Γιατί είναι σημαντικό να επενδύσεις στον εαυτό σου

Η ώρα είναι 6:06 το πρωί. Σήμερα, αποφάσισα να ξυπνήσω νωρίς, ώστε να αφιερώσω λίγο χρόνο στον εαυτό μου αλλά και το γράψιμο. Η πρώτη μου διάλεξη ξεκινάει στις 8, οπότε πιστεύω ήταν μια καλή ιδέα το πρωινό ξύπνημα. Βλέπεις, έχω προσπαθήσει πολλές φορές να ξυπνήσω τόσο νωρίς, αλλά δυστυχώς μετά από μερικές μέρες σταματάω την προσπάθεια. Όμως, επειδή τίποτα δεν είναι αδύνατο, λέω να ξανά προσπαθήσω.

Όπως έχει πει πολύ στοχευμένα και σωστά ο Ξενάκης αλλά και ο Sharma, αυτή την ώρα δεν υπάρχει βαβούρα. Όλα είναι ήσυχα. Ο περισσότερος κόσμος κοιμάται, με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι ήσυχος και η κυκλοφορία ανύπαρκτη. Οι άνθρωποι να μη στέλνουν μηνύματα, και να μη μιλάνε στο τηλέφωνο, παρά μόνο αν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όλα αυτά, σου δίνουν την ευκαιρία να είσαι πιο παραγωγικός, χαλαρός, και να αφοσιωθείς σε αυτό που έχεις να κάνεις. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, στο συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Στο σημερινό κειμενάκι μας λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για την επένδυση στον εαυτό μας. Συγκεκριμένα, τι σημαίνει ακριβώς αυτός ο όρος. Επίσης, γιατί είναι σημαντικό να το κάνεις αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα εύκολο στην εποχή που ζούμε. Τέλος, θα μοιραστώ μαζί σου κάποια πράγματα που προσπαθώ να κάνω καθημερινά, ώστε να επενδύω περισσότερο στον εαυτό μου, και να με κρατάω συνεπή και παραγωγικό.

Τι σημαίνει το να επενδύσεις στον εαυτό σου

Πολλές φορές, ακούω την εξής απορία: “Τι σημαίνει ότι επενδύω στον εαυτό μου και πώς μπορώ να καταλάβω αν το κάνω ήδη;”. Ή “Μα διαφέρει αυτό από το να διαβάζω για το σχολείο ή τη σχολή μου;”. Ή “Μα η μελέτη και η απόκτηση πτυχίων και μεταπτυχιακών, δε συνεπάγεται και την επένδυση στον εαυτό μου;”. Η απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα δεν είναι και τόσο αντικειμενική, ωστόσο με βάση τα κριτήρια, τα πιστεύω και τις ανάγκες του καθενός μας, μπορούμε να βγάλουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα!

Αρχικά, η επένδυση στον εαυτό σου σημαίνει, ότι δίνεις κάποια αγαθά στον εαυτό σου, είτε υλικά είτε πνευματικά, προσδοκώντας την ανάπτυξη σου μέσω αυτών. Αυτό, δε σημαίνει ότι ο μόνος σου στόχος θα είναι να βελτιωθείς. Πολλές φορές, το να επενδύεις στον εαυτό σου, σημαίνει να διασκεδάζεις και να απολαμβάνεις τη διαδικασία. Ωστόσο, σε όλες τις καταστάσεις, διακρίνουμε ένα κύριο χαρακτηριστικό: Το να νιώθουμε καλά.

Με άλλα λόγια, η επένδυση στον εαυτό σου, αποτελείται από δύο παράγοντες: Το να περνάς καλά και το να βελτιώνεσαι. Είναι ο χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου, ώστε να μελετήσεις, να μάθεις νέα πράγματα και να εξελιχθείς στον τομέα σου. Είναι η μουσική που ακούς (ή και δεν ακούς), τα όχι που λες αλλά και οι καθημερινές σου δραστηριότητες. Είναι οι ταινίες που βλέπεις (ή και δε βλέπεις), τα βιβλία που διαβάζεις και τα άτομα που συναναστρέφεσαι καθημερινά.

Για κάποιους, επένδυση σημαίνει να αποκτήσουν ψυχική γαλήνη και ηρεμία. Για άλλους, να κάνουν νέες σχέσεις και να γνωρίσουν πολλά νέα άτομα. Για εμένα, σημαίνει να περνώ ήρεμα και δημιουργικά τη μέρα μου, γράφοντας, πίνοντας καφέ και μιλώντας με όμορφους ανθρώπους.

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος, για να βρεις τι σημαίνει για εσένα αυτός ο όρος

Πριν συνεχίσουμε στο επόμενο μέρος του κειμένου, σου δίνω λίγο χρόνο (ή πολύ αν θέλεις!), ώστε να κλείσεις τα μάτια και να σκεφτείς, τι σου αρέσει να κάνεις. Με ποια πράγματα είσαι παθιασμένος; Για ποιες καταστάσεις και ασχολίες μιλάς όλη μέρα; Αυτά λοιπόν, είναι τα hobby ή τα πάθη σου. Έπειτα, άνοιξε τα μάτια και σκέψου πώς μπορείς να υλοποιήσεις αυτά τα πράγματα. Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, είναι ουσιαστικά και το τι σημαίνει επένδυση στον εαυτό σου, για εσένα.

Γιατί είναι σημαντικό να επενδύσεις στον εαυτό σου

Πριν λίγα χρόνια, είχα ακριβώς την ίδια απορία. Αναρωτιόμουν ποια είναι τα οφέλη με το να ασχοληθώ βαθύτερα με τον εαυτό μου, αλλά και αν αξίζει να το κάνω. Μου πήρε αρκετά χρόνια έρευνας στο να βγάλω μερικά συμπεράσματα, για τον ίδιο μου τον εαυτό(!), ωστόσο, κατέληξα σε μερικά βασικά οφέλη, που δεν είναι όσο προφανή νομίζουμε..

Αρχικά, το να επενδύσεις στον εαυτό σου, σημαίνει αυτόματα ότι θα βρεις πράγματα και ασχολίες που σου αρέσουν. Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσεις αυτογνωσία και θα καταλάβεις περισσότερο τον εαυτό σου αλλά και τις σκέψεις σου. Δε γίνεται να οδηγείς το αυτοκίνητο σου (Μια πολυτελή Ferrari), χωρίς να γνωρίζεις τον προορισμό. Βασικά, γίνεται, ωστόσο μπορεί στο τέλος να μη μείνεις ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα. Για αυτό, η αρχή είναι να γνωρίσεις καλύτερα τον άνθρωπο που ζείτε μαζί όλη τη διάρκεια της ζωής σας, τον υπέροχο εαυτό σου!

Έπειτα, μέσω της ενασχόλησης σου με το αντικείμενο ή/και τον τομέα που σου αρέσει, θα καταφέρεις να αποκτήσεις εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε αυτόν. Δεν είναι απαραίτητο να σπουδάσεις ψυχολογία στο πανεπιστήμιο αν σου αρέσει το αντικείμενο. Αρκεί βέβαια, να μη σκέφτεσαι να το κάνεις επαγγελματικά. Άλλωστε, οι αρχαίοι άνθρωποι πίστευαν ότι ο άνθρωπος, καλό είναι να είναι πολυπράγμονας. Δηλαδή, να έχει σφαιρικές γνώσεις σε πολλά αντικείμενα, τα οποία τον απασχολούν.

Συνάμα, η επένδυση στον εαυτό σου, θα σε οδηγήσει βαθύτερα στα θέλω και τις ανάγκες σου. Βλέπεις, κάνοντας πράγματα που διασκεδάζεις, σε ωφελούν και σε αναπτύσσουν, μπορεί να ανακαλύψεις νέους τομείς, τους οποίους αγνοούσες παλιότερα. Είτε συνειδητά, είτε όχι. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που ανακάλυψαν ότι τους αρέσει η ζωγραφική, η μουσική και η συγγραφή, επειδή είδαν μια εκπομπή στην τηλεόραση, ή άκουσαν ένα podcast.

Είναι εύκολο στην εποχή που ζούμε, να επενδύσω στον εαυτό μου;

Η απάντηση, είναι ένα τεράστιο και ηχηρό: “Ναι”! Στην αποχή της πληροφορίας και της γνώσης, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πολλά ερεθίσματα. Είτε μέσων των βιβλίων, των youtube video και των podcast, είτε μέσω των audiobook, των συζητήσεων και των σεμιναρίων! Η καθημερινή μάθηση είναι αρκετά σημαντική, και μέσω του διαδικτύου, είναι εύκολα προσβάσιμη και δωρεάν σε όλους! Αν σε ενδιαφέρει να εμβαθύνεις παραπάνω στο συγκεκριμένο τομέα, έχω γράψει ένα αναλυτικό κειμενάκι, σχετικά με την όλη διαδικασία.

Μερικά tips, για να αναπτυχθείς αλλά και για να κρατήσεις μια συνέπεια

Προσωπικά, με βοηθάει πάρα πολύ το να ξέρω τι έχω να κάνω μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, αν γνωρίζω ότι πρέπει να παρακολουθήσω μια διάλεξη, φροντίζω να προετοιμαστώ κατάλληλα για αυτή. Έτσι, είμαι έτοιμος στο να παρακολουθήσω και να κρατήσω σημειώσεις. Φυσικά, καταλαβαίνω ότι οι σημειώσεις είναι μονάχα ένα εργαλείο της μάθησης. Για αυτό, προσπαθώ καθημερινά να βρω νέους τρόπους μάθησης, ώστε να μη βαριέμαι εύκολα αλλά και να εξελίσσομαι σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης, για να επενδύσω στον εαυτό μου, χρησιμοποιώ πιο πολύ το διαδίκτυο αλλά και το κινητό μου σε όλη την διαδικασία. Βλέπω video στο Youtube, μιλάω με ενδιαφέροντες ανθρώπους, διαβάζω άρθρα και ερωτήσεις που έκαναν άλλοι (Quora, reddit) και παρακολουθώ τα νέα της επικαιρότητας, τα οποία με ενδιαφέρουν και με απασχολούν πραγματικά.

Για να με κρατήσω συνεπή, προσπαθώ καθημερινά να βάζω κάποιους νοητούς στόχους και να τους πραγματοποιώ. Όπως έχω ξανά πει όμως, οι στόχοι δεν πρέπει να γίνονται ψυχαναγκαστικά. Για αυτό, αν για κάποιο λόγο δε μπορώ να τους υλοποιήσω όλους σε μια μέρα, τους σημειώνω σε ένα χαρτί και τους πιάνω ξανά την επόμενη μέρα. Κάθε μέρα, μπορείς να έχεις κέρδος. Ακόμα κι αν φαίνεται ένα πολύ μικρό ποσοστό. Διότι, ας μη ξεχνάμε, ότι η σχέση της ανάπτυξης μας είναι λογαριθμική και όχι τόσο εκθετική!

Αυτά για σήμερα! Θα περιμένω να ακούσω με ανυπομονησία τα σχόλια σου, τους προβληματισμούς σου, αλλά και το τι σου άρεσε ή και δε σου άρεσε! Μη διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα (είτε μέσω της φόρμας, είτε στα social media) ή να μου γράψεις ένα σχόλιο. Φροντίζω να απαντάω στο καθένα ξεχωριστά, με επιμέλεια και αγάπη. Χάρηκα που τα είπαμε. Να φροντίζεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως φροντίζεις και αγαπάς τους φίλους και την οικογένεια σου!

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.