Γιατί είναι σημαντικό να κάνεις λίστες ευγνωμοσύνης

Η ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι 7:01. Μόλις έχει ξημερώσει. Κάθομαι στον καναπέ, με τις πιτζάμες μου και πίνω τον καφέ μου. Είναι ένας Freddo Espresso μέτριος (έβαλα 1 stick καστανής ζάχαρης, αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος αν θεωρείται μέτριος), που έφτιαξα εγώ. Μου πήρε πολύ καιρό για να βρω ένα καφέ που να μου αρέσει, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που τελικά κατέληξαν σε αυτόν. Είναι οι κάψουλες Euphoria από τα Coffe Island. Πολύ ωραίες, ειδικά για Freddo!

Στις 9 έχω meeting για 45 λεπτά. Νιώθω χαρούμενος και ενθουσιασμένος για αυτό, γιατί θα μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για όμορφα πράγματα. Έπειτα, γύρω στις 12, ξεκινά η πρώτη διάλεξη, μέχρι τις 6 ουσιαστικά. Σήμερα είναι η μέρα των μαθηματικών. Το λέω αυτό, επειδή από τις 3 διαλέξεις, οι 2 είναι μαθηματικά. Όχι ότι με πειράζει όμως..

Στο σημερινό κειμενάκι μας, θα ήθελα να συζητήσουμε για τις λίστες ευγνωμοσύνης. Συγκεκριμένα, τι είναι μια λίστα ευγνωμοσύνης. Στη συνέχεια, γιατί είναι σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες γενικά στη ζωή μας, αλλά και πώς αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα μας. Τέλος, θα σου πω μερικά tips ώστε να κάνεις κι εσύ, εύκολα και γρήγορα, τις δικές σου υπέροχες και μοναδικές λίστες!

Τι είναι μια λίστα ευγνωμοσύνης

Άκουσα αυτόν τον όρο πρώτη φορά, από το Στέφανο Ξενάκη. Τον άνθρωπο που με εισήγαγε ουσιαστικά σε έναν υπέροχο κόσμο, αυτόν της αυτοβελτίωσης. Είναι ένας αρκετά διαδεδομένος όρος, που χρησιμοποιούν αρκετοί άνθρωποι καθημερινά για να νιώσουν καλύτερα και να λύσουν τα προβλήματα τους.

Ουσιαστικά, η λίστα ευγνωμοσύνης είναι σειρές η μία κάτω από την άλλη, ή οριζόντιες αν θέλουμε, στις οποίες γράφουμε γιατί είμαστε ευγνώμονες. Φυσικά, οι τρόποι για να γράψεις κάτι τέτοιο είναι πολλοί. Για παράδειγμα, κάποιοι ξεκινάνε με τη φράση “Είμαι ευγνώμων γιατί..” σε κάθε σειρά, ενώ άλλοι μόνο στην αρχή. Άλλοι, γράφουν “Σήμερα έγινε το… και νιώθω πολύ χαρούμενος για αυτό”. Όπως και να το γράψεις όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Επίσης, δεν παίζει κανένα ρόλο το πού θα κάνεις τις λίστες σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε τον υπολογιστή (εγώ τις έγραφα σε word), είτε ένα όμορφο τετράδιο. Μπορεί πολλές φορές να ακούσεις ότι όταν γράφεις κάτι με το χέρι, ο εγκέφαλος σου δίνει περισσότερη σημασία στην πράξη, και έτσι περνάει και στο υποσυνείδητο αλλά και στο συνειδητό μέρος του. Ωστόσο, για εμένα σημασία έχει να ξεκινήσει κάποιος, κι όχι τόσο το πού θα τις γράφει. Τουλάχιστον στην αρχή.

Γιατί είναι σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας

Πολλές φορές ακούω τη φράση ” Μα γιατί να είμαι ευγνώμων, αφού τίποτα καλό δε συμβαίνει στη ζωή μου;” ή “Γιατί να είμαι ευγνώμων; Δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο σήμερα”. Δυστυχώς, όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες φράσεις, καταδικάζουμε προκαταβολικά και “καταστρέφουμε” την ημέρα μας, με έναν ύπουλο και υποσυνείδητο τρόπο. Δίνουμε το μήνυμα στον εαυτό μας ότι για να είμαστε ευγνώμονες, θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ καλό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας, ακόμα και αν δε συμβαίνουν και τόσο καλά πράγματα. Πολύ απλά, γιατί κάνουμε ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfullness) αλλά και επικεντρωνόμαστε στο καλό. Είναι πολύ βοηθητικό να δίνουμε την προσοχή μας στο καλό και όχι στο κακό. Άκουγα τελευταία, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις. Αυτό οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα και λιγότερες λύσεις.

Επίσης, όταν είμαστε ευγνώμονες, η διάθεση μας ανεβαίνει και αισθανόμαστε πολύ πιο χαρούμενοι. Ακόμα και αν δεν ήμασταν καθόλου χαρούμενοι. Μοιάζει με μια άσκηση που έβλεπα εχθές το βράδυ: Δοκίμασε να χαμογελάσεις για 30 δευτερόλεπτα. Ακόμα και αν δε σου βγαίνει. Προσπάθησε να το κάνεις μηχανικά. Η πιο πιθανή περίπτωση, είναι να νιώσεις χαρούμενος και να αλλάξει η διάθεση σου, έστω για λίγο. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλος σου αντιλαμβάνεται ότι χαμογελάς, και εκκρίνει περισσότερες ουσίες της χαράς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει κι όταν είσαι ευγνώμων.

Κάτι ακόμα που μου προσέφερε το να γράφω καθημερινά πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων, είναι ότι αύξησα την αυτοεκτίμηση μου αλλά ένιωσα και πιο χαλαρός. Κατάφερα να δω κάποια πράγματα που κάνω καλά, αλλά και πού υστερώ, θέλοντας βελτίωση. Κάνοντας τη λίστα, διαπίστωσα ότι μέσα στη μέρα μου έχω πολλές μικρές – και μεγάλες – ευλογίες. Για αυτό χαλάρωσα, σταμάτησα να αγχώνομαι ( Όχι ότι μου κόπηκε μαχαίρι το άγχος, αλλά μειώθηκε δραστικά), και επικεντρώθηκα στα καλά. Πολλές φορές, έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα είτε δεν πάνε καλά, είτε ότι θα γίνει κάτι και μετά δε θα πάνε καλά. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που νομίζουμε δε συμβαίνει αλλά και ούτε καν θα συμβεί.

Πώς επηρέασε την καθημερινότητα μου

Όλο αυτό λοιπόν, επηρέασε έντονα την καθημερινότητα μου. Την περίοδο που έγραφα εντατικά λίστες ευγνωμοσύνης, είχε αλλάξει η πρωινή μου ρουτίνα. Προσπαθούσα να βρω τουλάχιστον δέκα πράγματα που έγιναν και χάρηκα την προηγούμενη μέρα. Η όλη τακτική άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τα πρωινά, με έναν καλύτερο τρόπο. Επαναλαμβάνω, δε με άλλαξε ριζικά, αλλά έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Είναι πολύ ευεργετικό να έχεις μια ρουτίνα. Όχι για να κολλάς μαζί της και εν τέλει να δρα ψυχαναγκαστικά, αλλά για να είσαι σίγουρος για κάποιες πράξεις και να παίρνεις μια αίσθηση ικανοποίησης. Είμαι σίγουρος, ότι ήδη έχεις κάποιες ρουτίνες στην καθημερινότητα σου. Τι θα έλεγες λοιπόν, να εντάξεις και μια συνήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα λίγο πιο θετικά, και δε θα χρειαστεί να αφιερώσεις πάνω από 5 λεπτά σε αυτή; (Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τις ρουτίνες και τις συνήθειες, σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο “Tiny Habits”. Θα κάνω μια κριτική σύντομα για αυτό. Μείνε συντονισμένος!)

Μερικά χρήσιμα tips για να κάνεις κι εσύ εύκολα λίστες

Τα παρακάτω tips, δεν είναι δόγμα. Είναι κάποια εργαλεία που σκέφτηκα και με βοήθησαν ώστε να κάνω καθημερινά τις λίστες μου. Δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις έτσι ακριβώς. Είσαι ελεύθερος να τα αναπροσαρμόσεις στο δικό σου πρόγραμμα, με το δικό σου μοναδικό τρόπο!

Το πρώτο που θα χρειαστείς, είναι να ορίσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό γραμμών. Για παράδειγμα, εγώ είχα ορίσει 10. Εσύ, μπορεί να ορίσεις 5 ή 20. Είναι στο χέρι σου το πόσες θέλεις να γράψεις. Συνιστώ να ξεκινήσεις με έναν μικρό αριθμό και σιγά σιγά να τον αυξάνεις. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο και πολύ πιο διασκεδαστικό!

Επίσης, προτείνω να συνδυάσεις την πρακτική είτε με κάποια ήδη υπάρχουσα συνήθεια που κάνεις πριν από αυτό, είτε να το συζητήσεις με κάποιο φίλο/συγγενή/παιδί σου και να γράφετε μαζί. Δε χρειάζεται να σου πω ότι δε θα ωφεληθείς μόνο εσύ, αλλά και το άτομο που θα επιλέξεις να γράφετε μαζί. Είναι σίγουρο ότι και οι δύο θα νιώσετε χαρούμενοι, αλλά προπάντων ευγνώμονες, γιατί έχετε ο ένας τον άλλον και ξεκινήσατε μία τέτοια δράση μαζί.

Αν και δεν έχει σημασία το πού θα γράφεις τις λίστες σου, προτείνω να επιλέξεις το μέσο που σου αρέσει περισσότερο και σου είναι πιο εύκολο να γράψεις εκεί. Εμένα, για παράδειγμα, με αγχώνει το να γράφω τέτοιες λίστες σε φυσικό χαρτί. Εσένα, μπορεί να σου αρέσει να είναι γραμμένες σε τετράδια, ώστε μια μέρα να κάνεις τη δική σου βιβλιοθήκη με αυτά (ναι, γίνεται αυτό που λέω. Για την ακρίβεια, το έχει κάνει ο Ξενάκης)

Τέλος, αν είναι να κρατήσεις μόνο ένα tip από τα παραπάνω, θα έλεγα αυτό: Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για αυτό ή να το κάνεις ψυχαναγκαστικά. Μπορεί μια μέρα να γράψεις 4 προτάσεις, και την άλλη 100. Δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά η διαδικασία. Απόλαυσε την, γιατί το αξίζεις!

Ευχαριστώ πολύ που διάβασες το κείμενο μου. Θα περιμένω τις παρατηρήσεις, τα σχόλια σου, το τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε καθώς και τους προβληματισμούς σου! Είμαι εδώ για εσένα! Χάρηκα που τα είπαμε. Να προσέχεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως προσέχεις και αγαπάς τους άλλους!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.