Βιβλία αυτοβελτίωσης

Βιβλία αυτοβελτίωσης – Ένας οδηγός

Βιβλία αυτοβελτίωσης. Όλοι γνωρίζουμε τι είναι, και ίσως ποια είναι τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην αγορά. Public, Ιανός, Πολιτεία, μερικά μόνο από τα καταστήματα που πουλάνε ποιοτικά και αξιόπιστα βιβλία. Ωστόσο, τα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν είναι σαν τα λογοτεχνικά βιβλία, και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς μπορείς να απορροφήσεις το μεγαλύτερο μέρος αυτών που διαβάζεις, αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα σου.

Επέλεξε το βιβλίο αυτοβελτίωσης που θέλεις να διαβάσεις έξυπνα

Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Το ίδιο και οι ικανότητες ανάγνωσης και διαχείρισης χρόνου μας. Για αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγεις το βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις έξυπνα. Τι σημαίνει αυτό; Είναι το βιβλίο που θέλεις να αγοράσεις είναι NYT best-selling ή στο πρότεινε κάποιος γνωστός; Έχει καλές κριτικές στο Goodreads ή όχι; Διαβάζεται εύκολα ή δύσκολα;

Μελέτησε τα περιεχόμενα του εγχειριδίου/οδηγού/βιβλίου

Αυτό σημαίνει, να διαβάσεις με προσοχή τα περιεχόμενα, τους τίτλους, τις επικεφαλίδες και τις υπο-επικεφαλίδες του βιβλίου. Πού μπορείς να δώσεις προσοχή; Πού μπορείς να εστιάσεις περισσότερο; Τι θα διαβάσεις σε αυτό το βιβλίο και τι θα αποκομίσεις από αυτό;

Διάβασε

Και τώρα, φτάνουμε περίπου στη μέση του άρθρου και στη πηγή της δράσης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του οδηγού. Το διάβασμα. Με λίγα λόγια, διάβασε. Διάβασε συγκεντρωμένα. Θέσε για παράδειγμα ένα χρονόμετρο (πχ 45 λεπτά) και περιόρισε τις περισπάσεις. Είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας να είσαι συγκεντρωμένος και να θυμάσαι αυτό που διαβάζεις. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν το καταφέρνεις, μη σταματήσεις. Δεν πειράζει. Συνέχισε την προσπάθεια και περιόρισε όλα αυτά που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου.

Κράτησε σημειώσεις

Απλά, λιτά και περιεκτικά: Κράτησε σημειώσεις.

Είτε χρησιμοποιώντας κάποιο δωρεάν/συνδρομητικό πρόγραμμα σημειώσεων, είτε σε φυσικό χαρτί, είτε στην εφαρμογή του κινητού σου. Σημειώσε τα κομμάτια που φαίνονται ενδιαφέροντα, τα κομμάτια που θέλεις να θυμάσαι και τα κομμάτια που θέλεις να δώσεις παραπάνω βαρύτητα. Ό,τι σου κινεί την περιέργεια, και γενικότερα ό,τι σου φαίνεται πιο χρήσιμο

Κάνε μια μικρή σύνοψη του βιβλίου

Ανέφερε τα σημαντικότερα κομμάτια, γράφοντας αναλυτικά αλλά περιεκτικά, αυτά που θέλεις να θυμάσαι.

Δίδαξε αυτό που μαθαίνεις

Με ύφος φιλικό και χωρίς έπαρση, δίδαξε αυτό που έμαθες στην οικογένεια, τους φίλους ή τους γνωστούς σου. Ακόμα, μπορείς να ξεκινήσεις ένα blog ή να κάνεις μια ανάρτηση σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο για αυτά που έμαθες. Το σίγουρο είναι, ότι αν αυτά που έμαθες μπορείς να τα μοιραστείς με άλλους, τότε θα σου μείνουν πιο εύκολα στο μυαλό!

Σύνοψη και πηγές περεταίρω μελέτης

Τα βήματα για να απορροφήσεις καλύτερα τα βιβλία αυτοβελτίωσης, είναι τα εξής:

Επέλεξε έξυπνα το βιβλίο που θα διαλέξεις, μελέτησε τα περιεχόμενα, διάβασε, κράτα σημειώσεις, κάνε μια μικρή σύνοψη του βιβλίου και δίδαξε αυτό που μαθαίνεις!

Πηγές:

https://observer.com/2017/01/how-to-read-a-self-help-book-in-90-minutes/

https://www.successconsciousness.com/blog/personal-development/how-to-read-self-improvement-books/

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.