Γνώρισε τον εαυτό σου

Γνώρισε τον εαυτό σου

Γνώρισε τον εαυτό σου! Πάντα ήθελα να με καταλαβαίνουν οι άλλοι. Ήθελα, ό,τι σκέφτομαι, να μπορεί να μεταδίδεται με ευκολία στους άλλους, και κατά συνέπεια να έχουν μια ιδέα για το τι πράγμα μιλάω. Πάντα ήθελα, να έχω την ικανότητα να μεταλαμπαδεύω στους άλλους τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, ώστε και να μη νιώθω μόνος αλλά και να μπορώ να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ, τους συνανθρώπους μου.

Βλέπεις, αυτή η θεωρία από μόνη της δεν είναι κακή. Δεν είναι άσχημη. Είναι αρκετά λειτουργική, και χρειάζεται προσπάθεια ώστε να επιτευχτεί. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Και αυτό είναι, ότι για να με καταλάβουν οι άλλοι, πέρα από το ότι θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, χρειάζεται να καταλάβω και εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου.

Γνώρισε τον εαυτό σου!

Ακούγεται περίεργο, αλλά ισχύει. Για να σε καταλάβουν οι άλλοι, θα πρέπει να καταλάβεις κι εσύ τον εαυτό σου. Τις ανάγκες του, τους προβληματισμούς και τα παράπονα του. Τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Γιατί δρα με τον τρόπο που δρα, γιατί μιλάει με τον τρόπο που μιλάει και γιατί συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται.

Το ξέρω, δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο να πεις: Γνώρισε τον εαυτό σου. Μάλιστα, πολλές φορές θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας, κάποιο ψυχολόγο, κάποιο coach, ή κάποιο που να ξέρει τεχνικές και να σου δώσει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Είναι παράξενο και παράλληλα πολύ αστείο, το γεγονός ότι κατοικούμε συνέχεια με τον εαυτό μας, κι όμως δε ξέρουμε πολλά πράγματα για αυτόν. Ίσως τα βασικά, ίσως και κάποια προχωρημένα, για όσους ασχολούνται με την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη καιρό. Είναι αστείο, οι αλγόριθμοι του Facebook και του Tiktok να μας ξέρουν καλύτερα. Δηλαδή, να ξέρουν καλύτερα τι μας αρέσει και τι όχι, τι θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και το τι θα μας κρατήσει για λίγα ακόμα λεπτά στην εφαρμογή.

Εσύ;

Αλήθεια, εσύ τι ξέρεις για τον εαυτό σου; Πέρα από τα βασικά και τα τυπικά. Πέρα από τα γνωστά, του τύπου “Το αγαπημένο μου φαγητό είναι..” ή “Η αγαπημένη μου ομάδα είναι η..”. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ. Κάτι πιο βαθύ. Όπως μια επιθυμία, μια ανάγκη ή μια σκέψη. Κάτι που να σε εκφράζει, και να ταυτίζεσαι με αυτό.

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις κάτι τέτοιο, δε χρειάζεται να ανησυχείς. Θα χρειαστεί να αφιερώσεις πολύ χρόνο για να ανακαλύψεις βαθύτερα τον εαυτό σου, όμως δε θα είναι δύσκολο άπαξ και βρεις το ρυθμό. Επίσης, #κανονικοποιησε_το να επισκεφτείς κάποιο ειδικό. Δεν είναι κακό, και μόνο θετικά έχεις να πάρεις από αυτόν (αρκεί να είναι ένας σωστός επαγγελματίας και να ταιριάζετε, να υπάρχει χημεία με άλλα λόγια).

(Η φωτογραφία είναι από το ξενοδοχείο που βρίσκομαι. Έπαιρνα ένα θαυμάσιο πρωινό, καταπληκτικής ποιότητας. Αν ποτέ θελήσετε να επισκεφτείτε την πανέμορφη Καστοριά, στείλτε μου ένα μήνυμα ώστε να σας κάνω τις κατάλληλες προτάσεις!)

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.