Σήμερα είναι Κυριακή, κι όπως κάθε Κυριακή, τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι μένουν σπίτι τους και χαλαρώνουν, ενώ ακόμα και αυτοί που δουλεύουν, είναι πιο χαλαροί. Η φύση ξεκουράζεται και αναπαύεται, φροντίζοντας να παράξει το κατάλληλο οξυγόνο ώστε να ζήσουμε. Στους δρόμους υπάρχει λιγότερη κυκλοφορία αλλά και λιγότεροι πεζοί. Οι φοιτητές και οι μαθητές ξεκουράζονται, αφού σήμερα δε γίνονται μαθήματα.
Η μέρα, με βρίσκει και εμένα ιδιαίτερα χαλαρό και άνετο. Εχθές είχα πολύ παραγωγικές συζητήσεις με πολύ όμορφα και έξυπνα άτομα. Ένιωσα ότι συνδέθηκα πραγματικά μαζί τους, περνώντας δημιουργικά και παραγωγικά το χρόνο μου. Βλέπεις, δεν το εκτιμούσα πάντα αυτό. Πίστευα ότι η σύνδεση είναι μια αυτοματοποιημένη συνήθεια, η οποία γίνεται με όλους και με όλα. Ωστόσο, έχω καταλάβει ότι είναι μια αρκετά ενσυνείδητη επιλογή, την οποία πολλές φορές δεν κάνουμε. Όχι επειδή δε θέλουμε, αλλά επειδή δε ξέρουμε πώς να το κάνουμε.
Σήμερα λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για τα ημερολόγια. Αρχικά, γιατί είναι σημαντικό κάποιος να έχει ημερολόγιο. Επίσης, θα παρουσιάσω δύο εφαρμογές που χρησιμοποιώ για να οργανώσω το διαδικτυακό μου ημερολόγιο. Τέλος, θα σου πω μερικά tips, σε περίπτωση που δε θέλεις/δε σου αρέσει να χρησιμοποιείς ημερολόγιο, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο είναι εντάξει.
Γιατί είναι σημαντικό να έχεις ημερολόγιο
Αρχικά, θα ήθελα να σου πω ότι όλοι οι μεγάλοι εφευρέτες, συγγραφείς και επιστήμονες είχαν ένα. Είτε πρόκειται για το Da Vinci, είτε πρόκειται για τον Κολόμβο. Ωστόσο, οι περισσότεροι έγραφαν στο ημερολόγιο τα επιτεύγματα τους και όχι αυτά που έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα. Αυτό, μου δίνει την πάσα για να σου πω, ότι δε χρειάζεται στο ημερολόγιο σου να γράφεις αυτά που έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα. Δηλαδή, δε χρειάζεται το ημερολόγιο σου να είναι μια to-do list.
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχεις ημερολόγιο. Ένας από αυτούς, είναι η διαχείριση χρόνου που έχουμε συζητήσει σε παλιότερο κείμενο. Είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου, ώστε να παραμένεις δημιουργικός και παραγωγικός μέσα στη μέρα. Ένας επίσης πολύ σημαντικός λόγος για να έχεις ημερολόγιο, είναι για να μπορέσεις να εφαρμόσεις την τακτική των S.M.A.R.T στόχων, και συγκεκριμένα το κομμάτι του Time Managment.
Προσωπικά, γράφω στο ημερολόγιο μου πράγματα που έχω να κάνω μέσα στη μέρα, και δε θέλω να ξεχάσω. Ακόμα και αν πρόκειται για πολύ απλά πράγματα, όπως μια επίσκεψη στον οδοντίατρο ή μια προθεσμία για μια εργασία που πρέπει να ολοκληρώσω. Με αυτό το τρόπο, υπενθυμίζω στον εαυτό μου κάποια σημαντικά deadlines, είτε πρόκειται για επαναλαμβανόμενες ενέργειες είτε μόνο μίας φοράς. Επίσης, το ότι μπορώ να δω την επόμενη βδομάδα, και κατά συνέπεια τι έχω να κάνω τις επόμενες μέρες, με ανακουφίζει και μειώνει το άγχος μου μέσα στη μέρα!
Οι εφαρμογές που χρησιμοποιώ
Κατά καιρούς, έχω χρησιμοποιήσει διάφορες εφαρμογές για να κρατήσω ημερολόγιο. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, ήταν δωρεάν και μπορεί να τις βρει ο καθένας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μετά από τόσα χρόνια έρευνας, κατέληξα σε δύο συγκεκριμένες. Ανήκουν στους δύο μεγάλους κολοσσούς της τεχνολογίας, τη Google και τη Microsoft.
One calendar
Η πρώτη εφαρμογή, η οποία ανήκει στη Microsoft, είναι το One calendar. Είναι μία πολύ γρήγορη, αξιόπιστη, φιλική προς το χρήση και ευέλικτη εφαρμογή. Μπορείς να τη κατεβάσεις σε όλες τις συσκευές σου, ή να μπεις από ένα browser στο site. Δε χρειάζεται να έχεις λογαριασμό της Microsoft αν θέλεις να την έχεις τοπικά, ωστόσο σου συνιστώ να κάνεις ένα.
Εγώ χρησιμοποιώ το Office 365 της σχολής, αλλά αν έχεις άλλου τύπου λογαριασμό Office, μπορείς να συνδεθείς και με αυτόν. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα δωρεάν λογαριασμό Outlook (τα παλιά hotmail) για να συνδεθείς. Τα οφέλη της σύνδεσης είναι πολλά. Για παράδειγμα, ο συγχρονισμός ανάμεσα στις συσκευές και η δυνατότητα να προσθέσεις γρήγορα νέα γεγονότα, είναι κάποια από τα οφέλη να συνδεθείς με κάποιο λογαριασμό στην υπηρεσία.
Google calendar
Η δεύτερη εφαρμογή, ανήκει στη Google και είναι το Google calendar. Όπως και με την προηγούμενη εφαρμογή, το Google calendar είναι μια αρκετά γρήγορη, μινιμαλιστική, εύχρηστη και αξιόπιστη λύση για το ημερολόγιο σου. Συγχρονίζεται με όλες σου τις συσκευές, ενώ μπορείς να την κατεβάσεις παντού. Αν προτιμάς να την επισκέπτεσαι από το browser σου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα!
Για να συνδεθείς, χρειάζεσαι μονάχα ένα λογαριασμό Google. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και γρήγορη. Εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με τέτοιες εφαρμογές, θα σου πρότεινα να κατεβάσεις το Google calendar. Πολύ απλά, γιατί η Google έχει σχεδόν όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά (Gmail, Youtube, Google chrome) οπότε θα έχεις τα πάντα σε ένα λογαριασμό. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι μπορείς να συνδέσεις το Google calendar με το Gmail σου για να είσαι πιο παραγωγικός και οργανωμένος. Δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ, αλλά σίγουρα αξίζει μια δοκιμή!
Τι να κάνεις, αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις ημερολόγιο
Αν ανήκεις στη μερίδα ανθρώπων, που δεν τους αρέσει ή τους αγχώνει να χρησιμοποιούν διαδικτυακό ημερολόγιο, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ένα κλασσικό ημερολόγιο. Ξέρεις, από αυτά που είναι από χαρτί και έχουν όμορφα σχέδια. Μπορείς να πάρεις και ένα ωραίο στυλό, και να αρχίσεις το γράψιμο! Αν από την άλλη δε σου αρέσει ούτε αυτό, θέλω να σου πω ότι είναι εντάξει. Δε χρειάζεται να κάνουμε ό,τι κάνουν κι άλλοι. Η παραγωγικότητα μας δεν κρίνεται από τη χρήση του ημερολόγιου, ακόμα και αν βοηθάει στην αύξηση της.
Κάτι που βοηθάει εμένα, είναι να φτιάχνω to-do lists χωρίς ωστόσο να αγχώνω τον εαυτό μου. Επίσης, το να χρησιμοποιώ πολλά note sticks, είτε στον υπολογιστή (με One Note πχ) είτε με τα κλασσικά και πολυαγαπημένα χαρτάκια. Συνάμα, μπορείς να πεις σε κάποιο φίλο/συγγενή/γνωστό να σου υπενθυμίζει κάποια πράγματα που έχεις να κάνεις, αν και δε θα βασιζόμουν μόνο σε αυτό το τρόπο, γιατί άνθρωποι είμαστε και ξεχνάμε. Τέλος, μπορείς να βάζεις ξυπνητήρια ή χρονοδιακόπτες, γράφοντας πάνω τους κάποια πράγματα που δε θέλεις να ξεχάσεις ή έχεις να κάνεις. Είναι μια πολύ καλή τακτική, την οποία εφάρμοζα παλιότερα. Ό,τι και αν επιλέξεις όμως, να θυμάσαι ότι θα είναι το μέσο προς την επιτυχία, κι όχι η ίδια η επιτυχία!
Ευχαριστώ που διάβασες το σημερινό κείμενο μου. Περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου! Τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε, αλλά και τους προβληματισμούς σου. Είμαι εδώ για εσένα! Χάρηκα που τα είπαμε! Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς την οικογένεια και τους φίλους σου!
Ευχαριστουμε πολυ ..! Είναι τόσο κατανοητα, απλά αλλά και πολυ χρήσιμα όλα αυτά που μας προσφερεις που σου είμαστε ευγνώμονες..!!!
Ευχαριστώ πολύ! Είμαι πολύ ευγνώμων για το σχόλιο σου! Να είσαι πάντα καλά, χαρούμενη και ευτυχισμένη!