άρεσε, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου! Να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου, όπως αγαπάς και προσέχεις τους φίλους και την οικογένεια σου!