Βία και σχιζοφρένεια – Η φρικτή αλήθεια

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, έχω ακούσει πολλά πράγματα για τις ψυχικές ασθένειες. Τόσο από άτομα που πραγματικά δεν έχουν ιδέα, αλλά και από ειδικούς ψυχικής υγείας. Ένα από αυτά, είναι ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι συνήθως βίαια, χαρακτηριζόμενοι ως “ψυχοπαθείς δολοφόνοι”.

Αρχικά, ας αναλύσουμε λίγο τι σημαίνει ο όρος σχιζοφρένεια. Προέρχεται από τις λέξεις “σχίζω” και “φρην” που σημαίνει “νους”. Με άλλα λόγια, είναι αυτός που σχίζει το νου του. Άλλοι ορισμοί σύμφωνα με το λαό θα μπορούσε να είναι αυτός που φέρεται “αλλόκοτα” ή ο “επικίνδυνος με τις παραισθήσεις”.

Μα, δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Οι περισσότεροι, κρίνουν όχι μόνο τη σχιζοφρένεια, αλλά και άλλες ψυχικές νόσους. Θεωρούν ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι “επικίνδυνοι”, “άρρωστοι” και “για λύπηση”.

Ωστόσο, η αλήθεια διαφέρει. Και θα εξηγήσω το γιατί:

Όπως όλες οι ασθένειες, έτσι και οι ψυχικές ασθένειες χρειάζονται θεραπεία

Ναι, υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων και για τις ψυχικές διαταραχές, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την κάθε ασθένεια. Ενδεικτικά, υπάρχουν τα αντικαταθλιπτικά, οι σταθεροποιητές διάθεσης, τα αντιψυχωσικά κλπ

Τα παραπάνω φάρμακα, κυκλοφορούν εδώ και δεκάδες χρόνια, είναι απείρως δοκιμασμένα με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Συνδυαστικά με τη φαρμακοθεραπεία όμως, οι ασθενείς καλό είναι να λαμβάνουν και ψυχοθεραπεία, ή παρακολούθηση από ψυχίατρο και προαιρετικά, από ψυχολόγο.

Η επιστήμη λοιπόν, έχει βρει ονομασία για τις περισσότερες ψυχιατρικές παθήσεις και δεν αποτελούν “οράματα από το σατανά”.

Οι ψυχικά ασθενείς, δε διαφέρουν από τον “μέσο” άνθρωπο

Κάτι ακόμα που ακούγεται συχνά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή στα ΜΜΕ είναι ότι οι ψυχικά ασθενείς διαφέρουν από το μέσο άνθρωπο όσο αναφορά κάποια πρακτικά ζητήματα.

Και ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι σε κάποια πράγματα μπορεί αυτά τα άτομα να χρειαστούν βοήθεια, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι είναι άχρηστα και δε μπορούν να ζήσουν μόνοι τους. Ίσα ίσα, με την κατάλληλη αγωγή, τη σωστή ψυχοθεραπεία και κάποια περεταίρω πρακτική εκπαίδευση, μπορούν όλοι να ζήσουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

Οι σχιζοφρενείς είναι επιθετικοί

Όχι. Οι σχιζοφρενείς, δεν είναι στο σύνολο τους επιθετικοί. Και ενώ μπορεί να υπάρχει μία πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων που είναι, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι είναι όλοι.

Το στερεότυπο ότι οι σχιζοφρενείς είναι επιθετικοί δεν ισχύει για όλους, παρά μόνο σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Κυρίως, όταν τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια δε λαμβάνουν την αγωγή τους. (Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε στο σύνδεσμο)

Μπούσουλας η σχιζοφρένεια

Κάτι ακόμα που προσωπικά με ενοχλεί πάρα πολύ, είναι ότι όλοι οι ψυχικά ασθενείς αναφέρονται ως σχιζοφρενείς. Είναι σαν να αναφερόμαστε σε όλους με προβλήματα στο συκώτι σαν διαβητικούς. Δεν ισχύει.

Είναι λοιπόν λάθος να αναφερόμαστε σε μια μεγάλη μερίδα ασθενών με μια συγκεκριμένη ασθένεια. Πέρα από το ότι προσβάλλουμε ουσιαστικά την επιστήμη, υποτιμούμε τα ίδια τα άτομα και δημιουργούμε μύθους.

Η βία που προκαλούμε σε άτομα με ευαισθησίες

Ναι, για εμένα τέτοια άτομα έχουν πολλές ευαισθησίες και πραγματικά είναι κρίμα να δημιουργούμε ψεύτικα στερεότυπα και μύθους. Η πραγματική βία, δεν είναι αυτή που μας προβάλλουν, αλλά αυτή που εμείς οι ίδοι δημιουργούμε εις βάρος τέτοιων ατόμων.

Είναι απαράδεκτο, η έλλειψη γνώσης, η ημιμάθεια, η άρρωστη θέληση για εξουσία, η τάση προς υποτίμηση και κοροϊδία να δημιουργούν λανθασμένες εικόνες. Ας αφήσουμε την ίδια την επιστήμη να μιλήσει!

Disclaimer: Δεν είμαι ψυχίατρος ούτε έχω εκτεταμένες ψυχιατρικές γνώσεις. Ότι υπάρχει στο άρθρο, ΔΕΝ αποτελεί ιατρική συμβουλή και ΔΕΝ υπόσχομαι ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην επιστημονική πραγματικότητα. Κατάλληλος για τέτοια θέματα είναι ο γιατρός με εξειδίκευση στη ψυχιατρική και δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη.

(Αν θέλεις να διαβάσεις γιατί το χιόνι απελευθερώνει, πάτα το σύνδεσμο!)

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.