Γιατί η ψυχοθεραπεία δεν πρέπει να είναι ταμπού

Γιατί η ψυχοθεραπεία δεν πρέπει να είναι ταμπού

Θα ήθελα να γράψω αυτό το κείμενο, για όλους εκείνους που κάνουν ψυχοθεραπεία, και φοβούνται να το πουν ή να το φέρουν στην επιφάνεια μιας συζήτησης. Επίσης, για όλους αυτούς που δίνουν μάχη καθημερινά με τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, κι έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν τα ταμπού και τα “μη” της κοινωνίας. Το λεγόμενο “στίγμα”.

Είναι γνωστό, ότι η ψυχοθεραπεία είναι ταμπού στις μέρες μας. Ελάχιστοι είναι αυτοί που λένε ότι πηγαίνουν ή έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ακόμα πιο λίγοι, είναι αυτοί που το λένε με περηφάνεια και δέος. Μα ακόμα ακόμα πιο λίγοι, είναι αυτοί που δεν το κρίνουν “κρυφά”. Δηλαδή, δε σχολιάζουν πίσω από την πλάτη σου για αυτό το θέμα, και δε θα προσπαθήσουν με την πρώτη ευκαιρία να σε “αφήσουν” επειδή κάνεις ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία, δεν πρέπει να είναι ταμπού. Άφησε με, να σου αναλύσω μερικούς λόγους, για τους οποίους αν έκανες ή κάνεις ακόμα ψυχοθεραπεία, μπορείς να είσαι υπερήφανος και να μην ντρέπεσαι για τον εαυτό σου.

Η ψυχοθεραπεία βελτιώνει την ψυχική σου κατάσταση

Θα αρχίσω με κάτι προφανές, που είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις. Όμως μερικές φορές, κάνουμε πως δε ξέρουμε κάποια πράγματα, για αυτό επιλέγω να σου το ξανά πω. Η ψυχοθεραπεία, βελτιώνει τη ψυχική σου κατάσταση. Μπορεί να σε βοηθήσει ψυχολογικά και να σε βγάλει από άσχημες ή/και ακραίες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Βέβαια, τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο δεκτικός και ανεκτικός είσαι σε αυτή. Για παράδειγμα, αν αρχίσεις ψυχοθεραπεία προκατειλειμμένος ή με μια αρνητική σκοπιά, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να αρχίσεις να απολαμβάνεις τα οφέλη της. Τα πάντα εξαρτώνται από εσένα, όσο αναφορά το κομμάτι της δεκτικότητας. Ο ειδικός μπορεί να κάνει τη δουλειά του, όμως κι εσύ καλό είναι να τον ακούσεις, και να σκεφτείς σοβαρά αυτά που σου λέει!

Η ψυχοθεραπεία σου μαθαίνει πράγματα για τον εαυτό σου

Λιγότερο προφανές, όμως για κάποιους είναι γνωστό. Η ψυχοθεραπεία, μπορεί να σου μάθει πολλά πράγματα. Όχι τόσο εγκυκλοπαιδικές γνώσεις (αν και δεν είναι σπάνιο να το κάνει), αλλά γνώσεις για τον εαυτό σου. Με άλλα λόγια, να κατανοήσεις, να μάθεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Ήρθαμε σε αυτή τη ζωή χωρίς οδηγίες χρήσης, και μερικές φορές μπορεί να δυσκολευόμαστε να τις δημιουργήσουμε. Άλλες φορές, μπορεί να τις γράψαμε “λάθος”, από την άποψη ότι δε μας αρέσουν έτσι όπως είναι. Εδώ λοιπόν έρχεται η ψυχοθεραπεία, που ένας από τους στόχους της είναι να σε κάνει να ανακαλύψεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου.

Συνάμα, μαθαίνοντας πράγματα για τον εαυτό σου, μπορείς να έχεις καλύτερες φιλικές, ερωτικές και επαγγελματικές σχέσεις. Όταν ξέρεις πραγματικά τι θέλεις και χρειάζεσαι, μπορείς να είσαι πιο σαφής και κατανοητός στους άλλους. Αυτό με τη σειρά του, σε καθιστά πιο ελκυστικό και πιο αποφασιστικό.

Η ψυχοθεραπεία σε καθιστά δυνατό

Πολλοί νομίζουν ότι το να κάνεις ψυχοθεραπεία σε καθιστά αδύναμο. Είναι και ένας από τους λόγους που θεωρείται ακόμα ταμπού στις μέρες μας. Η αλήθεια είναι όμως, ότι η ψυχοθεραπεία σε καθιστά δυνατό και μερικές φορές πιο “εφυή” σε σχέση με μια παλιότερη εκδοχή του εαυτού σου. Και αυτό, επειδή χρειάζεσαι ψυχικό σθένος για να ζητήσεις βοήθεια, όταν πραγματικά το έχεις ανάγκη. Είναι παρόμοιο με τη βοήθεια που μπορεί να ζητήσει ένας μάγειρας σε μια κουζίνα, ένας προγραμματιστής σε ένα γραφείο ή ένας εργάστης σε ένα εργοστάσιο.

Έχουμε μάθει να μετράμε την επιτυχία στη ζωή, με βάση την επαγγελματική κατάσταση, το κύρος και τα χρήματα. Προσωπικά πιστεύω, ότι η επιτυχία μετριέται και με το πόσο καλή ψυχική υγεία έχουμε. Διότι για να είσαι δυνατός, χρειάζεσαι πέρα από σωματική δύναμη, και ψυχική. Κι ενώ πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να ζητούμε βοήθεια από “μη παραγωγικά μέσα” (βλ αλκόολ, ουσίες κλπ), χρειάζεται να ξέρουμε ότι έχουμε κάποιον δίπλα μας. Ακόμα και αν δεν είναι γνωστός, συγγενής ή φίλος μας. Ακόμα και αν είναι ο ψυχοθεραπευτής μας, που σίγουρα θα είναι πολύ περήφανος για εμάς.

Η ψυχοθεραπεία φανερώνει ενσυναίσθηση

Ναι πολλές φορές, χρειάζεται να επισκεφτούμε έναν ειδικό για θέματα που δεν προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι, ή τέλος πάντων δεν ήμασταν εμείς αυτοί που τα ξεκινήσαμε. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε κάποιο παιδικό τραύμα, ή η οικογένεια μας, να μας έχει δώσει “αρνητικά” μηνύματα κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ένας καλός τρόπος για να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα αρνητικά μηνύματα και συναισθήματα που προέρχονται από κάποιες στρεσσογόνες και κακές καταστάσεις της ζωής μας, είναι να κάνουμε ψυχοθεραπεία.

Φανερώνει πραγματικά ενσυναίσθηση και αγάπη προς το συνάνθρωπο, το γεγονός ότι θέλουμε να απαλλαχθούμε από μη λειτουργικά πρότυπα και στερεότυπα του παρελθόντος μας. Δηλαδή, να μη θέλουμε να περάσουμε κι εμείς στα παιδιά μας αυτά που μας έδωσαν οι γονείς μας. Κάτι τέτοιο, επιτυγχάνεται με τη γνώση και τη μάθηση. Και ένας πολύ καλός τρόπος για να τα πετύχουμε αυτά, είναι η ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία σε καθιστά σταθερό

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της ψυχοθεραπείας, είναι ότι από κάποιο σημείο και μετά, σε καθιστά σταθερό στο τομέα της ψυχικής σου υγείας. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έχεις μεταπτώσεις. Απλώς, ότι θα μπορείς να τις διαχειρίζεσαι πιο ομαλά και ήπια. Αυτό με τη σειρά του, σε καθιστά πιο σταθερό και υγιή, με μια μακρυπρόθεσμη ματιά.

Ευχαριστώ πολύ που διάβασες το κείμενο μου! Αν χρειάζεσαι βοήθεια, σε συμβουλέυω να επισκεφτείς και συνομιλήσεις κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σου προσφέρει λύσεις στα προβλήματα σου! Μέχρι την επόμενη φορά, να σε προσέχεις και να σε αγαπάς!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.