Γιατί τελικά ισχύει ότι η ζωή είναι ωραία

Η ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι 9:28. Είναι ακόμα πρωί, κάθομαι στον καναπέ και απολαμβάνω τον καφέ μου. Το κείμενο κατά πάσα πιθανότητα θα ανέβει σήμερα το απόγευμα, αφού είναι ημερολογιακή καταχώριση και όχι κάποιο κείμενο αυτοβελτίωσης! Έχει ως θέμα την πρόταση “Η ζωή είναι ωραία”. Επέλεξα τη συγκεκριμένη, επειδή πιστεύω ότι πράγματι η ζωή μας είναι πολύ όμορφη και ωραία και για αυτό αποφάσισα να το συζητήσουμε λίγο παραπάνω!

Αυτό το διάστημα, πέρασα πολλές δύσκολες καταστάσεις. Κυρίως ψυχολογικές. Βλέπεις, δε γίνεται συνέχεια να είμαστε χαρούμενοι και εύθυμοι, γιατί είμαστε φτιαγμένοι να νιώθουμε όλων των ειδών τα συναισθήματα. Έτσι, αποφάσισα ότι δε μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση. Έπρεπε να κάνω κάτι, ώστε να αλλάξει η διάθεση μου και να πάρω τα πάνω μου.

Πάνω σε αυτό, έκανα και κάποιες “λάθος” κινήσεις. Για παράδειγμα, έστειλα μήνυμα σε μια παλιά καλή φίλη. Μπορεί να νομίζεις ότι δεν είναι “λάθος” κίνηση, και απλώς είχα την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθώ και να διορθώσω μια σχέση. Ωστόσο, έχω καταλάβει ότι στη ζωή δεν είναι καλό να έχουμε πισωγυρίσματα. Είτε είναι μικρά, είτε είναι μεγάλα.

Τα πισωγυρίσματα και η σύνδεση τους με το “Η ζωή είναι ωραία”

Φαινομενικά, όλα δείχνουν ότι τα πισωγυρίσματα δε συνδέονται με το “Η ζωή είναι ωραία”. Πολύ απλά, επειδή δε μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Επέτρεψε μου να σου πω, ότι όταν έχεις ένα πισωγύρισμα, γυρίζεις σε παλιές και γνώριμες καταστάσεις. Είτε πρόκειται για αρνητικούς ανθρώπους, είτε για αρνητικές συνήθειες, είτε για καταστάσεις που μπορούν να σε οδηγήσουν σε πνευματικά κολλήματα. Οι περισσότερες από αυτές, επειδή σου φαίνονται γνώριμες, δεν προβάλλουν τόσο μεγάλη αντίσταση όσο άλλες καταστάσεις. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιστέκεσαι και εν τέλει να συμβιβάζεσαι μαζί τους.

Σε εμποδίζουν όμως, από το να νιώσεις την καλή ενέργεια που υπάρχει στο σύμπαν. Θολώνουν τα γυαλιά σου, απομακρύνοντας σε από το mindset της ωραίας ζωής. Όσο περισσότερο αναλώνεσαι σε αρνητικές καταστάσεις και σταματάς την αυτοβελτίωση, τόσο περισσότερο δε θα μπορείς να δεις ότι η ζωή είναι ωραία.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να με κατηγορήσεις, λέγοντας ότι αυτά που λέω δεν ισχύουν. Σε καταλαβαίνω. Έχω περάσει κι εγώ από πολλές τέτοιες φάσεις, νομίζοντας ότι όλα στη ζωή είναι μαύρα και δε μπορούν να αλλάξουν. Όπως μου αρέσει να λέω, η ζωή μας είναι δυναμική και όχι στατική. Για αυτό, αν προσπαθήσουμε να της δώσουμε την διάσταση και το μέγεθος που πραγματικά της αξίζει, θα δούμε τεράστιες αλλαγές στη ψυχολογία και τη νοοτροπία μας.

Αυτό με οδηγεί σε κάτι ακόμα που ήθελα να πω. Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα ένιωθα ότι δεν είχα και πάρα πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη, αφού όλα τα καλά φιλαράκια μου είναι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συνεπώς, ένιωθα ότι δε μπορώ να βγω με κανένα στη Θεσσαλονίκη, και για αυτό αναγκάζομαι να μείνω μέσα στο σπίτι και να μελαγχολήσω. Κατάλαβα, ότι ο εαυτός μας είναι πολύτιμος. Σαν ένα μικρό παιδάκι, που ζητά την προσοχή μας, και αν δεν ασχοληθούμε ποιοτικά μαζί του, στο τέλος θα μας θυμώσει και θα μας εγκαταλείψει.

Η σχέση μας με τον εαυτό μας

Ναι, η ζωή είναι ωραία, ό,τι και αν γίνει. Αν τα ‘χούμε καλά με τον εαυτό μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο αυτή τη φράση. Όχι μόνο επειδή θα γνωρίζουμε τη σημασία της, αλλά και επειδή θα την έχουμε νιώσει βαθιά μέσα μας.

Μου πήρε πολλά χρόνια, ώστε να αναπτύξω μια βαθιά και συναισθηματική σχέση με τον εαυτό μου. Εκατοντάδες ώρες ψυχοθεραπείας και βοήθειας, δεκάδες ώρες διαβάσματος και ομιλιών. Πραγματικά, βλέπω νέα παιδιά που έχουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως είχα κι εγώ παλιότερα, να θέλουν να τα ξεπεράσουν μέσα σε μια ώρα. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν είχα κι εγώ τέτοιες σκέψεις, και αληθινά λυπάμαι και νιώθω άσχημα. Είναι άδικο να μη προσφέρεται γνώση σε αυτά τα παιδιά, λέγοντας τα ότι η διαδρομή θα είναι μεγάλη και επίπονη, όμως τελικά θα τα δικαιώσει.

Όπως και να ‘χει, η σχέση μας με τον εαυτό μας είναι μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις που θα αναπτύξουμε ποτέ, αν δεν είναι η πιο σημαντική. Για την ακρίβεια, δε χρειάζεται επικοινωνιακές δεξιότητες ούτε πολυπόθητες γνώσεις. Δε χρειάζεται γνώσεις στη γλώσσα του σώματος ή τρόπους πειθούς και δημόσιας ομιλίας. Απλώς, το να νοιαζόμαστε πραγματικά για εμάς και με κάθε δυνατό τρόπο να θέλουμε να εξελισσόμαστε.

Κάπου διάβαζα, ότι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας, είναι πολύ σημαντικός. Από αυτόν εξαρτώνται πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Μπορεί να νομίζεις ότι δε μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις σου (κι όμως μπορείς με πρακτικές όπως η minfullness) και τα συναισθήματα σου, όμως μπορείς. Λέγοντας καλά πράγματα στον εαυτό σου και έχοντας θετικές σκέψεις, δημιουργείς νέα μοτίβα στον εγκέφαλο σου, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν περισσότερες θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

Συνεχίζοντας αυτή την “κατάθεση ψυχής” στο διαδικτυακό μου ημερολόγιο, θα ήθελα να πω ότι η ζωή είναι ωραία, αν έχεις βρει κάτι που να σου αρέσει. Μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί και ως πάθος, μπορεί κι όχι. Σημασία έχει να κάνεις κάτι που πραγματικά σου αρέσει και σε ευχαριστεί.

Τίμα το σκοπό της ζωής σου = τα ενδιαφέροντα σου

Πριν λίγους μήνες, διάβαζα το βιβλίο “Think like a monk“, του Jay Shetty. Με λίγα λόγια, έλεγε πώς μπορούμε να βρούμε το Ντάρμα της ζωής μας, (δηλαδή το σκοπό της ζωής μας), αλλά και πώς μπορούμε να τον “τιμήσουμε”, αφιερώνοντας ένα μέρος της μέρας σε αυτόν. Μπορώ να πω ότι άλλαξα ολοκληρώνοντας το. Όχι μόνο επειδή απέκτησα περισσότερες γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά επειδή συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά ότι το πάθος μου είναι η συγγραφή.

Κάθε φορά που σου γράφω και εκφράζομαι, νιώθω ευχάριστα συναισθήματα και μια αίσθηση ικανοποίησης. Μπορεί κάποια διαστήματα να μη γράφω πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μου αρέσει το γράψιμο και δε θέλω να εξελιχθούμε παρέα. Τα διαλείμματα είναι πολύ σημαντικά στην εξέλιξη μας. Για αυτό, όταν βρεις κι εσύ ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου, θα νιώσεις ότι η ζωή είναι ωραία. Ακόμα και αν δε το νιώθεις πολύ όσο το διαβάζεις ή το λες. Γιατί, ό,τι δε μπορούμε να έχουμε, το φτιάχνουμε. Έτσι δεν είναι;

Αυτά για σήμερα! Χάρηκα που τα είπαμε! Θα περιμένω να διαβάσω τα σχόλια σου, τους προβληματισμούς σου, τις ιδέες καθώς και το τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε στο κείμενο! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους φίλους και την οικογένεια σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.